Langosz - czym jest i jak go przygotować? Sprawdzone przepisy

langosz, kuchnia węgierska
eskymaks/Getty Images
Langosz to potrawa, która dla wielu wciąż jest zagadką. Ten, kto jednak już go próbował, na pewno zechce przyrządzić tę potrawę samodzielnie. Jak przygotować ciasto na langosz? Który przepis na placki langosze będzie najlepszy?

Langosz węgierski, langosz czeski, langosz z ziemniakami i langosz na słodko. Pomysłów na to danie jest mnóstwo. Warto wypróbować kilka przepisów i sprawdzić, w której wersji będzie smakował najlepiej. Czym jest i jak przygotować placek węgierski langosz?

Co to jest langosz?

Langosz to potrawa kuchni węgierskiej, którą przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, mleka, cukru, oleju, soli i ugotowanych ziemniaków. Przepis na langosz jest bardzo prosty, a jego podstawową wersję można modyfikować w zależności od upodobań. Dzięki temu można uzyskać kilka wariantów tej samej potrawy, która za każdym razem będzie smakowała inaczej. Placek langosz jada się z takimi dodatkami jak masło czosnkowe, starty żółty ser i szynka, a w wersji na słodko ze śmietaną i z cukrem. Langosze są popularne nie tylko na Węgrzech, ale także w Czechach i na Słowacji. W Polsce można ich spróbować na przykład w Cieszynie.

Langosz – przepis na ciasto

Podstawowy przepis na langosz węgierski nie jest bardzo skomplikowany, jednak ze względu na dodatek ziemniaków może być nieco bardziej czasochłonny. Oto przepis na langosz z ziemniakami.

Składniki (na około 4 porcje):

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ litra oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach.
  2. Kiedy wystygną, obierz je ze skórki i rozgnieć na purée.
  3. Podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
  4. Około 100 ml mleka przelej do szklanki i dodaj drożdże oraz cukier.
  5. Odstaw miksturę na kilka minut.
  6. W międzyczasie wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól, ziemniaki, mleko z drożdżami i wymieszaj.
  7. Dodaj resztę mleka.
  8. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
  9. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  10. Podziel ciasto na 4 części.
  11. Rozwałkuj każdą część na okrągły placek o grubości około 1,5 cm.
  12. Rozłóż placki na ściereczce i przykryj inną ściereczką, by nie wyschły.
  13. Przygotuj głęboką patelnię i rozgrzej tłuszcz, którego powinno być na około 4 cm wysokości.
  14. Kiedy olej będzie rozgrzany, włóż na niego placek.
  15. Langosz smaż do czasu, aż nabierze złocistobrązowego koloru.
  16. Kiedy langosz będzie gotowy, przełóż go na papierowy ręcznik, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
  17. Smaż pozostałe placki w ten sam sposób.
  18. Podawaj langosze ze śmietaną startym, żółtym serem, kiełbasą czy innymi ulubionymi dodatkami.

Przepis na langosz bez ziemniaków

Langosz bez ziemniaków to wersja nieco prostsza, a dodatkowo można ją serwować w wersji na słodko . Jak przygotować placek węgierski langosz bez ziemniaków?

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g mąki,
  • 15 g drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej lekko mleko, by było ciepłe, ale nie wrzące.
  2. Do kubka wsyp drożdże, dodaj cukier i zalej mlekiem.
  3. Odstaw na kilka minut.
  4. Wsyp mąkę do miski.
  5. Dodaj sól i zaczyn drożdżowy.
  6. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
  7. Nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  8. Podziel ciasto na dwie równe części.
  9. Rozwałkuj, by powstał placek o grubości około 1 cm.
  10. Odłóż placki na kilkanaście minut na ściereczkę i przykryj inną ściereczką.
  11. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż langosze na złocisty kolor.
  12. Langosze w tej wersji można podawać na słodko na przykład ze śmietaną i z cukrem. Ciekawym dodatkiem będzie także aromatyczny sos śmietanowo-czosnkowy.

Langosz – przepis na sos śmietanowo-czosnkowy

Najlepsze dodatki do langosza to czosnek i śmietana. Warto połączyć te składniki w aromatyczny i apetyczny sos, który wydobędzie smak tej wspaniałej potrawy.

Składniki (na około 2–3 porcje):

  • 1 szklanka śmietany 22%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlej śmietanę.
  2. Czosnek przepuść przez praskę lub posiekaj bardzo drobno.
  3. Dodaj czosnek do śmietany i dokładnie wymieszaj.
  4. Przypraw sos solą i pieprzem.
  5. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  6. Dodaj natkę do sosu i dokładnie wymieszaj.
  7. Podawaj, smarując sosem langosza i posypując go cebulą i startym, żółtym serem.

Przepis na węgierskie langosze – masło czosnkowe

Dobrym dodatkiem do langosza będzie także masło czosnkowe, które w prosty sposób można przygotować w domu.

Składniki (na około 8 porcji):

  • 1 kostka masła 80%,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego.

Przygotowanie:

  1. Masło ogrzej, by było miękkie.
  2. Czosnek przepuść przez praskę.
  3. Dodaj czosnek do masła i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj sól i czosnek niedźwiedzi.
  5. Wymieszaj.
  6. Tak przygotowanym masłem smaruj langosze lub pieczywo.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości