Kurczę majowe bo jak inaczej - z mięsem, botwinką i młodymi ziemniakami
Składniki:
- kurczak zagrodowy
- 200 g mięsa wieprzowego mielonego
- pęczek botwinki
- 100 g masła
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz czarny
- 100 g masła klarowanego
- 12 szt małych młodych ziemniaków
- pasta paprykowa pikantna
- pęczek młodej cebulki
Przygotowanie:
Kurczaka dzień przed majówka bardzo dokładnie oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, pozostawiając jej części przy nim. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczypiorek, koperek, chwile smażymy i przekładamy do zmielonego mięsa. Dodajemy jeszcze botwinkę posiekaną drobno, doprawiamy odważnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Oddzielamy na kurczaku skórę od mięsa i w tzw. kieszenie wkładamy porcje mięsa. Kurczaka smarujemy pastą z papryki wymieszaną z olejem, układamy na blaszce. Wokół wykładamy ziemniaki młode wyszorowane, niekoniecznie obrane, młode cebulki. Wszystko wstawiamy do piekarnika, na początek temp. 240 stopni, po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 160 stopni, i zostawiamy kurczaka w spokoju, a my zabieramy się do przygotowania pomidorów do picia
Pomidory do picia
Składniki:
- 6 szt dobre polskie pomidory
- sól, pieprz czarny
- ocet jabłkowy
- dobry olej rzepakowy
Przygotowanie:
Pomidory pozbawiamy szypułek, wrzucamy do malaksera i miksujemy z dodatkiem 3-4 łyżek oleju, pod koniec dodajemy sól, pieprz czarny, cukier do smaku i ocet jabłkowy. Wstawiamy do lodówki, bo kurczak było nie było piecze się nadal. A my czasu nie tracimy i zabieramy się za kolejne danie.
Grzanki z domowym serem ze skwarkami z ziemniaków, szczypiorkiem i rzodkiewką
Składniki:
- dobre wiejskie pieczywo pszenno-żytnie
- 800 g gęstego jogurtu greckiego
- sól do smaku
- szczypiorek drobny
- koperek
- 1 łyżka masła klarowanego
- gaza kwadratowa z apteki
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy szczypiorek, koperek, odcedzamy z tłuszczu i dodajemy do miski z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Na gazę wykładamy całość, zawiązujemy gazę, wykładamy na sitko umieszczone na garnku, dociskamy i po robocie. Najlepiej zrobić to dzień przed majówką, wtedy jogurt zamieni się w delikatny serek o konsystencjo ricotty, ale bardziej kremowy.
Pozostałe składniki:
- 1 ziemniak pokrojony w plasterki i sparzony w wodzie z cukrem i solą
- sól
- masło klarowane ze smażenia szczypiorku i koperku
- rzodkiewka
- koperek
Przygotowanie:
Ziemniaka kroimy w drobną kostkę, wykładamy na pergamin, blaszkę, skrapiamy dokładnie masłem ze smażenia i wstawiamy do pieczenia, temp. 160 stopni ,czas około 20 minut. W trakcie warto przemieszać ziemniaki dla uzyskana ładnego koloru i chrupkości z każdej strony. Chleb kroimy w pajdy, smarujemy tłuszczem olejem lub masłem podrumienimy w piekarniku. Ale nie jest to konieczne, gdyż dobry chleb smakuje super prosto z piekarni z naszymi dodatkami. Na koniec posypujemy cienko krojoną rzodkiewką i koperkiem.
Drożdżowe ciasto ze szparagami, sosem serowym i rzodkiewką
Składniki:
- 500 g mąki
- 100 ml oleju
- 150 ml wody
- 70 ml mleka
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe potrafi przygotować każdy, a to zapewniam nawet dla tych uważających inaczej jest to przepis pewniak. Drożdże rozpuszczamy w mleku o temperaturze pokojowej, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, chwile wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Szparagi
- 2 wiązki szparagi zielone
- 200 g sera kremowego
- 100 g sera pleśniowego
- 100 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Szparagi wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem soli i cukru. Lekko podgotowane wyjmujemy i wrzucamy do zimnej wody. Sery mieszamy razem, ciasto wyrośnięte bo jak inaczej, rozwałkowujemy na kwadrat lub prostokąt lub koło, smarujemy olejem, wykładamy zmieszane sery, na to szparagi, skrapiamy raz jeszcze olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 250 stopni na około 10 minut.
Pozostałe składniki:
- 100 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Po upieczeniu ciasta wierzch skrapiamy podrumienioną bułką na maśle z dodatkiem miodu prawie jak fasolkę czy kalafiora.
Zobacz też: Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży
Rabarbar w kompocie z lodami mlecznymi
Składniki:
- kilka gałązek rabarbaru
- 100 g drobnego sukru
- 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Rabarbar umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zasypujemy cukrem, kiedy tylko puści sok wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni na około 30 minut.
Pozostałe składniki:
- kilka kostek lodu
- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 100 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Wszystko wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy lodowej. Robimy to tuż przed podaniem albo wcześniej tylko wstawiamy do zamrażarki.
Zobacz też:
Tadeusz Müller o ulubionych daniach Magdy Gessler: "Kiedyś to były gołąbki w sosie pomidorowym"
Jak zrobić włoską kanapkę panini?
Jak zrobić lody z mrożonych truskawek? Przepisy na deser
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat