Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
ZUPA BROKUŁOWA Z MUSZTARDĄ I ORZECHAMI ZIEMNYMI
Składniki - ceny
- 1 cebula drobno posiekana → 1 zł
- 1 szklanka ugotowanej fasoli→ 2 zł
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane→ 2,2 zł (cały czosnek)
- 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę→ 2,5 zł (kilogram)
- pół brokuła podzielonego na różyczki→ 3 zł
- 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach→ 1,2 zł
- 2 łyżki oliwy z oliwek → 50 gr
- 1-2 łyżek musztardy francuskiej→ 2,4 zł (za cały słoik)
- 20 g orzechów ziemnych→ 2,5 zł
- 50 g jogurtu → 1,5 zł
- 1 łyżka pietruszki zielonej→ 2 zł (pęczek)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i cebulę i zeszklij. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i brokuły. Wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. Zalej wodą i gotuj 12 minut. Następnie dodaj musztardę i jogurt. Doprowadź do wrzenia, dodaj ugotowaną fasolę i udekoruj orzechami oraz zielona pietruszką.
RAZEM: około 20 zł
Zobacz też: Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>
SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, ŚWIEŻYM SZPINAKIEM I SEREM MOZZARELLA
- 1 szklanka ugotowanego pęczaku→ 2,7 zł
- 1/2 pęczka natki pietruszki→ 2 zł (za całą)
- garść szpinaku→ 2,3 zł (za opakowanie)
- opakowanie sera mozzarella→ 4 zł
- 10 suszonych pomidorów→ 3 zł
- garść orzechów włoskich→ 2,5 zł
- sól, pieprz
Składniki sosu:
- 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 zł
- 2 łyżki musztardy (wykorzystujemy tą samą musztardę co w przepisie wyżej) - 1 zł
- 2 łyżki miodu - 2 zł
- sok z 1 cytryny - 0,5 zł
Przygotowanie:
Pęczak wymieszaj z natką pietruszki drobno posiekaną oraz szpinakiem. Dodaj ser feta pokrojony w kostkę, suszone pomidory pocięte w paski oraz orzechy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj do sałatki.
RAZEM: około 20 zł
Zobacz też: Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>
PLACUSZKI MARCHEWKOWO ZIEMNIACZANE
- 3 duże ziemniaki→ 2,2 zł (kilogram)
- 3 duże marchewki→ 3 zł
- 1 duża cebula→ 1,4 zł
- 1 jajko - 1 zł
- 1-2 łyżki mąki 50 gr
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 gr
- 1 łyżeczka suszonego tymianku - 50 gr
- sól
- pieprz
- olej do smażenia - 1 zł
- 200 ml śmietany 18% → 1,55 zł
- pęczek szczypiorku - 2 zł
- 1 łyżka musztardy - 50 gr
Około 15 zł
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W przypadku ziemniaków i cebuli wyciskamy mocno sok i całość łączymy z marchewką w jednej misce oraz mąką, roztrzepanym jajkiem. Na koniec doprawiamy rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki nakładamy uformowane placki. Smażymy po obu stronach na złocisty kolor. Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem z dodatkiem musztardy.
Zobacz też: Pyszne dania z kalafiora. Przepisy Darii Ładochy >>>
TATAR ZE ŚWIEŻEGO ŚLEDZIA Z CEBULKĄ NA GRZANKACH
- 12 filetów śledziowych - 8 zł
- 1 pęczek zielonej pietruszki - 2 zł
- 1 ogórek konserwowy - 50 gr
- 1 czerwona cebula - 50 gr
- 1 łyżka majonezu - 50 gr
- sól, pieprz
- sok z cytryny - 50 gr
- chleb razowy - 3 zł
- 1 łyżka masła - 70 gr
- 2 ząbki czosnku - 50 gr
Razem: Około 16 zł
Przygotowanie:
Filety pokrój w drobną kostkę. Przełóż je na półmisek lub do miski. Dodaj ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę, posiekaj pietruszkę i również dodaj i czerwoną cebulę. Następnie całość dopraw solą i pieprzem oraz dodaj majonez. Koniecznie skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj chleb. Pokrój go w plasterki i natrzyj masłem oraz czosnkiem. Obsmażaj chleb na patelni a następnie podawaj z tatarem ze śledzia.
Źródło: Daria Ładocha