Przepisy kulinarne

Sos do ryby po grecku - jak go przygotować? Przepis na sos grecki do ryby

Sos do ryby po grecku, tarte warzywa w misce

Fot. rijayaNita / Getty Images

Przepisy kulinarne

Sos do ryby po grecku - jak go przygotować? Przepis na sos grecki do ryby

Sos do ryby po grecku, tarte warzywa w misce

Fot. rijayaNita / Getty Images

Ryba w sosie greckim to przepyszne danie, które kojarzy się głównie z kolacją wigilijną. Sos w tej potrawie jest najważniejszy, bo nadaje jej charakterystyczny smak. Poznaj przepis na sos do ryby po grecku.

Grekom tak popularna u nas ryba po grecku niewiele mówi. Jednak w Polsce przepis na sos do ryby po grecku zna każda gospodyni domowa. Ryba po grecku pojawia się na naszych stołach głównie podczas świąt Bożego Narodzenia - w wielu domach to obowiązkowe wigilijne danie. Jest tak smaczne, że można je przygotowywać również na inne specjalne okazje. Najważniejszy w tej potrawie jest sos – jak go zrobić, by zachwycał smakiem? Ryba po grecku – sos , poznaj sposób przygotowania.

Sos grecki do ryby – przepis

Sos grecki do ryby przygotowuje się łatwo i szybko. Podstawowymi składnikami są marchewki, cebula i przecier pomidorowy. Z przygotowaniem pysznego sosu do ryby greckiej poradzi sobie każdy, niezależnie od kulinarnych umiejętności. Narzędzia kuchenne potrzebne do przygotowania sosu to jedynie tarka o większych oczkach.

Składniki na sos do ryby po grecku na około 6 porcji:

  • 1 kg marchewki,
  • 1 kg cebuli,
  • duży kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2 opakowania przecieru pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cukru,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie – kilka kulek,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania sosu do ryby po grecku

  1. Cebulę kroimy na drobne kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do czasu, aż się lekko zeszkli.
  3. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy warzywa do miękkości.
  5. Następnie warzywa odcedzamy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy podsmażoną cebulę i całość mieszamy.
  6. Do garnka przekładamy masę z warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  8. Sos podajemy z ulubioną rybą. Smacznego!

Zobacz film: Ryba po grecku. Źródło Dzień Dobry TVN

Sos grecki do ryby – przepis 2

Sos grecki możemy zrobić na kilka sposobów. Podstawą zawsze są marchewki i cebula. Smak sosu greckiego możemy lekko urozmaicić, wykorzystując do jego zrobienia cukinię i białe wino. Zamiast gotowania warzyw do miękkości możemy je od razu poddusić na patelni. Przecier pomidorowy możemy zastąpić świeżymi pomidorami. Przy duszeniu świeżych pomidorów musimy pamiętać, by odparowała z nich woda. W przeciwnym przypadku sos będzie zbyt rzadki i nawet odstawienie go do lodówki na noc może nie pomóc. Jak zrobić sos grecki z białym winem i świeżymi pomidorami?

Składniki na sos do ryby po grecku na około 6 porcji:

  • 0,8 kg marchewek,
  • 0,8 kg cebuli,
  • 0,5 kg pomidorów,
  • 3 pietruszki,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 mały seler,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie – kilka ziaren,
  • 50 ml białego wina,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania sosu do ryby po grecku:

  1. Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do czasu, aż się lekko zeszkli.
  3. Marchewkę, pietruszkę, cukinię i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Wszystkie warzywa dodajemy do podsmażonej cebuli.
  5. Całość zalewamy wodą i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy je solą, pieprzem, cynamonem i słodką papryką.
  6. Pomidory parzymy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Dodajemy pomidory do pozostałych warzyw.
  8. Całość zalewamy białym winem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Sos dusimy przez około 15 minut.

Ryba w sosie greckim – jak przygotować?

Potrawę możemy zrobić, wykorzystując do tego nasz ulubiony rodzaj ryby. Z sosem greckim doskonale będzie smakować dorsz, morszczuk, mintaj czy panga. Rybę należy usmażyć w panierce na złoty kolor. Następnie w naczyniu układamy na przemian warstwę sosu i kawałki ryby. Potrawę możemy podawać od razu. Jednak wiele osób preferuje odstawienie ryby w sosie greckim na noc do lodówki – dzięki temu ryba „przegryzie” się sosem. Sam sos na drugi dzień jest według wielu osób smaczniejszy.

Smak sosu pomidorowego do ryby po grecku z marchewek, cebuli, selera i pietruszki zna każdy jeszcze z czasów dzieciństwa. Sos grecki możemy też lekko zmodyfikować, dodając inne warzywa, na przykład cukinię. Sos możemy też zalać białym winem – nada mu to wyrazistego smaku.

Ryba po grecku smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcemy, żeby smaki dobrze się "przegryzły", powinniśmy przygotować rybę dzień wcześniej i wstawić ją na noc do lodówki.

Zobacz też:

Świąteczne plamy - jak się ich szybko pozbyć? Poznaj sprawdzone sposoby

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Sprawdzone przepisy

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Co sądzisz o tym artykule?
57
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0