- Bajgiel z sałatą Waldorf i sałatą rzymską
- Bajgiel z tapenade z oliwek, jajkiem i szynką parmeńską
- Bajgiel - kozia cytryna
- Bajgiel ze Smażonym Bananem i czekoladą
Bajgle są coraz popularniejsze w Polsce. Lara Gessler je uwielbia, dlatego postanowiła sprawdzić, jak przygotowują je profesjonaliści w warszawskiej restauracji, a następnie sama przygotowała je w kuchni Dzień Dobry TVN.
Bajgiel sałatą Waldorf i sałatą rzymską
- 1 bajgiel;
Sałatka:
- garść orzechów włoskich;
- jedno jabłko;
- 2 żeberka selera naciowego;
- 1/2 ogórka zielonego;
- 2 łyżki majonezu;
- koper;
- łyżeczka musztardy francuskiej;
- pieprz;
- sól.
Ogórek obrać i usunąć z niego gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z jabłkiem. Seler naciowy obrać delikatnie przy pomocy obieraczki i pokroić na 0,5 cm plasterki. Umieścić pokrojone warzywa i owoce w misce, dodać majonez i musztardę i przemieszać. Przemieszać dokładnie, dodać posiekany koper, pieprz, sól i orzechy włoskie.
Sałatkę nakładać na przesmarowanego masłem i majonezem bajgla - najlepiej z sezamem - na dość grube plastry sera cheddar. Przykryć sałatą rzymską i zamknąć górną częścią bajgla.
Fot. EastNews / Bartosz Krupa
Bajgiel z tapenade z oliwek, jajkiem i szynką parmeńską
- 1 bajgiel;
Tapenade:
- 1/2 szklanki oliwek czarnych;
- 1/2 szklanki oliwek zielonych;
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów;
- 1/2 szklanki parmezanu;
- 1/3 szklanki kaparów;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 jajko;
- garść rukoli;
- 3 plasterki szynki Parmeńskiej.
Składniki na tapenade zblendować, drobno, ale nie na gładką pastę.
Jajko ugotować w koszulce lub usmażyć jako jajko sadzone.
Na przekrojonego bajgla nakładać kolejno: tapenade, rukolę, jajko i szynkę parmeńską. Dobrym dodatkiem do posmarowania wierzchniej części bajgla od spodu jest sos aioli (czosnkowy majonez) lub majonez.
Bajgiel kozia cytryna
- 1 bajgiel;
- 150 g koziego twarożku;
- 1 cytryna;
- 10 listków mięty;
- zielony ogórek;
- ziarna kolendry;
- 3 zielone szparagi.
Cytrynę sparz, otrzyj z niej skórkę; miętę posiekać i wymieszać jedno i drugie z kozim twarożkiem. Doprawić solą, pieprzem i ziarnami kolendry. Ogórka obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Szparagi ugotuj w posłodzonej wodzie do delikatnej chrupkości, następnie wystudź.
Na przekrojonego bajgla nakładaj kolejno: pastę z koziego twarożku, posiekanego ogórka i szparagi. Zostaw trochę pasty by posmarować spód wierzchniej części bajgla.
Fot. EastNews / Bartosz Krupa
Bajgiel na słodko ze smażonym bananem i czekoladą
- 1 bajgiel,
- 1 banan;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- szczypta cynamonu;
- łyżka cukru pudru;
- 100 g czekolady mlecznej;
- 100 g czekolady deserowej;
- 100 ml śmietanki 36%;
- 150 g miękkiego masła;
- 1 łyżka pasty z orzechów laskowych (opcjonalnie);
- szczypta soli morskiej.
Na patelni rozpuść masło klarowane i zacznij smażyć na nim przepołowionego na pół banana. Po paru minutach, gdy poczujesz zapach a banan zacznie się szklić i brązowieć dodaj cynamon i cukier puder by owoc dodatkowo się skarmelizował.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj do niej śmietankę i połącz całość z miękkim masłem. Dodaj pastę z orzechów, sól i odstaw w chłodne miejsce by nabrała odpowiedniej konsystencji.
Przepołowionego bajgla posmaruj z obu stron pastą czekoladową a do środka włóż smażonego na maśle banana.
Fot. EastNews / Bartosz Krupa
Krakowskie bajgle a bajgle amerykańskie
Obecnie piecze się pulchniejsze wersje bajgli. Ulepszone pod tym względem są szczególnie bajgle amerykańskie.
Tęczowe bajgle produkuje się z różnych okazji, zielone na Dzień Świętego Patryka. Są większe i bardziej puszyste niż ich polskie odpowiedniki.
Z czym jeść bajgle?
Najbardziej typowy przepis na bajgle amerykańskie to bajgiel przekrojony na pół z dodatkiem plasterków łososia, kremowego serka twarogowego i ogórka – to tzw. „cream cheese bagel”.
Klasyczny śniadaniowy amerykański bajgiel to kanapka z bekonem, jajecznicą (w amerykańskich restauracjach serwujących bajgle zwykle oznacza to jajka ścięte w mikrofalówce) i żółtym serem.
Dawniej bajgle jadło się np. ze śledziem.
Zobacz także:
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem
- Łosoś, tortilla i ciasto z gruszkami według przepisów Andrzeja Polana
Źródło zdjęcia głównego: Fot. EastNews / Bartosz Krupa