Gaspachio truskawkowe-pomidorowe
Składniki:
- 250 g truskawek
- 500 g pomidorów malinowych
- ząbek czosnku
- liście świeżej bazylii
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i oczyszczamy. Pomidory kroimy na pół i trzemy na grubych oczkach, wszystkie składniki blendujemy. Gaspacho chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Serwujemy z kostką lodu i szczyptą ostrej papryki.
>>> Zobacz także:
- Szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę?
- Ziemniaki z grilla – jak je piec, aby były najsmaczniejsze?
- Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy – przepisy
Chłodnik ogórkowo-jabłkowy na jogurcie z miętą
Składniki:
- 2 duże ogórki
- 2 jabłka zielone (granny-smith)
- 2-3 łyżki jogurtu gęstego
- łyżeczka tartego imbiru
- garść świeżej mięty
- sok z 0,5 limonki
- sól
Przygotowanie:
Ogórki i jabłkach obieramy ze skóry, wyciągamy pestki i kroimy w kostki. Wszystkie składnik blendujemy. Chłodzimy co najmniej 2 godziny. Serwujemy w małej misce lub szklance.
Fot. Tomasz Urbaniak / East News
Tarta (quiche) z grillowanymi warzywami
Składniki:
- 1 op. ciasta kruchego
- 6 jajek
- 400 ml śmietany 30 proc.
- 2 cukinie
- 2 kapusty baby pok choi
- papryka czerwona, zielona i żółta
- 2 czerwone cebule
- rolada koziego sera
- świeży rozmaryn i tymianek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry ok. 1 cm. Kapustę pok choi kroimy w ćwiartki. Paprykę i cebulę kroimy w grube plastry. Wszystkie warzywa wkładamy na blachę do piekarnika, smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy 10 minut w 180 st. C. W formy prostokątnej układamy lekko rozwałkowane ciasto kruche, smarujemy żółtkiem i pieczemy 5-6 minut w piekarniku w 180 st. C. W misce mieszamy 5 jajek z śmietaną, doprawiamy pieprzem (uwaga z solą, bo kozi ser jest słony). Do upieczonego ciasta w formie nakładamy upieczone warzywa, pokrojony kozi ser w plastry i zalewamy jajkami ze śmietaną. Pieczemy 30-40 minut w 180 st. c. Serwujemy na ciepło lub na zimno, idealna przekąska na piknik.
Kuskus z makrelą i chrzanem
Składniki:
- 1 op. kuskusa
- 2 makrele wędzone
- 1 łyżka chrzanu
- 1 duże garść natki pietruszki
- sok z 0,5 cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka miodu
- 1 małe op. pomidorów koktajlowych
- 1 op. rukoli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kuskus podlewamy wrzątkiem, delikatnie solimy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie przegotujemy sos. W misce mieszamy chrzan, śmietanę, natkę pietruszki, miód i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu, w misce lub w słoiku, nakładamy kuskus i delikatnie podlewamy go z sosem. Na wierzch układamy rukolę, pokrojone pomidory i kawałki makreli.
Fot. Tomasz Urbaniak / East News
Springrollsy
Składniki:
- 8 szt. papieru ryżowego
- 400 g mięsa z kurczaka
- 1 op. makaronu ryżowego
- kilka liści sałaty maślanej
- ogórek pokrojony w paski
- czerwona papryka krojona w paski
- cebula dymka
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Przygotowanie:
Namaczamy papier ryżowy w wodzie przez około 1-2 minuty. Po tym czasie układamy go na desce i nakładamy na niego (po trochu) makaron ryżowy, kawałki kurczaka, liście sałatki, ogórka i papryki. Zawijamy go (jak gołąbki). Mieszamy składniki do sosu i gotowe.
Fot. Tomasz Urbaniak / East News
Szybki sernik
Składniki:
- 200 g twarogu
- 100 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- sok i skórka z pomarańczy
- 12 herbatników
- kilka truskawek
- liście mięty
Przygotowanie:
W misce mieszamy twaróg, mascarpone, cukier puder, sok i skórkę pomarańczy. W mini słoikach na dno wysypujemy pokruszone herbatniki, następnie 1-2 łyżki masy serowej, dekorujemy truskawką i miętą.
Fot. Tomasz Urbaniak / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN