Placek-grzybek babci Irenki
Składniki:
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżka oleju rzepakowego
- owoce
- jogurt naturalny
- łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
Do kubeczka wbij jajko, wsyp trzy łyżki mąki, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia i lekko wymieszaj. Dodaj trzy łyżki mleka i wymieszaj bardzo energicznie, aż składniki się połączą i utworzą gładką masę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, gdy będzie gorący - wlej zawartość kubeczka i smaż na złoto. Przewróć placek na patelni. Gdy druga strona placka ładnie się przypiecze, przełóż go na duży talerz, posmaruj jogurtem, posyp łyżką cukru i udekoruj owocami. Pycha!
Cappuccino pomidorowe
Składniki:
- 4 duże pomidory
- sól
- pół łyżeczki cukru
- pół szklanki śmietanki 30%
- bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
Zalej pomidory wrzątkiem, a po dwóch minutach je wyjmij, przepłucz pod zimną wodą i obierz ze skóry. Obrane pomidory pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody tak, by zakryła pomidory. Gotuj 15 minut, a następnie zmiksuj. Gdy uzyskasz gładki kremem, dopraw go solą i cukrem. Śmietankę ubij mikserem. Zupę podawaj w kubeczku, przykrytą czapeczką bitej śmietany i posypaną bazylią lub natką pietruszki.
Sałatka grecka w arbuzie
Składniki:
- 2 garści pomidorków koktajlowych (lub jeden duży pomidor)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- garść oliwek czarnych najlepiej kalamata
- 1 średni ogórek świeży
- 1 mała czerwona cebula
- 100 gramów sera feta
- 3 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 średni arbuz
- garść świeżej mięty
Przygotowanie:
Z soku z cytryny, rozgniecionego przez praskę czosnku, wody i oliwy robimy sos. Pomidorki kroimy na pół, cebulę, obrany ogórek i papryki (żółtą i czerwoną) kroimy w grubą kostkę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy oliwki, polewamy sosem i mieszamy. Arbuza kroimy na pół, wydrążamy jedną część i kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki. Fetę kroimy w kostkę i delikatnie obtaczamy w oregano. Wszystko wkładamy do arbuza, dekorujemy fetą.
Leniwe z jagodami, jogurtem i miętą
Składniki:
- 250 g chudego twarogu
- szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- szklanka jagód (może też być konfitura jagodowa lub jagody mrożone)
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki bułki tartej
- sól do osolenia wody
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieć widelcem na stolnicy, posyp go mąką. Jagody zmiksuj na gładką masę (konfitury lub jagody mrożone podobnie). Dodaj pulpę jagodową do twarogu i mąki, wbij jajko i zagnieć ciasto. Pokrój je w kawałki, z każdego kawałka ulep wałeczek i pokrój na dość duże kęsy. Leniwe wrzucaj do wrzątku i gotuj kilka minut, aż wypłyną. Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż, aż będzie złota. Leniwe podawaj z jagodami, słodką bułką tartą. Możesz też zamienić bułkę na solidny kleks jogurtu naturalnego. Posyp posiekaną miętą.
Kogel-mogel z truskawkami
Składniki:
- 8 żółtek
- 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka otartej skórki
- 1 cukier z prawdziwą wanilią (ja miałam 10-gramowy)
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka kakao
- 4 garści truskawek
Żółtka oddzielamy od białek, wlewamy do miski lub rondelka umieszczonego na garnku z niewielką ilością wrzącej wody. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje. Połowę przelewamy do innej miski, dodajemy do niej kakao i ubijamy, aż masa stanie się jednolicie czekoladowa. Do kogla-mogla pozostałego w garnuszku dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową, ubijemy na parze jeszcze 2-3 minuty. Kogel-mogel podajemy w głębokich talerzach lub pucharkach udekorowany truskawkami, jagodami lub malinami.
Zobacz też:
Jak ozdobić tort dla dziecka? Proste triki na figurki z masy cukrowej
Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego
Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Katarzyna Bosacka