Materiał promocyjny

Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego

Truskawki ze śmietaną? Pycha! A co powiesz na sałatkę z tymi pysznymi owocami? Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego na maślane tosty z kwaśną śmietaną oraz kurczaka z sosem jogurtowym w towarzystwie sałatki truskawkowej. A jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to przygotuj sernik na zimno z truskawkami.

Maślane tosty z kwaśną śmietaną i sałatką truskawkową

Składniki:

  • 6 kromek chlebka maślanego, brioszki lub chałki
  • 1 kwaśna śmietana Zott Primo
  • płatki migdałowe
  • 400 g truskawek
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Kromki pieczywa posmarować śmietaną, na wierchu każdej kromki ułożyć kilka plasterków truskawek i posypać odrobiną płatków migdałowych. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

W tym czasie pokroić resztę truskawek i wymieszać z posiekanymi igiełkami rozmarynu i łyżką soku z cytryny i odstawić.

Zapieczone tosty podawać z orzeźwiającą sałatką z truskawek.

Piotr Kucharski

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem jogurtowym

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • duża garść mieszanki sałat
  • 1 młoda marchewka
  • 3 białe szparagi
  • 200 g truskawek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego Zott Primo
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Przyprawy wymieszać z łyżką oliwy i łyżką jogurtu, wymieszać. Zamarynować w tym paseczki mięsa. Najlepiej odstawić na noc do zamarynowania.

Sałatę umyć i osuszyć, ułożyć na 2-4 talerzach. Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć w paski marchewkę i szparagi i ułożyć na sałacie. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na sałacie.

Paski z kurczaka podsmażyć na patelni na wolnym ogniu, aby mięso ścięło. Kawałki mięsa, ułożyć na sałacie.

Jogurt wymieszać z sumakiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dresing podawać do sałatki.

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 kg truskawek
  • 400 g jogurtu naturalnego Zott Primo
  • 200 ml kwaśnej śmietany Zott Primo
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody i odstawić do nasiąknięcia na 10 minut. Następnie dodać 100 ml gorącej wody i rozpuścić, odstawić.

Jogurt połączyć ze śmietaną, 150 g cukru i dokładnie wymieszać z 2/3 żelatyny. Ważne, żeby żelatyna była ciągle płynna. Najlepiej zrobić to miksując wszystko blenderem na wysokich obrotach.

Spód tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożyć obranymi truskawkami, zalać masą jogurtowo-śmietanową. Odstawić do lodówki, żeby stężała.

Trzysta gramów truskawek zagotować z dodatkiem 50 g cukru, następnie zmiksować i połączyć z jedną trzecią wcześniej rozpuszczonej żelatyny, odstawić.

Stężałą masę jogurtowo-śmietanową, wyjąć z lodówki, wylać na nią schłodzoną galaretkę i ułożyć na niej truskawki.

Odstawić całość do stężenia w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Piotr Kucharski

Zobacz też:

Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka

Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Wiosenne sałatki, po których nie zaburczy ci w brzuchu. Przepisy Sebastiana Olmy

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości