Dania z kalarepką według Darii Ładochy

Kalarepka jest bardzo zdrowa, dlatego poprosiliśmy Darię Ładochę, aby w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała kilka dań z tego warzywa. Były placki z kalarepki, polędwica z dorsza pieczona młodą marchewką, porem i kalarepką, chowder z kukurydzą, kalarepką i ziemniakami, a także pieczone kalarepki z rozmarynem i fetą.

Placki z kalarepki z ziołowym jogurtem

Składniki:

  • 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta oregano
  • olej kokosowy do smażenia

Sos jogurtowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka koperku posiekanego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, migdałami oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem ziołowym. By go przygotować połącz wszystkie składniki sosu w miseczce.

>>> Zobacz także: Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę

Polędwica z dorsza pieczona młodą marchewką, porem i kalarepką

Składniki:

  • 2 kalarepki starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 por pokrojony w cienkie talarki
  • 3 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki słodkiej w przyprawie
  • 4 kawałki polędwicy z dorsza (każdy po około 200 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • koperek posiekany
  • odrobina czarnuszki

Przygotowanie:

Rozgrzej masło i podsmaż wszystkie warzywa z dodatkiem przypraw. Dosłownie kilka minut. Następnie przygotuj rybę: umyj i osusz ją ręcznikiem papierowym. Z papieru do pieczenia przygotuj “torebki”. Ułóż na dnie warzywa, na górze rybę i plasterki cytryny. Zawiń je i piecz w piekarniku w 180 st. C. Zajmie to około 15 minut. Przed podaniem dodaj jeszcze czarnuszkę i posyp koperkiem.

>>> Zobacz także: W kuchni DDTVN kalarepka!

Chowder z kukurydzą, kalarepką i ziemniakami

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 kłącza selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 kalarepki pokrojone w kostkę
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki ziarenek kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie

Przygotowanie:

Rozpuść masło w garnku. Dodaj czosnek i cebulę. Chwilę podsmażaj a następnie dodaj kalarepkę, marchewkę i seler naciowy. Dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem. Następnie dodaj ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i zalej bulionem. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj mleko kokosowe i kukurydzę. Zagotuj. Następnie dodaj mąkę z wodą i mieszaj, by zupa delikatnie zgęstniała. Następnie dopraw jeszcze do smaku oraz dodaj zieloną pietruszkę przed podaniem i posyp papryką wędzoną.

>>> Zobacz także: Lara Gessler ma ochotę na... bajgle! Oto jej przepisy na słodko i na słono

Pieczone kalarepki z rozmarynem i fetą

Składniki:

  • 4 kalarepki przekrojone na połówki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeży rozmaryn
  • 1 opakowanie fety oryginalnej

Do podania:

  • 1 papryczka chili
  • awokado
  • orzechy włoskie
  • 1 szklanka świeżych liści szpinaku

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik 200 st. C i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kalarepki, skrop oliwą, dodaj przyprawy, w tym rozmaryn i piecz godzinę. Następnie wyłóż na półmisek, ze szpinakiem, pokrusz serem feta, dodaj awokado i orzechy włoskie.

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości