Materiał promocyjny

Słodkie niespodzianki na Dzień Matki. Przepisy Piotra Kucharskiego

W Dzień Matki każda mama zasługuje na to, by poczuć się wyjątkowo. Z tej okazji możesz podarować jej własnoręcznie przygotowane, smaczne ciasto. Piotr Kucharski zaproponował roladę biszkoptową, ciasto drożdżowe oraz muffinki.

Rolada biszkoptowa

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wypełnienie i polewa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g truskawek
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • liofilizowane truskawki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Formę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem 50 g cukru. W osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru na jasną masę. Następnie ciągle ubijając, wmieszać w żółtka rozpuszczone masło. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i połączyć to z żółtkami. Następie w masę żółtkową wmieszać delikatnie ubite białka. Przelać na przygotowaną formę i równo rozprowadzić. Następnie upiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce, ale przykryć ręcznikiem kuchennym, żeby nie wysechł i zostawić do kompletnego wystygnięcia.

Gdy biszkopt jest wystudzony, przygotować polewę. Roztopić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą czekoladę, masło i śmietanę, odstawić.

Pokroić truskawki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem.

Biszkopt odkleić od papieru do pieczenia. Posmarować ubitą śmietaną i posypać truskawkami. Przy pomocy papieru do pieczenia zrolować biszkopt. Ułożyć na kratce do pieczenia złożeniem do dołu i polać polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie udekorować pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami.

Ciasto drożdżowe na maślance

Składniki:

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml maślanki
  • 50 ml wody
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 600 g mąki pszennej do wypieków drożdżowych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g masła
  • 250 g owoców sezonowych

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę wymieszać palcami aż się połączą, wstawić do lodówki. Drożdże wymieszać z maślanką, wodą i cukrem. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25. Posypać owocami i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut.

Muffinki orkiszowe z borówkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki orkiszowej tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. W misce ubić jajka, dodając porcjami cukier. Następnie ciągle ubijając, dolewać olej aż wszystko się połączy, pod koniec dodać ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z jajkami i kwaśną śmietaną. Nałożyć do foremek, do połowy ich wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!