Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan, kuchnia, Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan
Źródło: Pola Namysł
Boczniaki z purée, knysze z mięsem i warzywami oraz mini pączki serowe na owocach. To idealne na jesień, rozgrzewające oraz smaczne dania smażone i pieczone na oleju. Sprawdź, jak przyrządza je Andrzej Polan.

Boczniaki i pieczarki z purée z ziemniaków i dyni

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 300 g boczniaków
  • 4 cebule
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy
  • liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, kminek, cząber

Przygotowanie:

  1. Na oleju przesmażamy pokrojone jak na strogonowa mięso, zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Pieczarki przesmażamy do momentu, aż odparują i staną się delikatnie zezłocone.
  2. Boczniaki skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia w temp. 170 stopni na około 15 minut. Upieczone przekładamy, wcześniej krojąc je na mniejsze kawałki do naszego garnka cudów.
  3. Podlewamy wszystko bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

Składniki na purée:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g dyni
  • gałka muszkatołowa, sól, odrobina cynamonu
  • olej rzepakowy
  • sól, biały pieprz

Ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, dynię skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami i wstawiamy do pieczenia. o temp. 170 stopni na około 15 minut.

Miękką dynię miksujemy, łączymy z odcedzonymi ziemniakami. Wszystko razem ubijamy na jednolite puree. W razie potrzeby raz jeszcze doprawiamy.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Drożdżowe knysze z mięsem z kurczaka, warzywami siekanymi

Składniki na knysze:

  • 500 g mąki
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki olej rzepakowy
  • 250 g wody
  • sól

Przygotowanie:

Mąkę, sól, otręby wsypujemy do miski, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 6 równych porcji, wałkiem formujemy placki.

Wyrośnięte raz jeszcze placki, posypane mąką, układamy na rozgrzanej blaszce z piekarnika i wstawiamy do pieczenia. temp. 240 stopni.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 podudzia bez skóry i kości
  • 2 papryki czerwone pieczone
  • 1 świeży ogórek
  • 2 czerwone cebule
  • 4 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki miodu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kawałek białej kapusty
  • musztarda francuska
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz do smaku

Kurczaka sprawiamy solą i pieprzem i obkładamy gałązkami tymianku. Po chwili osuszamy ręcznikiem filety układamy w rondlu, zalewamy olejem i gotujemy około 40 minut. Miękkie obsmażamy na złoty kolor i rwiemy na mniejsze kawałki.

Paprykę miksujemy z 2-3 łyżkami oleju, solą, dodajemy musztardę i miód. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie. Upieczone knysze wypełniamy mięsem, pastą paprykową, warzywami.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Mini pączki serowe na smażonych owocach

Składniki:

  • 500 g sera mielonego
  • 800 g mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 łyżka octu
  • 250 ml śmietany 18%
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mieszanka owoców kompotowych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder

Przygotowanie:

W misce łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto pod koniec dodając ocet. Ciasto dobrze wyrobione rozwałkowujemy na stolnicy, wycinamy małe pączusie i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Owoce zagotowujemy w małej ilości wody, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody skrobię. Na powstałym kisielu układamy pączki, posypujemy cukrem pudrem.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości