Szaszłyki na grilla to bardzo proste danie. Sekret ich popularności tkwi w różnorodności sposobów, w jakie można je przyrządzić. W tym przypadku po prostu każdy znajdzie coś dla siebie. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były wyjątkowo smaczne i soczyste?

Grillowanie to przyjemny sposób na spędzanie wolnego czasu. W tym celu najczęściej używane są takie produkty jak kiełbaski czy karkówka. Warto jednak pokusić się o nieco większe zróżnicowanie i sięgnąć po szaszłyki na grilla . Przepis na te pyszne smakołyki może zawierać mięso lub same warzywa – tutaj wybór należy do ciebie. Jedno jest pewne – odpowiednio przygotowane przekąski zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jak zrobić szaszłyki na grilla?

Przepis na szaszłyki z grilla należy poprzedzić pytaniem: jakie składniki można wykorzystać do przygotowania tej potrawy i jakie najbardziej będą smakować nam? W przypadku mięsnej wersji tego dania największą popularnością cieszą się szaszłyki z kurczaka na grilla . Mimo to możesz przygotować je również z wieprzowin y lub wołowiny , a także ryb . Równie ważne są dodatki. Najczęściej jest to papryka, cebula i cukinia , a także inne warzywa. Oprócz tego ciekawymi składnikami są też pieczarki, wędzony ser oraz owoce , np. ananas, figi czy śliwki.

Szaszłyki na grilla z kurczakiem – prosty przepis na pyszne danie

Jak zrobić szaszłyki z kurczaka na grilla? Jest to wyjątkowo proste. Dobre szaszłyki na grilla wymagają jednak nieco cierpliwości. Aby mięso było odpowiednio miękkie, należy bowiem najpierw je zamarynować. W ten sposób zyska intensywny smak. Jeśli więc chodzi o szaszłyki drobiowe na grilla , marynata stanowi bez wątpienia kluczowy element tej potrawy.

Do przygotowania mięsa na ok. 5 szaszłyków potrzebujesz:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki ostrej musztardy (np. francuskiej),
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej,
  • po 1 łyżeczce suszonych lub świeżych ziół, np. majeranku, oregano, tymianku,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: miód, jeśli chcesz uzyskać nieco słodki smak.

Do miski wlej oliwę lub olej, a także ocet i dodaj musztardę (oraz opcjonalnie miód). Następnie obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do miski razem z przyprawami i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki. Włóż je do przygotowanej marynaty i odstaw miskę do lodówki, najlepiej na 12 godzin (jeśli nie masz tyle czasu – minimum na 2 godz i ny ). W ten sposób marynata do mięsa sprawi, że będzie one niezwykle soczyste i wyraziste w smaku.

Gdy mięso jest już odpowiednio zamarynowane, możesz przejść do kolejnego kroku. Przepis na szaszłyki z grilla zawiera również smaczne dodatki.

Dodatki do drobiowych szaszłyków z grilla:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 400 g cukinii,
  • 1–2 młode cebule,
  • opcjonalnie: boczek.

Są to oczywiście przykładowe produkty i możesz użyć innych warzyw, a także dodać owoce. Składniki te stanowią jednak wyjątkowo dobre połączenie w przypadku szaszłyków na grilla z kurczakiem .

Podziel cebulę na warstwy, a warzywa pokrój na kawałki podobnej wielkości. Jeśli chcesz użyć boczku – pokrój go na cienkie plastry. Będzie on służył do przekładania mięsa z kurczaka. Należy tu zaznaczyć, że szaszłyki na grilla z boczkiem sprawią, że potrawa będzie jeszcze bardziej soczysta. Kiedy już przygotujesz wszystkie składniki, zacznij nakłuwać je na metalowe szpikulce lub drewniane patyki do szaszłyków na grilla. Rób to metodą naprzemienną: raz warzywa, raz mięso. Gdy już skończysz, możesz rozpocząć pieczenie. Ułóż szaszłyki z kurczaka na grillu – możesz zrobić to bezpośrednio na posmarowanym olejem ruszcie, jednak najlepiej jest użyć aluminiowych tacek. Piecz przez ok. 15 minut , co jakiś czas obracając, aż wszystkie składniki zmiękną i odpowiednio się zarumienią.

Szparagi z grilla. Źródło: Dzień Dobry TVN

Szaszłyki warzywne na grilla – przepis

Oprócz typowo mięsnego dania, warto zwrócić uwagę także na szaszłyki warzywne na grilla . To dobra alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub po prostu mają ochotę na jakąś odmianę . Jak zrobić dobre szaszłyki na grilla z warzywami ? W tym wypadku również dobrze najpierw przygotować marynatę.

Do zrobienia marynaty potrzebujesz:

  • 5–6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • świeże lub suszone zioła, np. bazylia, tymianek, oregano,
  • sól, pieprz.

Przelej oliwę i ocet do miski, a następnie dodaj sok z limonki. Dosyp zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Marynata jest gotowa. Teraz możesz zająć się krojeniem warzyw. Przepis można oczywiście modyfikować i dodać te warzywa, które najbardziej ci smakują.

Przykładowe składniki na szaszłyki warzywne na grilla to:

  • 3 papryki: czerwona, żółta i zielona,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 mały bakłażan,
  • 10–12 małych pieczarek.

Pokrój warzywa w kostkę na małe kawałki. Włóż je do marynaty i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je i zacznij nadziewać na przemian. Między warzywami co jakiś czas umieszczaj pieczarkę – jeśli jest mała, nie musisz jej dodatkowo kroić. Gdy skończysz, połóż szaszłyki warzywne na grillu i piecz je przez ok. 10–15 minut , co jakiś czas obracając.

Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0