Maślane tosty z kwaśną śmietaną i sałatką truskawkową
Składniki:
- 6 kromek chlebka maślanego, brioszki lub chałki
- 1 kwaśna śmietana Zott Primo
- płatki migdałowe
- 400 g truskawek
- świeży rozmaryn
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Kromki pieczywa posmarować śmietaną, na wierchu każdej kromki ułożyć kilka plasterków truskawek i posypać odrobiną płatków migdałowych. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
W tym czasie pokroić resztę truskawek i wymieszać z posiekanymi igiełkami rozmarynu i łyżką soku z cytryny i odstawić.
Zapieczone tosty podawać z orzeźwiającą sałatką z truskawek.
Piotr Kucharski
Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem jogurtowym
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- duża garść mieszanki sałat
- 1 młoda marchewka
- 3 białe szparagi
- 200 g truskawek
- 5 łyżek jogurtu naturalnego Zott Primo
- 1 łyżeczka przyprawy sumak
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Przyprawy wymieszać z łyżką oliwy i łyżką jogurtu, wymieszać. Zamarynować w tym paseczki mięsa. Najlepiej odstawić na noc do zamarynowania.
Sałatę umyć i osuszyć, ułożyć na 2-4 talerzach. Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć w paski marchewkę i szparagi i ułożyć na sałacie. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na sałacie.
Paski z kurczaka podsmażyć na patelni na wolnym ogniu, aby mięso ścięło. Kawałki mięsa, ułożyć na sałacie.
Jogurt wymieszać z sumakiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dresing podawać do sałatki.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
- 4 łyżki żelatyny
- 1 kg truskawek
- 400 g jogurtu naturalnego Zott Primo
- 200 ml kwaśnej śmietany Zott Primo
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody i odstawić do nasiąknięcia na 10 minut. Następnie dodać 100 ml gorącej wody i rozpuścić, odstawić.
Jogurt połączyć ze śmietaną, 150 g cukru i dokładnie wymieszać z 2/3 żelatyny. Ważne, żeby żelatyna była ciągle płynna. Najlepiej zrobić to miksując wszystko blenderem na wysokich obrotach.
Spód tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożyć obranymi truskawkami, zalać masą jogurtowo-śmietanową. Odstawić do lodówki, żeby stężała.
Trzysta gramów truskawek zagotować z dodatkiem 50 g cukru, następnie zmiksować i połączyć z jedną trzecią wcześniej rozpuszczonej żelatyny, odstawić.
Stężałą masę jogurtowo-śmietanową, wyjąć z lodówki, wylać na nią schłodzoną galaretkę i ułożyć na niej truskawki.
Odstawić całość do stężenia w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Piotr Kucharski
Zobacz też:
Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Wiosenne sałatki, po których nie zaburczy ci w brzuchu. Przepisy Sebastiana Olmy
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat