Pasta z twarogiem i awokado
Składniki:
- 1 awokado hass
- 15 dkg twarogu półtłustego
- 2 jajka na twardo
- 3 plasterki wędzonej szynki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane jajka na twardo i szynkę pokrojoną w drobniutką kostkę. Mieszamy razem a następnie dodajemy resztę składników, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Serwujemy ze świeżą bagietką.
Dip z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2 szklanki sera białego niskotłuszczowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypior od cebuli dymki
- ½ papryczki chili zielonej
- 6 pomidorów suszonych z zalewy
- garść posiekanej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 czarnych oliwek
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 1 marchew
- seler naciowy
- cukinia
- krakersy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki siekamy i wkładamy do blendera. Miksujemy na drobną pastę. Na koniec wrzucamy drobno pokrojone oliwki i doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa kroimy w słupki i serwujemy z dipem.
Grzegorz Zawierucha
Dip meksykański
Składniki:
- 400 g niskotłuszczowego twarogu
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 puszka czarnej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 małe pomidory, posiekane
- 1 jalapeno,
- 4 zielone cebule,
- 2 łyżeczki sosu Sriracha (lub innego ostrego sosu)
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ser i awokado blendujemy na gładką masę. Fasolę i kukurydzę odsączamy i dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Resztę składników drobno siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy sosem Sriracha, solą czosnkową i odrobiną soli.
Serwujemy z Nachos lub słupkami świeżych warzyw.
Kotlety ruskie
Składniki:
- ½ kg twarogu
- ½ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 10 dkg boczku wędzonego
- majeranek
- sól i pieprz
Panierka
- jajko
- bułka tarta
Sos
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 36%
- estragon
- majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i studzimy, kiedy będą letnie przeciskamy przez praskę, następnie przeciskamy twaróg. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i dobrze obsmażamy. Dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju.
Sos:
Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę i wrzucamy pieczarki. Kiedy się zarumienią doprawiamy majerankiem, estragonem, solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i pozwalamy, aby się dobrze zagotowała i zredukowała odrobinę. W razie konieczności dodajemy troszkę soli na sam koniec.
Grzegorz Zawierucha
Pieczone ziemniaki z tuńczykiem i twarogiem
Składniki:
- 225 g tuńczyka z zalewy
- ½ czerwone chili,
- 1 cebula dymka
- 8 pomidorów cherry
- garść posiekanej kolendry
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 150 g twarogu półtłustego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- 1 łyżka śmietany 18%
- Rukola
Przygotowanie:
Ziemniaki nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C. pieczemy ok. 1 godziny. Odkładamy do ostygnięcia. Tuńczyka odsączamy, dodajemy posiekane chili, kolendrę, cebulę oraz pomidorki przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i delikatnie mieszamy. Ziemniaki kroimy na połówki, wyciągamy troszkę środka i nadziewamy je powstałą pastą. Polewamy oliwą z oliwek.
Podajemy na liściach rukoli i połówkach pomidorków koktajlowych.
Grzegorz Zawierucha
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud
Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy
Wiosenne sałatki w nietypowym wydaniu. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Grzegorz Zawierucha