- Spaghetti carbonara
- Spaghetti z cukinią i orzechami włoskimi
- Spaghetti z pomidorami i pulpecikami mięsnymi
Zobacz też:
3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!
Spaghetti carbonara
- 2 jajka - 1,4 zł
- 100 g boczku cienko pokrojonego w plastry - 5 zł
- 150 g makaronu spaghetti - 2 zł
- 2 ząbki czosnku – 0,7 zł
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki - 1 zł
- 30 g sera długo dojrzewającego - 5 zł
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz – 0,5 zł
RAZEM: 15,6 zł
Przygotowanie:
Na początek podgrzej talerze. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw po odcedzeniu 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Obok w misce roztrzep jajka. Boczek podsmaż na suchej patelni. Następnie dodaj czosnek. Podsmaż i dodaj makaron. Teraz dodaj roztrzepane jajka i sól oraz pieprz. Na koniec dodaj pietruszkę i ewentualnie wodę pozostałą z gotowania makaronu.
Spaghetti z cukinią i orzechami włoskimi
- 150 g makaronu spaghetti ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu - 2 zł
- szczypta oregano - 10 gr
- 2 ząbki czosnku - 50 gr
- 1 szalotka drobno posiekana - 20 gr
- 1 cukinia pokrojona w ćwiartki - 3 zł
- garść orzechów włoskich - 3 zł
- sól, pieprz - 20 gr
- 1 łyżka oliwy z oliwek - 50 gr
- 5 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w plastry - 90 gr
- 1 mozzarella poszarpana - 4 zł
RAZEM: 14,5 zł
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj przyprawy i cukinię. Podsmażaj aż cukinia zmięknie. Dodaj makaron i suszone pomidory. Dopraw i na koniec posyp orzechami oraz serem, który się rozpuści.
Spaghetti z pomidorami i pulpecikami mięsnymi
- Spaghetti ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu - 2,5 zł
- 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki - 3 zł
- 2 ząbki czosnku - 30 gr
- garść liści bazylii - 1 zł
- 500 g mięsa wołowego mielonego - 8 zł
- 1 jajko - 70 gr
- 1 łyżka musztardy - 30 gr
- garść posiekanej zielonej pietruszki 80 gr
- sól, pieprz - 20 gr
- szczypta oregano 20 gr
- 2 łyżka sera wędzonego startego na tarce o grubych oczkach 2,5 zł
- 1 łyżka bułki tartej 50 gr
- tłuszcz do smażenia 50 gr
RAZEM: 20,5 zł
Przygotowanie:
Mięso w misce wymieszaj z musztardą, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem i zieloną pietruszką. Następnie uformuj kulki. Usmaż je lub upiecz w piekarniku. Na patelni podsmaż czosnek i obrane ze skórki pomidory. Poczekaj aż pomidory się rozpadną i odparują wodę. Dodaj makaron i wymieszaj. Dodaj pulpety i całość wymieszaj. Na koniec posyp serem wędzonym.
Zobacz też:
- Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka
- Pizza na zakwasie, pikantny kurczak i zapiekana feta - przepisy
- Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!
Źródło: Daria Ładocha