Wiadomość

Ryba w sosie greckim to przepyszne danie, które kojarzy się głównie z kolacją wigilijną. Sos w tej potrawie jest najważniejszy, bo nadaje jej charakterystyczny smak. Poznaj przepis na sos do ryby po grecku.

Grekom tak popularna u nas ryba po grecku niewiele mówi. Jednak w Polsce przepis na sos do ryby po grecku zna każda gospodyni domowa. Ryba po grecku pojawia się na naszych stołach głównie podczas świąt Bożego Narodzenia - w wielu domach to obowiązkowe wigilijne danie. Jest tak smaczne, że można je przygotowywać również na inne specjalne okazje. Najważniejszy w tej potrawie jest sos – jak go zrobić, by zachwycał smakiem? Ryba po grecku – sos , poznaj sposób przygotowania.

Sos grecki do ryby – przepis

Sos grecki do ryby przygotowuje się łatwo i szybko. Podstawowymi składnikami są marchewki, cebula i przecier pomidorowy. Z przygotowaniem pysznego sosu do ryby greckiej poradzi sobie każdy, niezależnie od kulinarnych umiejętności. Narzędzia kuchenne potrzebne do przygotowania sosu to jedynie tarka o większych oczkach.

Składniki na sos na około 6 porcji:

· 1 kg marchewki,

· 1 kg cebuli,

· duży kawałek selera,

· 1 pietruszka,

· 2 opakowania przecieru pomidorowego,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· szczypta cukru,

· 1 liść laurowy,

· ziele angielskie – kilka kulek,

· olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy na drobne kawałki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do czasu, aż się lekko zeszkli.

3. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4. W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy warzywa do miękkości.

5. Następnie warzywa odcedzamy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy podsmażoną cebulę i całość mieszamy.

6. Do garnka przekładamy masę z warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie.

7. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

8. Sos podajemy z ulubioną rybą. Smacznego!

Zobacz film: Ryba po grecku. Źródło Dzień Dobry TVN


Sos grecki do ryby – przepis 2

Sos grecki możemy zrobić na kilka sposobów. Podstawą zawsze są marchewki i cebula. Smak sosu greckiego możemy lekko urozmaicić, wykorzystując do jego zrobienia cukinię i białe wino. Zamiast gotowania warzyw do miękkości możemy je od razu poddusić na patelni. Przecier pomidorowy możemy zastąpić świeżymi pomidorami. Przy duszeniu świeżych pomidorów musimy pamiętać, by odparowała z nich woda. W przeciwnym przypadku sos będzie zbyt rzadki i nawet odstawienie go do lodówki na noc może nie pomóc. Jak zrobić sos grecki z białym winem i świeżymi pomidorami?

Składniki na sos na około 6 porcji:

· 0,8 kg marchewek,

· 0,8 kg cebuli,

· 0,5 kg pomidorów,

· 3 pietruszki,

· 1 cukinia,

· 1 cebula,

· 1 mały seler,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· szczypta cynamonu,

· 1 liść laurowy,

· ziele angielskie – kilka ziaren,

· 50 ml białego wina,

· olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do czasu, aż się lekko zeszkli.

3. Marchewkę, pietruszkę, cukinię i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4. Wszystkie warzywa dodajemy do podsmażonej cebuli.

5. Całość zalewamy wodą i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy je solą, pieprzem, cynamonem i słodką papryką.

6. Pomidory parzymy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki.

7. Dodajemy pomidory do pozostałych warzyw.

8. Całość zalewamy białym winem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Sos dusimy przez około 15 minut.

Ryba w sosie greckim – jak przygotować?

Potrawę możemy zrobić, wykorzystując do tego nasz ulubiony rodzaj ryby. Z sosem greckim doskonale będzie smakować dorsz, morszczuk, mintaj czy panga. Rybę należy usmażyć w panierce na złoty kolor. Następnie w naczyniu układamy na przemian warstwę sosu i kawałki ryby. Potrawę możemy podawać od razu. Jednak wiele osób preferuje odstawienie ryby w sosie greckim na noc do lodówki – dzięki temu ryba „przegryzie” się sosem. Sam sos na drugi dzień jest według wielu osób smaczniejszy.

Smak sosu pomidorowego do ryby po grecku z marchewek, cebuli, selera i pietruszki zna każdy jeszcze z czasów dzieciństwa. Sos grecki możemy też lekko zmodyfikować, dodając inne warzywa, na przykład cukinię. Sos możemy też zalać białym winem – nada mu to wyrazistego smaku.

Ryba po grecku smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcemy, żeby smaki dobrze się „przegryzły”, powinniśmy przygotować rybę dzień wcześniej i wstawić ją na noc do lodówki.

Co sądzisz o tym artykule?
55
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0