Pomysły na rybę według Sebastiana Olmy. 4 sposoby na pyszny obiad

Dania z rybami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował Fish Pie, paluszki rybne z płatkami owsianymi, tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami, a także placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią.

Fish Pie – zapiekane kawałki dorsza z warzywami i kremowymi ziemniakami z parmezanem

Składniki na Fish Pie:

Ziemniaki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • duża łyżka zwykłej soli
  • 250 ml mleka 3,2 proc.

Dorsz z warzywami:

  • 100 g masła
  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka 3,2 proc.
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g kukurydzy
  • 2 marchewki
  • 2 duże łyżki soli
  • mała łyżka papryki cayenne
  • 50 g musztardy francuskiej
  • mały pęczek natki pietruszki i kolendry
  • 1 kg polędwicy z dorsza
  • 100 g parmezanu

Jak przygotować Fish Pie?

Ziemniaki ugotować do miękkości w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować na gładką masę dodając mleko i masło tak aby powstała kremowa konsystencja. Gotowe puree przełóż do worka cukierniczego.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę pszenną, lekko podprażyć i dodać zimne mleko. Mieszać sos tak długo aż powstała „zasmażka” rozpuści się, a sos będzie miał gładką kremową konsystencję. Na koniec do sosu dodać mrożony zielony groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką. Doprawić do smaku solą, papryką cayenne i musztardą francuską, dodać posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra).

Do naczynia żaroodpornego wlać na dno gotowy sos z warzywami, ułożyć następnie plasterki pociętego dorsza i na całość nałożyć z rękawa cukierniczego małe porcje puree ziemniaczanego tak aby zakryły całą powierzchnię naczynia. Na wierzch zetrzeć świeży parmezan i wstawić do zapiekania na 35 minut w 195 st. C.

Podawać w całości bądź pokrojonego na mniejsze porcje (po wystudzeniu).

Paluszki rybne z płatkami owsianymi

Składniki na paluszki rybne z płatkami owsianymi:

  • 500 g filetu z halibuta
  • mała łyżeczka soli, curry, papryki słodkiej
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 1 l oleju do smażenia
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • małe opakowanie roszponki

Jak przygotować paluszki rybne z płatkami owsianymi?

Filet z halibuta pociąć na paski, oprószyć solą, curry, papryką słodką i odstawić na papierowy ręcznik. metalowej misce wymieszać jajko z mlekiem i mąką pszenną. Pocięte paski halibuta zanurzyć w jajku z mąką, a następnie przełożyć do lekko zmiksowanych płatków owsianych. Opanierowane płatki owsiane smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, po usmażeniu posypać lekko solą. Usmażone paluszki rybne podawać z oliwą i liśćmi sałaty roszponki.

Tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami

Składniki na tatara z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami

Bliny ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • mała łyżka proszku do pieczenia
  • mała łyżka soli
  • 150 g mąki pszennej

Tatar z łososia:

  • 500 g filetu z łososia
  • mały pęczek szczypiorku
  • 50 g świeżego imbiru
  • chili czerwone
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • mała łyżka soli
  • limonka

Serek śmietankowy:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 75 g chrzanu w słoiczku
  • cytryna
  • mały pęczek kolendry

Dodatkowo:

  • kilka ładnych liści kolendry
  • 50 g prażonego sezamu

Jak przygotować tatara z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami ?

Bliny: ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, zmielić na drobnych oczkach bądź przecisnąć przez praskę. Do masy dodać całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrobić ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest płynne, dodać więcej mąki. Następnie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę z rękawa i stopniowo wyciskać (grubość około 1cm) na gorącą patelnię z klarowanym masłem. Bliny smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełożyć je na papierowy ręcznik.

Tatar z łososia: łososia pociąć na cienkie plastry, następnie w paski i w kostkę. Wszystko przełożyć do głębokiej miski, dodając posiekany szczypiorek, imbir, chili i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz sokiem z limonki. Gotowego tatara przechowywać w lodówce.

Serek śmietankowy: wymieszać serek śmietankowy z chrzanem w słoiczku, doprawić go sokiem z cytryn i posiekaną kolendrą.

Na talerzu ułożyć usmażone bliny, nałożyć na nie porcję serka chrzanowego, plaster awokado i porcję tatara z łososia. Na wierzch ułożyć listki kolendry i posypać prażonym sezamem.

Placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią

Składniki na placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią:

Wiosenna mizeria:

  • 250 g ogórków małosolnych
  • 250 g zielonych szparagów
  • 250 g rzodkiewki
  • 100 g cukru białego
  • 100 g octu białego winnego
  • mały pęczek natki pietruszki, kolendry, bazylii

Placki rybne:

  • 1 kg ziemniaków
  • główka czosnku
  • 250 g szalotki
  • 500 g pieczarek
  • 50 g musztarda Dijon
  • 2 awokado
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 300 g dorsza, halibuta, łososia
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g klarowanego masła

Jak przygotować placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią?

Mizeria: ogórki małosolne, zielone szparagi i rzodkiewkę pociąć na cienkie plastry. Zasypać cukrem, polać octem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić z powstałej wody i przełożyć do miski. Dodać świeże posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia).

Placki rybne: ziemniaki ugotować w „mundurkach” w posolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry i zgnieść widelcem. Do zgniecionych ziemniaków dodać posiekane i podsmażone wcześniej warzywa (czosnek, cebula szalotka, pieczarki), musztardę Dijon, awokado i natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, starając się nie gnieść za bardzo ziemniaków. Na koniec dodać posiekane kawałki ryb (dorsz, halibut, łosoś) i jeszcze raz przemieszać. Z gotowej masy utworzyć kotlety, oprószyć je w bułce tartej i smażyć na klarowanym maśle aż będą mieć złotą powłokę. Po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik.

Porcję smażonych placków podawaj z wiosenną mizerią.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Wędzona makrela - ciekawe przepisy Kasi Bukowskiej

Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy

Jak się je sushi – wskazówki i porady

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości