Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami Grzegorza Zawieruchy i sprawdź, jak przyrządzić: rybę duszoną, mięso mielone, konfiturę czy krążki cebulowe.

Ryba duszona w cebuli

Składniki na dzwonka ryby duszone w cebuli

  • 1 kg (4 dzwonka grubości 3cm) białego tuńczyka, labraksa lub miecznika (można zastąpić naszymi słodkowodnymi rybami lin, leszcz lub karp)
  • 1 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania ryby duszonej w cebuli

Rybę kroimy w dzwonka i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Lekko szklimy doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 40 minut. W międzyczasie dolewamy odrobinę wody tak, aby cebula się nie przypaliła. Po 30 minutach duszenia dodajemy posiekany czosnek, tymianek oraz ocet winny i dusimy kolejne 10 minut. Gdy cebula będzie gotowa na wierzchu układamy dzwonka ryby, lekko przykrywamy cebulą, posypujemy świeżą pietruszką i dusimy kolejne 15-20 minut, aż ryba dobrze się "ugotuje". Jeśli mamy piekarnik z funkcją pary, możemy ją zapiec w piekarniku. Najlepiej podawać z zapiekanymi ziemniakami.

Karolina Rybińska

Cebula faszerowana mielonym mięsem

Składniki na cebulę faszerowaną mielonym mięsem

  • 4 bardzo duże cebule
  • 250 g mielonej łopatki wołowej
  • 1 sztuka selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 4 boczniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 4 kulki mini mozzarelli
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania cebuli faszerowanej mielonym mięsem

Cebulę ucinamy z góry i wydrążamy środek, uważając, żeby nie uszkodzić ścianek (staramy się zachować 2 wierzchnie warstwy cebuli). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz seler naciowy pokrojony w małą kostkę, startą na grubym oczku marchewkę, posiekane chili i obsmażamy wszystko około 3 -4 minuty. Dodajemy mielone mięso i całość dalej smażymy, aż mięso zmieni kolor i lekko zmięknie. Dodajemy posiekane boczniaki oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i po ok. 4 minutach dodajemy pomidory pelatti i doprawiamy solą i pieprzem. W tym momencie możemy zmniejszyć palnik do prawie minimum i dalej gotować około 10 minut. Do wydrążonych cebul wkładamy po 1 kulce mozzarelli i dopełniamy farszem z mielonego mięsa, a na wierzchu posypujemy parmezanem. Wkładamy do wysokiej blaszki do pieczenia, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Pieczemy w temp. 180 stopni około 35 – 40 minut.

Karolina Rybińska

Krążki cebulowe z sosem limonkowym

Składniki na krążki cebulowe z sosem limonkowym

  • 4 duże cebule
  • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 700 ml oleju rzepakowego

Składniki na sos limonkowy

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoika

Sposób przygotowania cebuli z sosem limonkowym

Cebulę kroimy w 2 cm grubości krążki i rozdzielamy je. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. W osobnej misce ubijamy jajko z maślanką, a następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę obtaczamy w cieście, następnie lekko otrzepujemy z nadmiaru i smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju ok. 2 minuty lub do zarumienienia. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, w razie konieczności możemy dodać szczyptę soli.

Karolina Rybińska

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki na konfiturę z cebuli

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 70 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżki świeżego tymianku
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 160 ml czerwonego octu winnego
  • 100 ml porto

Do serwowania:

  • ciabatta
  • szynka parmeńska
  • salami długo dojrzewające
  • kilka rodzajów serów
  • orzechy włoskie
  • zielone i czarne oliwki

Sposób przygotowania konfitury z cebuli

Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Siekamy czosnek. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy cebulę oraz czosnek i dobrze mieszamy. Posypujemy cukrem, posiekanym tymiankiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 40 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlewamy wino, ocet oraz porto i dalej gotujemy, ale zwiększamy ogień, przez ok. 25 minut. Kiedy płyn zredukuje się o 2/3, a całość się zagęści, wtedy wyłączamy ogień i zostawiamy do ostygnięcia. Konfiturę możemy przechowywać w lodówce nawet do 2 miesięcy. Najlepiej smakuje jako dodatek do długo dojrzewających wędlin oraz serów.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

Grzyby, ryby i kurczak w wersji Jaśka Kuronia

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Grzegorz Zawierucha

podziel się:

Pozostałe wiadomości