Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN kalarepka!

W kuchni Dzień dobry TVN Piotr Kucharski otworzył sezon na kalarepkę! Warzywo ma w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C i B, K oraz kwasu foliowego. Piotr przygotował potrawy bazujące na kalarepce między innymi kotlety z kalarepy i faszerowane kalarepy. Spróbujecie?

Kalarepa na ciepło

Składniki:
4 kalarepy
2 łyżki masła
pieprz i sól
pęczek natki pietruszki
Sos:
4 łyżki masła
1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania:
Kalarepę obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do rondelka z dwoma łyżkami masła, podlać odrobiną wody i dusić na wolnym ogniu aż będzie miękka. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i dusić jeszcze chwilę. W tym czasie rozpuścić masło i podprażyć na nim sezam. Sosem polać miękką kalarepę.

Kotlety z kalarepy

Składniki:
1 kalarepa
sól i pieprz
mąka pszenną
1 jajko
1 łyżka mleka
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kalarepę pokroić na 1 cm plastry. Przyprawić sola i pieprzem. Panierować w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 5 minut aż bułka będzie złocista. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z surówka lub kalarepą na ciepło.

Kalarepowy Colesław

Składniki:
2 kalarepy
1 młoda kapusta
1 jabłko
pęczek rzodkiewek
1 pęczek dymki
sól i pieprz
sok wyciśnięty z cytryny
4 łyżki majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
50 g tartego chrzanu

Sposób przygotowania:
Kalarepy z jabłkiem pokroić w cienkie zapałki. Kapustę poszatkować, rzodkiewki pokroić na ćwiartki, dymkę posiekać. Wymieszać wszystko ze sobą. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i chrzanem i dodać do warzyw. Wymieszać i przyprawić solę, pieprzem.

Faszerowane kalarepy

Składniki:
4 kalarepy
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 papryczka chilli, drobno posiekana
4 łyżki oliwy
200 g mielonej wołowiny
1 bułka
100 g fety
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kalarepy obrać i wydrążyć środki, tak aby powstały „miseczki”. Cebulę, czosnek i chili zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać do mięsa razem z bułką pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym farszem wypełnić kalarepy. Na wierzch każdej pokruszyć fetę. Kalarepy skropić oliwą z oliwek. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wstawić kalarepy, zapiec około 30-40 min.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0