Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy

Lubisz twaróg, ale masz ochotę na coś ciekawszego niż ten z rzodkiewką czy szczypiorkiem? Poznaj przepisy na pasty i dipy do pieczywa, a także na kotlety twarogowe i ziemniaki pieczone z tuńczykiem.

Pasta z twarogiem i awokado

Składniki:

  • 1 awokado hass
  • 15 dkg twarogu półtłustego
  • 2 jajka na twardo
  • 3 plasterki wędzonej szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane jajka na twardo i szynkę pokrojoną w drobniutką kostkę. Mieszamy razem a następnie dodajemy resztę składników, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Serwujemy ze świeżą bagietką.

Dip z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 szklanki sera białego niskotłuszczowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypior od cebuli dymki
  • ½ papryczki chili zielonej
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • garść posiekanej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 1 marchew
  • seler naciowy
  • cukinia
  • krakersy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki siekamy i wkładamy do blendera. Miksujemy na drobną pastę. Na koniec wrzucamy drobno pokrojone oliwki i doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa kroimy w słupki i serwujemy z dipem.

Grzegorz Zawierucha

Dip meksykański

Składniki:

  • 400 g niskotłuszczowego twarogu
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 puszka czarnej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 małe pomidory, posiekane
  • 1 jalapeno,
  • 4 zielone cebule,
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha (lub innego ostrego sosu)
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ser i awokado blendujemy na gładką masę. Fasolę i kukurydzę odsączamy i dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Resztę składników drobno siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy sosem Sriracha, solą czosnkową i odrobiną soli.

Serwujemy z Nachos lub słupkami świeżych warzyw.

Kotlety ruskie

Składniki:

  • ½ kg twarogu
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • majeranek
  • sól i pieprz

Panierka

  • jajko
  • bułka tarta

Sos

  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 36%
  • estragon
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i studzimy, kiedy będą letnie przeciskamy przez praskę, następnie przeciskamy twaróg. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i dobrze obsmażamy. Dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju.

Sos:

Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę i wrzucamy pieczarki. Kiedy się zarumienią doprawiamy majerankiem, estragonem, solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i pozwalamy, aby się dobrze zagotowała i zredukowała odrobinę. W razie konieczności dodajemy troszkę soli na sam koniec.

Grzegorz Zawierucha

Pieczone ziemniaki z tuńczykiem i twarogiem

Składniki:

  • 225 g tuńczyka z zalewy
  • ½ czerwone chili,
  • 1 cebula dymka
  • 8 pomidorów cherry
  • garść posiekanej kolendry
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 150 g twarogu półtłustego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Rukola

Przygotowanie:

Ziemniaki nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C. pieczemy ok. 1 godziny. Odkładamy do ostygnięcia. Tuńczyka odsączamy, dodajemy posiekane chili, kolendrę, cebulę oraz pomidorki przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i delikatnie mieszamy. Ziemniaki kroimy na połówki, wyciągamy troszkę środka i nadziewamy je powstałą pastą. Polewamy oliwą z oliwek.

Podajemy na liściach rukoli i połówkach pomidorków koktajlowych.

Grzegorz Zawierucha

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud

Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy

Wiosenne sałatki w nietypowym wydaniu. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Grzegorz Zawierucha

podziel się:

Pozostałe wiadomości