Bajgle na słono i słodko. Przepisy Lary Gessler

Czas na oryginalne śniadanie według Lary Gessler - tym razem z bajglami w roli głównej. Z czym najlepiej jeść bajgle? Poznajcie najlepsze przepisy w wersjach na słodko i na słono.
  • Bajgiel z sałatą Waldorf i sałatą rzymską
  • Bajgiel z tapenade z oliwek, jajkiem i szynką parmeńską
  • Bajgiel - kozia cytryna
  • Bajgiel ze Smażonym Bananem i czekoladą

Bajgle są coraz popularniejsze w Polsce. Lara Gessler je uwielbia, dlatego postanowiła sprawdzić, jak przygotowują je profesjonaliści w warszawskiej restauracji, a następnie sama przygotowała je w kuchni Dzień Dobry TVN.

Bajgiel sałatą Waldorf i sałatą rzymską

  • 1 bajgiel;

Sałatka:

  • garść orzechów włoskich;
  • jedno jabłko;
  • 2 żeberka selera naciowego;
  • 1/2 ogórka zielonego;
  • 2 łyżki majonezu;
  • koper;
  • łyżeczka musztardy francuskiej;
  • pieprz;
  • sól.

Ogórek obrać i usunąć z niego gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z jabłkiem. Seler naciowy obrać delikatnie przy pomocy obieraczki i pokroić na 0,5 cm plasterki. Umieścić pokrojone warzywa i owoce w misce, dodać majonez i musztardę i przemieszać. Przemieszać dokładnie, dodać posiekany koper, pieprz, sól i orzechy włoskie.

Sałatkę nakładać na przesmarowanego masłem i majonezem bajgla - najlepiej z sezamem - na dość grube plastry sera cheddar. Przykryć sałatą rzymską i zamknąć górną częścią bajgla.

Fot. EastNews / Bartosz Krupa

Bajgiel z tapenade z oliwek, jajkiem i szynką parmeńską

  • 1 bajgiel;

Tapenade:

  • 1/2 szklanki oliwek czarnych;
  • 1/2 szklanki oliwek zielonych;
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów;
  • 1/2 szklanki parmezanu;
  • 1/3 szklanki kaparów;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • garść rukoli;
  • 3 plasterki szynki Parmeńskiej.

Składniki na tapenade zblendować, drobno, ale nie na gładką pastę.

Jajko ugotować w koszulce lub usmażyć jako jajko sadzone.

Na przekrojonego bajgla nakładać kolejno: tapenade, rukolę, jajko i szynkę parmeńską. Dobrym dodatkiem do posmarowania wierzchniej części bajgla od spodu jest sos aioli (czosnkowy majonez) lub majonez.

Zobacz film: Kuchnia Lary Gessler. Mam ochotę na bajgle, źródło: Dzień Dobry TVN

Bajgiel kozia cytryna

  • 1 bajgiel;
  • 150 g koziego twarożku;
  • 1 cytryna;
  • 10 listków mięty;
  • zielony ogórek;
  • ziarna kolendry;
  • 3 zielone szparagi.

Cytrynę sparz, otrzyj z niej skórkę; miętę posiekać i wymieszać jedno i drugie z kozim twarożkiem. Doprawić solą, pieprzem i ziarnami kolendry. Ogórka obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Szparagi ugotuj w posłodzonej wodzie do delikatnej chrupkości, następnie wystudź.

Na przekrojonego bajgla nakładaj kolejno: pastę z koziego twarożku, posiekanego ogórka i szparagi. Zostaw trochę pasty by posmarować spód wierzchniej części bajgla.

Fot. EastNews / Bartosz Krupa

Bajgiel na słodko ze smażonym bananem i czekoladą

  • 1 bajgiel,
  • 1 banan;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • szczypta cynamonu;
  • łyżka cukru pudru;
  • 100 g czekolady mlecznej;
  • 100 g czekolady deserowej;
  • 100 ml śmietanki 36%;
  • 150 g miękkiego masła;
  • 1 łyżka pasty z orzechów laskowych (opcjonalnie);
  • szczypta soli morskiej.

Na patelni rozpuść masło klarowane i zacznij smażyć na nim przepołowionego na pół banana. Po paru minutach, gdy poczujesz zapach a banan zacznie się szklić i brązowieć dodaj cynamon i cukier puder by owoc dodatkowo się skarmelizował.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj do niej śmietankę i połącz całość z miękkim masłem. Dodaj pastę z orzechów, sól i odstaw w chłodne miejsce by nabrała odpowiedniej konsystencji.

Przepołowionego bajgla posmaruj z obu stron pastą czekoladową a do środka włóż smażonego na maśle banana.

Fot. EastNews / Bartosz Krupa

Krakowskie bajgle a bajgle amerykańskie

Obecnie piecze się pulchniejsze wersje bajgli. Ulepszone pod tym względem są szczególnie bajgle amerykańskie.

Tęczowe bajgle produkuje się z różnych okazji, zielone na Dzień Świętego Patryka. Są większe i bardziej puszyste niż ich polskie odpowiedniki.

Z czym jeść bajgle?

Najbardziej typowy przepis na bajgle amerykańskie to bajgiel przekrojony na pół z dodatkiem plasterków łososia, kremowego serka twarogowego i ogórka – to tzw. „cream cheese bagel”.

Klasyczny śniadaniowy amerykański bajgiel to kanapka z bekonem, jajecznicą (w amerykańskich restauracjach serwujących bajgle zwykle oznacza to jajka ścięte w mikrofalówce) i żółtym serem.

Dawniej bajgle jadło się np. ze śledziem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości