3 przepisy Darii Ładochy na spaghetti do 25 złotych

Spaghetti carbonara na talerzu
Fot. GettyImages / Shenghung Lin Photos
Jak zrobić pyszne spaghetti do 25 złotych? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała trzy przepisy na trzy różne spaghetti: carbonara, z cukinią i orzechami włoskimi oraz pomidorowe z pulpecikami.
  • Spaghetti carbonara
  • Spaghetti z cukinią i orzechami włoskimi
  • Spaghetti z pomidorami i pulpecikami mięsnymi

Zobacz też:

3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!

Spaghetti carbonara

  • 2 jajka - 1,4 zł
  • 100 g boczku cienko pokrojonego w plastry - 5 zł
  • 150 g makaronu spaghetti - 2 zł
  • 2 ząbki czosnku – 0,7 zł
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki - 1 zł
  • 30 g sera długo dojrzewającego - 5 zł
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz – 0,5 zł

RAZEM: 15,6 zł

Przygotowanie:

Na początek podgrzej talerze. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw po odcedzeniu 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Obok w misce roztrzep jajka. Boczek podsmaż na suchej patelni. Następnie dodaj czosnek. Podsmaż i dodaj makaron. Teraz dodaj roztrzepane jajka i sól oraz pieprz. Na koniec dodaj pietruszkę i ewentualnie wodę pozostałą z gotowania makaronu.

Spaghetti z cukinią i orzechami włoskimi

  • 150 g makaronu spaghetti ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu - 2 zł
  • szczypta oregano - 10 gr
  • 2 ząbki czosnku - 50 gr
  • 1 szalotka drobno posiekana - 20 gr
  • 1 cukinia pokrojona w ćwiartki - 3 zł
  • garść orzechów włoskich - 3 zł
  • sól, pieprz - 20 gr
  • 1 łyżka oliwy z oliwek - 50 gr
  • 5 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w plastry - 90 gr
  • 1 mozzarella poszarpana - 4 zł

RAZEM: 14,5 zł

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj przyprawy i cukinię. Podsmażaj aż cukinia zmięknie. Dodaj makaron i suszone pomidory. Dopraw i na koniec posyp orzechami oraz serem, który się rozpuści.

Spaghetti z pomidorami i pulpecikami mięsnymi

  • Spaghetti ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu - 2,5 zł
  • 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki - 3 zł
  • 2 ząbki czosnku - 30 gr
  • garść liści bazylii - 1 zł
  • 500 g mięsa wołowego mielonego - 8 zł
  • 1 jajko - 70 gr
  • 1 łyżka musztardy - 30 gr
  • garść posiekanej zielonej pietruszki 80 gr
  • sól, pieprz - 20 gr
  • szczypta oregano 20 gr
  • 2 łyżka sera wędzonego startego na tarce o grubych oczkach 2,5 zł
  • 1 łyżka bułki tartej 50 gr
  • tłuszcz do smażenia 50 gr

RAZEM: 20,5 zł

Przygotowanie:

Mięso w misce wymieszaj z musztardą, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem i zieloną pietruszką. Następnie uformuj kulki. Usmaż je lub upiecz w piekarniku. Na patelni podsmaż czosnek i obrane ze skórki pomidory. Poczekaj aż pomidory się rozpadną i odparują wodę. Dodaj makaron i wymieszaj. Dodaj pulpety i całość wymieszaj. Na koniec posyp serem wędzonym.

Zobacz też:

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości