W kuchni DDTVN kalarepka!

W kuchni Dzień dobry TVN Piotr Kucharski otworzył sezon na kalarepkę! Warzywo ma w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C i B, K oraz kwasu foliowego. Piotr przygotował potrawy bazujące na kalarepce między innymi kotlety z kalarepy i faszerowane kalarepy. Spróbujecie?

Kalarepa na ciepło

Składniki:

4 kalarepy

2 łyżki masła

pieprz i sól

pęczek natki pietruszki

Sos:

4 łyżki masła

1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Kalarepę obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do rondelka z dwoma łyżkami masła, podlać odrobiną wody i dusić na wolnym ogniu aż będzie miękka. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i dusić jeszcze chwilę. W tym czasie rozpuścić masło i podprażyć na nim sezam. Sosem polać miękką kalarepę.

Kotlety z kalarepy

Składniki:

1 kalarepa

sól i pieprz

mąka pszenną

1 jajko

1 łyżka mleka

bułka tarta

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalarepę pokroić na 1 cm plastry. Przyprawić sola i pieprzem. Panierować w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 5 minut aż bułka będzie złocista. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z surówka lub kalarepą na ciepło.

Kalarepowy Colesław

Składniki:

2 kalarepy

1 młoda kapusta

1 jabłko

pęczek rzodkiewek

1 pęczek dymki

sól i pieprz

sok wyciśnięty z cytryny

4 łyżki majonezu

100 ml jogurtu naturalnego

50 g tartego chrzanu

Sposób przygotowania:

Kalarepy z jabłkiem pokroić w cienkie zapałki. Kapustę poszatkować, rzodkiewki pokroić na ćwiartki, dymkę posiekać. Wymieszać wszystko ze sobą. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i chrzanem i dodać do warzyw. Wymieszać i przyprawić solę, pieprzem.

Faszerowane kalarepy

Składniki:

4 kalarepy

1 cebula, drobno posiekana

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 papryczka chilli, drobno posiekana

4 łyżki oliwy

200 g mielonej wołowiny

1 bułka

100 g fety

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepy obrać i wydrążyć środki, tak aby powstały „miseczki”. Cebulę, czosnek i chili zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać do mięsa razem z bułką pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym farszem wypełnić kalarepy. Na wierzch każdej pokruszyć fetę. Kalarepy skropić oliwą z oliwek. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wstawić kalarepy, zapiec około 30-40 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości