Zobacz też: Kurczę pieczone! David Gaboriaud i jego przepisy na kurczaka pieczonego, w potrawce i bulion drobiowo-wieprzowy >>>
CZEKOLADOWE MUFFINY Z MORELAMI
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 140 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondelku i dodaj połamaną czekoladę. Morele umyj i przekrój na połówki lub na jeszcze mniejsze kawałki. Formę na muffiny wyłżóż papierowymi papilotkami. Możesz wcześniej wysmarować ją olejem. Piekarnik nastaw na 180 stopni. W misce zmiksuj jajka z cukrem i dodaj czekoladową masę. Miksuj do połączenia się składników. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do czekoladowej masy. Miksuj aż ciasto będzie jednolite i aksamitne. Następnie przelej do papilotek pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Na koniec dodaj owoce. Piecz w piekarniku około 25 minut.
Zobacz też: Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego >>>
KREM Z POMIDORÓW Z BRZOSKWINIAMI I KARMELIZOWANYMI MIGDAŁAMI
- 1 cebula czerwona
- 1 kg pomidorów bez skórki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 brzoskwinie
- 1 l wywaru z jarzyn
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżki gęstej śmietany
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- do dekoracji kwiaty jadalne
Przygotowanie:
Na łyżce masła podsmaż cebulę. Dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, sól, cynamon, pieprz, ziele oraz liście laurowe i brzoskwinie i zalej wywarem. Całość gotuj około 10 minut. Dodaj przecier i doprowadź do wrzenia. Na patelni rozgrzej masło, dodaj płatki migdałowe, brzoskwinię oraz miód i chwilę całość podgrzewaj. Zupę zmiksuj na gładki krem ale wcześniej wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodaj płatki migdałowe i udekoruj dodatkową brzoskwinią.
Zobacz też: Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej >>>
UDZIEC Z INDYKA PIECZONY Z MORELAMI PODANY Z BRZOSKWINIOWĄ SALSĄ
- 1 udziec z indyka
- 500 g świeżych moreli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta papryki słodkiej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
SALSA BRZOSKWINIOWA
- 2 brzoskwinie obrane ze skórki pokrojone w drobną kostkę
- kilka liści świeżej mięty drobno posiekanej
- sok z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka białego sezamu
Przygotowanie:
Wymieszaj olej z sosem sojowym, miodem, papryką słodką i wędzoną. Natrzyj marynatą udziec i pozostaw przez godzinę w lodówce. Rozpuść masło klarowane, posól i popieprz udziec i obsmaż na maśle. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, dodaj pokrojone morele i piecz z dodatkiem odrobiny wody około 2 godziny. Wszystkie składniki salsy połącz ze sobą i podawaj z upieczonym indykiem.
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, MORELAMI, FETĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI
- garść szpinaku
- garść rukoli
- kilka moreli bez pestek pokrojonych w łódeczki
- 100 g sera feta
- 30 g orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
- 50 g borówek amerykańskich
- 1 łyżka czerwonego pesto
- 1 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Umieść szpinak i rukolę na półmisku. Dodaj fetę, morele, orzechy laskowe i awokado pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj borówki, liście świeżej mięty, skrop octem balsamicznym i oliwą. Na koniec dodaj kleksy czerwonego pesto i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło: Daria Ładocha