Wawrzyniec to ciekawe kompozycje warzyw doprawionych naturalnymi przyprawami.
Pasty są produktami uniwersalnymi, przeznaczonymi do wielu zastosowań kulinarnych, codziennego przygotowania posiłków zarówno na ciepło jak i na zimno, można je dodać do niemal każdej potrawy. Z Wawrzyńcem w kuchni robi się ciekawie, to pomysł na szybką przekąskę dla tych, którzy nie mają czasu, ale chcą się odżywiać nie tylko smacznie, ale i zdrowo – w domu, w pracy, w przerwie.
Kotlety z kalarepki z pastą z suszonych pomidorów z pomidorkami cherry i ogórkiem małosolnym
Składniki:
- 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 duże jajko lub dwa małe
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- szczypta oregano
- szczypta słodkiej papryki w przyprawie
- masło klarowane do smażenia
- pasta z cukinii WAWRZYNIEC
Dodatkowo: pomidorki cherry, rukola, ogórki małosolne, kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Następnie posmaruj każdy kotlecik pastą z cukinii WAWRZYNIEC, dodaj ogórek, pomidorki cherry, rukolę oraz kiełki słonecznika.
Łosoś pieczony z pastą z suszonych pomidorów z salsą z mango
Składniki:
- 4 kawałki filetów z łososia bez skóry
- sól, pieprz
- sok z 1 limonki
- pasta z suszonych pomidorów WAWRZYNIEC
- 4 plastry ananasa
- Salsa z mango:
- 1 mango pokrojone w kostkę
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki orzechów ziemnych solonych utłuczonych w moździerzu
- kilka liści świeżej mięty
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łososia posól i skrop sokiem z limonki. Wysmaruj pastą z pomidorów WAWRZYNIEC i ułóż na wierzchu plaster ananasa. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Przygotuj salsę: mango pokrój w drobną kostkę lub lekko zmiksuj blenderem. Sok pomarańczowy wymieszaj z sosem sojowym i polej nim mango. Dodaj orzechy i miętę. Łososia podawaj w towarzystwie salsy.
Mini naleśniki z pastą z bakłażana z granatem, marchewką i mozzarellą
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 40 ml oleju
- szczypta soli
- do smażenia masło klarowane
Dodatkowo:
- pasta z bakłażana WAWRZYNIEC
- granat
- mini kulki z mozzarelli
- pomidorki cherry
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż je w wersji mini i wysmaruj pastą z bakłażana WAWRZYNIEC i dodaj ulubione dodatki.
Źródło: Daria Ładocha