Morele, brzoskwinie i... Daria Ładocha. Przepisy

Morele i brzoskwinie są świetnym dodatkiem do rozmaitych dań. Pasują zarówno do ciast jak i do mięs. W naszej kuchni Daria Ładocha przygotowała: czekoladowe muffinki z morelami, krem z pomidorów z brzoskwiniami, pieczony udziec indyka z morelami i sałatkę ze szpinakiem, z fetą i morelami.

Zobacz też: Kurczę pieczone! David Gaboriaud i jego przepisy na kurczaka pieczonego, w potrawce i bulion drobiowo-wieprzowy >>>

CZEKOLADOWE MUFFINY Z MORELAMI

  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

Przygotowanie:

Rozpuść masło w rondelku i dodaj połamaną czekoladę. Morele umyj i przekrój na połówki lub na jeszcze mniejsze kawałki. Formę na muffiny wyłżóż papierowymi papilotkami. Możesz wcześniej wysmarować ją olejem. Piekarnik nastaw na 180 stopni. W misce zmiksuj jajka z cukrem i dodaj czekoladową masę. Miksuj do połączenia się składników. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do czekoladowej masy. Miksuj aż ciasto będzie jednolite i aksamitne. Następnie przelej do papilotek pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Na koniec dodaj owoce. Piecz w piekarniku około 25 minut.

Zobacz też: Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego >>>

KREM Z POMIDORÓW Z BRZOSKWINIAMI I KARMELIZOWANYMI MIGDAŁAMI

  • 1 cebula czerwona
  • 1 kg pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 brzoskwinie
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • do dekoracji kwiaty jadalne

Przygotowanie:

Na łyżce masła podsmaż cebulę. Dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, sól, cynamon, pieprz, ziele oraz liście laurowe i brzoskwinie i zalej wywarem. Całość gotuj około 10 minut. Dodaj przecier i doprowadź do wrzenia. Na patelni rozgrzej masło, dodaj płatki migdałowe, brzoskwinię oraz miód i chwilę całość podgrzewaj. Zupę zmiksuj na gładki krem ale wcześniej wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodaj płatki migdałowe i udekoruj dodatkową brzoskwinią.

Zobacz też: Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej >>>

UDZIEC Z INDYKA PIECZONY Z MORELAMI PODANY Z BRZOSKWINIOWĄ SALSĄ

  • 1 udziec z indyka
  • 500 g świeżych moreli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

SALSA BRZOSKWINIOWA

  • 2 brzoskwinie obrane ze skórki pokrojone w drobną kostkę
  • kilka liści świeżej mięty drobno posiekanej
  • sok z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka białego sezamu

Przygotowanie:

Wymieszaj olej z sosem sojowym, miodem, papryką słodką i wędzoną. Natrzyj marynatą udziec i pozostaw przez godzinę w lodówce. Rozpuść masło klarowane, posól i popieprz udziec i obsmaż na maśle. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, dodaj pokrojone morele i piecz z dodatkiem odrobiny wody około 2 godziny. Wszystkie składniki salsy połącz ze sobą i podawaj z upieczonym indykiem.

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, MORELAMI, FETĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

  • garść szpinaku
  • garść rukoli
  • kilka moreli bez pestek pokrojonych w łódeczki
  • 100 g sera feta
  • 30 g orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka czerwonego pesto
  • 1 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Umieść szpinak i rukolę na półmisku. Dodaj fetę, morele, orzechy laskowe i awokado pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj borówki, liście świeżej mięty, skrop octem balsamicznym i oliwą. Na koniec dodaj kleksy czerwonego pesto i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości