Grekom tak popularna u nas ryba po grecku niewiele mówi. Jednak w Polsce przepis na sos do ryby po grecku zna wiele osób. A ci, którzy jeszcze nie, właśnie mają okazję go poznać. Ryba po grecku pojawia się na naszych stołach głównie podczas świąt Bożego Narodzenia - w wielu domach to obowiązkowe wigilijne danie. Jest tak smaczne, że można je przygotowywać również na inne specjalne okazje. Sprawdza się również latem, gdy dostęp do świeżych ryb jest znacznie łatwiejszy. Najważniejszy w tej potrawie jest sos – jak go zrobić, by zachwycał smakiem? Poznaj sposób przygotowania najlepszego sosu do ryby po grecku.
Przepis na sos do ryby po grecku
Sos grecki do ryby przygotowuje się łatwo i szybko. Podstawowymi składnikami są marchewki, cebula i przecier pomidorowy. Z przygotowaniem pysznego sosu do ryby greckiej poradzi sobie każdy, niezależnie od kulinarnych umiejętności. Narzędzia kuchenne potrzebne do przygotowania sosu to jedynie tarka o większych oczkach.
Składniki na sos do ryby po grecku na około 6 porcji:
- 1 kg marchewki,
- 1 kg cebuli,
- duży kawałek selera,
- pietruszka,
- 2 opakowania przecieru pomidorowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru,
- 1 liść laurowy,
- ziele angielskie – kilka kulek,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania sosu do ryby po grecku
- Cebulę kroimy na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do czasu, aż się lekko zeszkli.
- Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy warzywa do miękkości.
- Następnie warzywa odcedzamy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy podsmażoną cebulę i całość mieszamy.
- Do garnka przekładamy masę z warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie.
- Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Sos podajemy z ulubioną rybą. Smacznego!
Sos grecki do ryby – przepis krok po kroku
Sos grecki możemy zrobić na kilka sposobów. Podstawą zawsze są marchewki i cebula. Smak sosu greckiego możemy lekko urozmaicić, wykorzystując do jego zrobienia cukinię i białe wino. Zamiast gotowania warzyw do miękkości możemy je od razu poddusić na patelni. Przecier pomidorowy możemy zastąpić świeżymi pomidorami. Przy duszeniu świeżych pomidorów musimy pamiętać, by odparowała z nich woda. W przeciwnym przypadku sos będzie zbyt rzadki i nawet odstawienie go do lodówki na noc może nie pomóc. Jak zrobić sos grecki z białym winem i świeżymi pomidorami?
Składniki na sos do ryby po grecku na około 6 porcji:
- 0,8 kg marchewek,
- 0,8 kg cebuli,
- 0,5 kg pomidorów,
- 3 pietruszki,
- cukinia,
- cebula,
- mały seler,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cynamonu,
- liść laurowy,
- ziele angielskie – kilka ziaren,
- 50 ml białego wina,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania sosu do ryby po grecku:
- Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do czasu, aż się lekko zeszkli.
- Marchewkę, pietruszkę, cukinię i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie warzywa dodajemy do podsmażonej cebuli.
- Całość zalewamy wodą i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy je solą, pieprzem, cynamonem i słodką papryką.
- Pomidory parzymy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy pomidory do pozostałych warzyw.
- Całość zalewamy białym winem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Sos dusimy przez około 15 minut.
Ryba w sosie greckim – jak ją przygotować?
Potrawę możemy zrobić, wykorzystując do tego nasz ulubiony rodzaj ryby. Z sosem greckim doskonale będzie smakować dorsz, morszczuk, mintaj czy panga. Rybę należy usmażyć w panierce na złoty kolor. Następnie w naczyniu układamy na przemian warstwę sosu i kawałki ryby. Potrawę możemy podawać od razu. Jednak wiele osób preferuje odstawienie ryby w sosie greckim na noc do lodówki – dzięki temu ryba „przegryzie” się sosem. Sam sos na drugi dzień jest według wielu osób smaczniejszy.
Wydawałoby się, że smak sosu pomidorowego do ryby po grecku z marchewek, cebuli, selera i pietruszki zna każdy jeszcze z czasów dzieciństwa. Sos grecki możemy też zmodyfikować, dodając inne warzywa, na przykład cukinię. Sos możemy też zalać białym winem – nada mu to wyrazistego smaku.
Ryba po grecku jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcemy, żeby smaki dobrze się "przegryzły", powinniśmy przygotować rybę dzień wcześniej i wstawić ją na noc do lodówki.
Zobacz także:
- Dorsz po grecku - przepis. Jak zrobić rybę po grecku z dorsza?
- Jak zrobić farsz do ryby po grecku? Sprawdź 2 proste przepisy
- Jak zrobić rybę po cygańsku – przepisy, które warto wypróbować
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzinnik Darius/Getty Images