Rabarbar w cieście z serem
Składniki:
- 2 jajka
- 250 g twaróg niemielony
- 250 g mąka
- 80 g cukier
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki olej
- cukier puder do posypania rabarbaru i ciastek
- 6 gałązek rabarbaru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rabarbar pozbawiamy od płaskiej strony skórki, drugą nacinamy co 1 cm. Dzięki temu rabarbar będzie wygodniejszy do jedzenia. Rabarbar posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy aby nam zmiękł.
Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy , rozwałkowujemy na stolnicy na 05.cm. układamy rząd rabarbaru, okrągłą końcówką do szprycowania wycinamy w cieście kółka, i zwijamy niczym rurkę. Dzielimy z długości na porcje nam odpowiadające, smarujemy jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy cukrem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 200 stopni czas około 15 minut.
Andrzej Polan
Ciasto biszkoptowo-bananowe
Składniki:
- 3 żółtka
- 6 białka
- 120 g cukier drobny
- 1,5 szt. dojrzałego banana
- 150 g ml mleko
- 180 g mąka
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- esencja waniliowa
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania oraz sok z cytryny. Żółtka mieszamy dokładnie z rozgniecionym bananem i mlekiem. Białka łączymy z żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 40 minut.
Krem do ciasta
Składniki:
- 500 ml mleko
- 3 jajka
- 130 g cukier
- 4 łyżki mąka kukurydziana
- esencja waniliowa
- szczypta soli
- kolorowe bratki
- banan do dekoracji
- kilka truskawek
Przygotowanie:
Jajka łączymy z mąką kukurydzianą i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Zagotowanym mlekiem zalewamy jajka z mąką, mieszamy, ponownie wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Masę studzimy i zalewamy ciasto. Dekorujemy plasterkami bananów, truskawkami drobnymi kwiatkami.
Andrzej Polan
Ciasteczka czekoladowe marmurkowe
Składniki:
- 280 g mąka pszenna
- 120 g kakao
- 100 ml olej rzepakowy
- 240 g cukier trzcinowy
- 4 jajka
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do obtaczania ciastek
- świeże truskawki
- świeża mięta
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy olej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Mieszankę mąki i kakao dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy, powstaje nam gęste ciasto, które odstawiamy do lodówki. Dzięki temu będzie lepsze do porcjowania na ciasteczka. Ciasto dzielimy na małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na pergaminie. Pieczemy w piekarniku, temp. 170 stopni czas około 15 minut. Truskawki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem, dodajemy miętę. Ciasteczka podajemy z truskawkami.
Andrzej Polan
Zobacz też:
Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości
Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach
Domowy syrop miętowy - właściwości, zastosowanie, przepisy
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat