Spanakopita (greckie ciasto ze szpinakiem, botwiną i serem)
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- pęczek botwinki
- 800 g szpinaku w liściach (świeżego lub mrożonego)
- cebula
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 200 g sera feta
- 200 g miękkiego sera typu ricotta
- 100 g startego sera typu pecorino
- 2 jajka
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- sól
- oliwa do smarowania
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać oliwę z masłem, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać posiekaną botwinkę, podlać odrobiną wody, dodać szpinak, dusić kilkanaście minut. Przestudzić, dodać pokruszoną fetę, ricottę i starte pecorino, dodać jajka. Wymieszać doprawiając gałką muszkatołową i solą. Blachę wysmarować oliwą, rozłożyć kilka warstw ciasta, każdą skrapiając oliwą, rozłożyć nadzienie, przykryć pozostałymi warstwami ciasta, skrapiając oliwą, włożyć do pieca rozgrzanego do 180 st. C i podawać na ciepło.
Chałwa z jogurtem, miodem i miętą
Składniki:
- 200 g chałwy
- 200 ml gęstego, naturalnego jogurtu
- 2 łyżki miodu tymiankowego lub kolendrowego
- kilkanaście listków mięty
Przygotowanie:
Pokrojoną w plastry chałwę kłaść na talerze, dodawać kleks z jogurtu, polewać miodem, podawać z listkami mięty.
Truskawki z octem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny (dwudziestoletniego)
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyte truskawki przełożyć do pucharków, skropić octem balsamicznym, oprószyć pieprzem, podawać.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz także:
- Chleb na zakwasie i domowe pasty do smarowania. Poznaj zdrowe przepisy Kornelii Westergaard
- Risotto à la Mikołaj Rey. Sprawdź przepis na danie z selera
- Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości
Autor: Iza Dorf