Fish Pie – zapiekane kawałki dorsza z warzywami i kremowymi ziemniakami z parmezanem
Składniki na Fish Pie:
Ziemniaki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- duża łyżka zwykłej soli
- 250 ml mleka 3,2 proc.
Dorsz z warzywami:
- 100 g masła
- 100 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml mleka 3,2 proc.
- 100 g zielonego groszku
- 100 g kukurydzy
- 2 marchewki
- 2 duże łyżki soli
- mała łyżka papryki cayenne
- 50 g musztardy francuskiej
- mały pęczek natki pietruszki i kolendry
- 1 kg polędwicy z dorsza
- 100 g parmezanu
Jak przygotować Fish Pie?
Ziemniaki ugotować do miękkości w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować na gładką masę dodając mleko i masło tak aby powstała kremowa konsystencja. Gotowe puree przełóż do worka cukierniczego.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę pszenną, lekko podprażyć i dodać zimne mleko. Mieszać sos tak długo aż powstała „zasmażka” rozpuści się, a sos będzie miał gładką kremową konsystencję. Na koniec do sosu dodać mrożony zielony groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką. Doprawić do smaku solą, papryką cayenne i musztardą francuską, dodać posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra).
Do naczynia żaroodpornego wlać na dno gotowy sos z warzywami, ułożyć następnie plasterki pociętego dorsza i na całość nałożyć z rękawa cukierniczego małe porcje puree ziemniaczanego tak aby zakryły całą powierzchnię naczynia. Na wierzch zetrzeć świeży parmezan i wstawić do zapiekania na 35 minut w 195 st. C.
Podawać w całości bądź pokrojonego na mniejsze porcje (po wystudzeniu).
Paluszki rybne z płatkami owsianymi
Składniki na paluszki rybne z płatkami owsianymi:
- 500 g filetu z halibuta
- mała łyżeczka soli, curry, papryki słodkiej
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 300 g płatków owsianych górskich
- 1 l oleju do smażenia
- 100 ml oliwy z oliwek
- małe opakowanie roszponki
Jak przygotować paluszki rybne z płatkami owsianymi?
Filet z halibuta pociąć na paski, oprószyć solą, curry, papryką słodką i odstawić na papierowy ręcznik. metalowej misce wymieszać jajko z mlekiem i mąką pszenną. Pocięte paski halibuta zanurzyć w jajku z mąką, a następnie przełożyć do lekko zmiksowanych płatków owsianych. Opanierowane płatki owsiane smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, po usmażeniu posypać lekko solą. Usmażone paluszki rybne podawać z oliwą i liśćmi sałaty roszponki.
Tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami
Składniki na tatara z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami
Bliny ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- mała łyżka proszku do pieczenia
- mała łyżka soli
- 150 g mąki pszennej
- 500 g filetu z łososia
- mały pęczek szczypiorku
- 50 g świeżego imbiru
- chili czerwone
- 50 ml oliwy z oliwek
- mała łyżka soli
- limonka
Serek śmietankowy:
- 200 g serka śmietankowego
- 75 g chrzanu w słoiczku
- cytryna
- mały pęczek kolendry
Dodatkowo:
- kilka ładnych liści kolendry
- 50 g prażonego sezamu
Jak przygotować tatara z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami ?
Bliny: ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, zmielić na drobnych oczkach bądź przecisnąć przez praskę. Do masy dodać całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrobić ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest płynne, dodać więcej mąki. Następnie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę z rękawa i stopniowo wyciskać (grubość około 1cm) na gorącą patelnię z klarowanym masłem. Bliny smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełożyć je na papierowy ręcznik.
Tatar z łososia: łososia pociąć na cienkie plastry, następnie w paski i w kostkę. Wszystko przełożyć do głębokiej miski, dodając posiekany szczypiorek, imbir, chili i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz sokiem z limonki. Gotowego tatara przechowywać w lodówce.
Serek śmietankowy: wymieszać serek śmietankowy z chrzanem w słoiczku, doprawić go sokiem z cytryn i posiekaną kolendrą.
Na talerzu ułożyć usmażone bliny, nałożyć na nie porcję serka chrzanowego, plaster awokado i porcję tatara z łososia. Na wierzch ułożyć listki kolendry i posypać prażonym sezamem.
Placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią
Składniki na placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią:
Wiosenna mizeria:
- 250 g ogórków małosolnych
- 250 g zielonych szparagów
- 250 g rzodkiewki
- 100 g cukru białego
- 100 g octu białego winnego
- mały pęczek natki pietruszki, kolendry, bazylii
Placki rybne:
- 1 kg ziemniaków
- główka czosnku
- 250 g szalotki
- 500 g pieczarek
- 50 g musztarda Dijon
- 2 awokado
- duży pęczek natki pietruszki
- 300 g dorsza, halibuta, łososia
- 100 g bułki tartej
- 50 g klarowanego masła
Jak przygotować placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią?
Mizeria: ogórki małosolne, zielone szparagi i rzodkiewkę pociąć na cienkie plastry. Zasypać cukrem, polać octem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić z powstałej wody i przełożyć do miski. Dodać świeże posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia).
Placki rybne: ziemniaki ugotować w „mundurkach” w posolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry i zgnieść widelcem. Do zgniecionych ziemniaków dodać posiekane i podsmażone wcześniej warzywa (czosnek, cebula szalotka, pieczarki), musztardę Dijon, awokado i natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, starając się nie gnieść za bardzo ziemniaków. Na koniec dodać posiekane kawałki ryb (dorsz, halibut, łosoś) i jeszcze raz przemieszać. Z gotowej masy utworzyć kotlety, oprószyć je w bułce tartej i smażyć na klarowanym maśle aż będą mieć złotą powłokę. Po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik.
Porcję smażonych placków podawaj z wiosenną mizerią.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Wędzona makrela - ciekawe przepisy Kasi Bukowskiej
Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy
Jak się je sushi – wskazówki i porady
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma