Piknikowe dania według Charlesa Daigneault

Tarty z warzywami
Fot. GettyImages / OksanaKiian
Dla wielu Polaków rozpoczęła się majówka, poprosiliśmy więc Charlesa Daigneault, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować dania, które doskonale nadają się na piknik.

Gaspachio truskawkowe-pomidorowe

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 500 g pomidorów malinowych
  • ząbek czosnku
  • liście świeżej bazylii
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i oczyszczamy. Pomidory kroimy na pół i trzemy na grubych oczkach, wszystkie składniki blendujemy. Gaspacho chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Serwujemy z kostką lodu i szczyptą ostrej papryki.

>>> Zobacz także:

Chłodnik ogórkowo-jabłkowy na jogurcie z miętą

Składniki:

  • 2 duże ogórki
  • 2 jabłka zielone (granny-smith)
  • 2-3 łyżki jogurtu gęstego
  • łyżeczka tartego imbiru
  • garść świeżej mięty
  • sok z 0,5 limonki
  • sól

Przygotowanie:

Ogórki i jabłkach obieramy ze skóry, wyciągamy pestki i kroimy w kostki. Wszystkie składnik blendujemy. Chłodzimy co najmniej 2 godziny. Serwujemy w małej misce lub szklance.

Fot. Tomasz Urbaniak / East News

Tarta (quiche) z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 1 op. ciasta kruchego
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietany 30 proc.
  • 2 cukinie
  • 2 kapusty baby pok choi
  • papryka czerwona, zielona i żółta
  • 2 czerwone cebule
  • rolada koziego sera
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plastry ok. 1 cm. Kapustę pok choi kroimy w ćwiartki. Paprykę i cebulę kroimy w grube plastry. Wszystkie warzywa wkładamy na blachę do piekarnika, smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy 10 minut w 180 st. C. W formy prostokątnej układamy lekko rozwałkowane ciasto kruche, smarujemy żółtkiem i pieczemy 5-6 minut w piekarniku w 180 st. C. W misce mieszamy 5 jajek z śmietaną, doprawiamy pieprzem (uwaga z solą, bo kozi ser jest słony). Do upieczonego ciasta w formie nakładamy upieczone warzywa, pokrojony kozi ser w plastry i zalewamy jajkami ze śmietaną. Pieczemy 30-40 minut w 180 st. c. Serwujemy na ciepło lub na zimno, idealna przekąska na piknik.

Kuskus z makrelą i chrzanem

Składniki:

  • 1 op. kuskusa
  • 2 makrele wędzone
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 duże garść natki pietruszki
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miodu
  • 1 małe op. pomidorów koktajlowych
  • 1 op. rukoli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kuskus podlewamy wrzątkiem, delikatnie solimy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie przegotujemy sos. W misce mieszamy chrzan, śmietanę, natkę pietruszki, miód i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu, w misce lub w słoiku, nakładamy kuskus i delikatnie podlewamy go z sosem. Na wierzch układamy rukolę, pokrojone pomidory i kawałki makreli.

Fot. Tomasz Urbaniak / East News

Springrollsy

Składniki:

  • 8 szt. papieru ryżowego
  • 400 g mięsa z kurczaka
  • 1 op. makaronu ryżowego
  • kilka liści sałaty maślanej
  • ogórek pokrojony w paski
  • czerwona papryka krojona w paski
  • cebula dymka

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:

Namaczamy papier ryżowy w wodzie przez około 1-2 minuty. Po tym czasie układamy go na desce i nakładamy na niego (po trochu) makaron ryżowy, kawałki kurczaka, liście sałatki, ogórka i papryki. Zawijamy go (jak gołąbki). Mieszamy składniki do sosu i gotowe.

Fot. Tomasz Urbaniak / East News

Szybki sernik

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 100 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 12 herbatników
  • kilka truskawek
  • liście mięty

Przygotowanie:

W misce mieszamy twaróg, mascarpone, cukier puder, sok i skórkę pomarańczy. W mini słoikach na dno wysypujemy pokruszone herbatniki, następnie 1-2 łyżki masy serowej, dekorujemy truskawką i miętą.

Fot. Tomasz Urbaniak / East News

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości