Boczniaki i pieczarki z purée z ziemniaków i dyni
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 300 g boczniaków
- 4 cebule
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy
- liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, kminek, cząber
Przygotowanie:
- Na oleju przesmażamy pokrojone jak na strogonowa mięso, zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Pieczarki przesmażamy do momentu, aż odparują i staną się delikatnie zezłocone.
- Boczniaki skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia w temp. 170 stopni na około 15 minut. Upieczone przekładamy, wcześniej krojąc je na mniejsze kawałki do naszego garnka cudów.
- Podlewamy wszystko bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
Składniki na purée:
- 500 g ziemniaków
- 250 g dyni
- gałka muszkatołowa, sól, odrobina cynamonu
- olej rzepakowy
- sól, biały pieprz
Ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, dynię skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami i wstawiamy do pieczenia. o temp. 170 stopni na około 15 minut.
Miękką dynię miksujemy, łączymy z odcedzonymi ziemniakami. Wszystko razem ubijamy na jednolite puree. W razie potrzeby raz jeszcze doprawiamy.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Drożdżowe knysze z mięsem z kurczaka, warzywami siekanymi
Składniki na knysze:
- 500 g mąki
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 50 g drożdży
- 4 łyżki olej rzepakowy
- 250 g wody
- sól
Przygotowanie:
Mąkę, sól, otręby wsypujemy do miski, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 6 równych porcji, wałkiem formujemy placki.
Wyrośnięte raz jeszcze placki, posypane mąką, układamy na rozgrzanej blaszce z piekarnika i wstawiamy do pieczenia. temp. 240 stopni.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 4 podudzia bez skóry i kości
- 2 papryki czerwone pieczone
- 1 świeży ogórek
- 2 czerwone cebule
- 4 kolby kukurydzy
- 2 łyżki miodu
- olej rzepakowy do smażenia
- kawałek białej kapusty
- musztarda francuska
- świeży tymianek
- sól, pieprz do smaku
Kurczaka sprawiamy solą i pieprzem i obkładamy gałązkami tymianku. Po chwili osuszamy ręcznikiem filety układamy w rondlu, zalewamy olejem i gotujemy około 40 minut. Miękkie obsmażamy na złoty kolor i rwiemy na mniejsze kawałki.
Paprykę miksujemy z 2-3 łyżkami oleju, solą, dodajemy musztardę i miód. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie. Upieczone knysze wypełniamy mięsem, pastą paprykową, warzywami.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Mini pączki serowe na smażonych owocach
Składniki:
- 500 g sera mielonego
- 800 g mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 100 g cukru drobnego
- 1 łyżka octu
- 250 ml śmietany 18%
- olej rzepakowy do smażenia
- mieszanka owoców kompotowych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- cukier puder
Przygotowanie:
W misce łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto pod koniec dodając ocet. Ciasto dobrze wyrobione rozwałkowujemy na stolnicy, wycinamy małe pączusie i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Owoce zagotowujemy w małej ilości wody, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody skrobię. Na powstałym kisielu układamy pączki, posypujemy cukrem pudrem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego
Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł