Jak samemu zrobić figurki na tort?
Samodzielne wykonanie figurek na tort nie należy do najłatwiejszych zadań i trzeba to przyznać już na samym początku. Jednak, jak przyznała specjalistka, w całym procesie tworzenia i ozdabiania domowego tortu nie chodzi o cel, lecz drogę do celu, dobrą zabawę i pobudzenie kreatywności.
Jeżeli chcemy, aby figurka była perfekcyjna, to musimy zlecić to specjaliście
– powiedziała.
Od czego rozpocząć zabawę z ozdabianiem? Przede wszystkim musimy zacząć od zakupienia odpowiednich produktów. Do wykonania figurek niezbędne będą nam: odpowiednia masa cukrowa, barwniki, rękawiczki ochronne oraz patyczki do formowania.
Jest to duże wyzwanie. Przygotowanie figurki na tort zabiera zazwyczaj dwie godziny, ale pole do popisu w tej dziedzinie jest ogromne
– dodała.
Nasz specjalistka zaproponowała ulepienie misia. Krok po kroku pokazała jak zrobić brzuszek, głowę, nogi i ręce bohatera z bajek. Do ozdabiania włączyli się także nasi prowadzący. Jak im poszło? Zobaczcie wideo.
Jak wybrać dobrą masę cukrową?
Na sklepowych półkach dostępnych jest wiele wersji masy cukrowej, z czego każda przeznaczona jest do innego typu ozdabiania. Masa miękka, którą dość łatwo i szybko rozrabia się w dłoniach, służy do powlekania tortu. Masa twarda, która wymaga na początku wiele pracy, aby można było ją użytkować, jest idealna do figurek, gdyż bardzo szybko zastyga. Dzięki temu nasza ozdoba po uformowaniu będzie łatwiej utrzymywała się na torcie.
Gdy tworzenie figurek wydaje się zbyt skomplikowane, z masy cukrowej możemy tworzyć także napisy, kosteczki z literkami, cyfry i wszystko to, na co pozwoli nam wyobraźnia. Nie zapominajmy również o innych możliwościach ozdabiania. Idealnym sposobem na ożywienie tortu są biszkopty, wiórki kokosowe, bezy, cukrowe posypki, jak i modny ostatnio czekoladowy przepych, czyli ozdabianie tortu ulubionymi czekoladkami, ciastkami oraz czekoladowymi jajkami. Przede wszystkim pamiętajmy o świeczkach.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie
Zobacz też:
- Francuskie potrawy z polskim akcentem, czyli Mikołaj Rey i propozycje na dania z serami
- Urodzinowa kuchnia Andrzeja Polana!
- Ciasto francuskie w roli głównej - pyszne dania według przepisów Grzegorza Zawieruchy
Autor: Nastazja Bloch