W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania z kalafiora. Smacznego!

Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym i płatkami kokosowymi

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 2 kalarepki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • garść posiekanego koperku
  • szczypta oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Do podania: płatki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej różyczki kalafiora, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek obrany ze skórki, ziemniaki i kalarepę pokrojoną w kostkę. Całość posyp solą, pieprzem cytrynowym i oliwą oraz oregano i piecz w piekarniku około 40 minut. W tym czasie blanszuj w wodzie z solą fasolkę szparagową. Gdy warzywa się upieką, wyłóż je do garnka i zalej gorącym bulionem z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotuj przez 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, fasolkę szparagową i ogórki małosolne pokrojone w małą kostkę. Zagotuj. Dopraw do smaku i dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj koperkiem, skórką z cytryny i płatkami kokosowymi.

Kalafior z soczewicą, pastą harissa i bakłażanem

Składniki:

  • 1/2 bakłażana
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z limonki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody lub wywaru z jarzyn
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • garść liści świeżej kolendry

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj past z harissy, łyżkę oliwy z oliwek, sól i sok z limonki. Bakłażana pokrój w cienkie plasterki i jeszcze raz na pół oraz kalafiora na małe różyczki. Dorzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Zapiekaj warzywa w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Pamiętaj, by w czasie pieczenia obracać warzywa na drugą stronę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj pomidorki cherry, soczewicę oraz passatę pomidorową oraz wodę i gotuj około 30 minut. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy, mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Na sam koniec dodaj bakłażana i kalafiora. Udekoruj świeżą kolendrą.

Kalafiorowa pasta z czosnkiem i zieloną pietruszką

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szklanki wywaru z jarzyn
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki ziarenek granatu
  • 4 kromki chleba na zakwasie do podania
  • 4 łyżki orzechów nerkowca namoczonych w wodzie

Przygotowanie:

Pokrój kalafiora na różyczki lub na jeszcze mniejsze kawałki. W dużym garnku wymieszaj bulion z wodą. Dodaj obrany czosnek. Płyn powinien całkowicie przykryć kalafiora. Gotuj około 20 minut. Przecedź kalafiora i czosnek i przerzuć do innego naczynia. Odsącz orzechy. Dodaj resztę składników oprócz granatu i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na kromkach chleba lub z warzywami, udekorowane granatem i pozostałą pietruszką.

Co sądzisz o tym artykule?
9
2
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0