Jarzynowa na ciepło. Z młodej marchewki i brzoskwiń z różanym jogurtem. Z głąba kapusty ze skwarkami. Pierożkowa z truskawkami i arbuzem. To nietypowe, ale atrakcyjne sałatki, jakie proponuje Andrzej Polan. Zobacz, jak to robi.
Polska burakiem stoi - to warzywo tanie, dostępne, smaczne i bardzo zdrowe. Można z niego zrobić risotto z tymiankiem, wegański barszcz, ekspresową sałatkę z kozim serem i hummus. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.
Światowy Dzień Pszczół obchodzimy 20 maja, ale nie tylko w tym dniu warto pamiętać o tych pożytecznych owadach i o drogocennym miodzie. Jak go wykorzystać w kuchni i z czym łączyć? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia.
Truskawki ze śmietaną? Pycha! A co powiesz na sałatkę z tymi pysznymi owocami? Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego na maślane tosty z kwaśną śmietaną oraz kurczaka z sosem jogurtowym w towarzystwie sałatki truskawkowej. A jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to przygotuj sernik na zimno z truskawkami.
Zdrowa, smaczna i pachnąca przyprawami - taka jest kuchnia Agnieszki Cegielskiej, która dziś gotuje w Dzień Dobry TVN. Z jej pomocą przygotujecie dwudaniowy obiad, zdrowy koktajl oraz pyszny deser.
Rabarbar inaczej rzewień to warzywo, które jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jak wykorzystać go w kuchni? Przygotuj tartę, tosty, potrawkę z kurczakiem lub kotlety wieprzowe w jego towarzystwie.
Co przygotować na pyszne i zdrowe śniadanie? Piotr Kucharski poleca przede wszystkim świeże zioła i warzywa. Zobacz, jak przygotować ziołowe ziemniaczki, ziołowy omlet, napar ziołowo-kwiatowy i sałatkę z ziołowym vinegretem.
Sezon na botwinę trwa w najlepsze. Botwina jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna, a więc idealna do wiosennej, odciążającej diety. Andrzej Polan serwuje ją z kurczakiem, robi z niej gołąbki, a nawet słony sernik. Zobacz przepisy.
"Jeszcze jeden kawałeczek" - tak pomyślisz, gdy przygotujesz zapiekanki z przepisów Darii Ładochy. Przygotuj dodatkowe miejsce na słone i słodkie przyjemności!
Sałatka kojarzy nam się jako dodatek do obiadu, nigdy jako jego zastępstwo. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma udowadnia, że może być inaczej. Te potrawy nasycą i dadzą dużo energii do działania przez cały dzień.
W dniu urodzin każdy maluch marzy o pięknym torcie z motywem ulubionego bajowego bohatera. Choć figurki z masy cukrowej to małe dzieła sztuki, które wymagają ogromnych pokładów cierpliwości, nikt nie powiedział, że nie możemy wykonać ich samodzielnie w domu. Jak ozdobić dziecięcy tort? Tego uczyła nas artystka cukiernictwa, Karolina Kotyńska.
Młoda kapusta to przysmak, na który czekamy całą zimę. Gołąbki, wiosenny Colesław ze sznyclem i kapusta duszona z warzywami - to propozycje Piotra Kucharskiego, który gotuje w kuchni Dzień Dobry TVN.
Szparagi białe. Wszyscy się ich boją - że są drogie, trudne do zrobienia i nie takie smaczne, jak zielone. To bzdura, wierzę w polskie szparagi - zapewnia Magda Gessler. Zobacz, jak w prosty sposób przyrządza je w swojej kuchni z sosami aioli i holenderskim.
Co przygotować na piknik? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów Andrzeja Polana na kurczaka, zimna zupa pomidorowa, grzanki, drożdżowe ze szparagami i rabarbar z lodami. Rozłóż kocyk na balkonie, w ogródku, tarasie lub we własnym pokoju i delektuj się pysznymi potrawami.
Ziemniaki, kartofle, grule, pyry czy bulwy to różne nazwy określające to samo warzywo. To, którą usłyszymy zależy od tego, w którym miejscu w Polsce jesteśmy. Czy z plackami ziemniaczanymi jest podobnie? Mikołaj Rey postanowił znaleźć odpowiedź na to pytanie i sprawdzić, czy istnieją regionalne odmiany tej ukochanej przez wszystkich potrawy.
Jak przygotować pyszne placki ziemniaczane, z cukinii czy marchewki? Swoje przepisy na smażone i pieczone dania zdradza Mikołaj Rey, smakosz i znawca kulinariów.
Znudziły się już dania smażone i pieczone? Spróbuj dań gotowanych na parze. Piotr Kucharski przygotował warzywa na parze, dorsza na młodej kapuście i Creme Caramel z owocami na deser.
Robi się coraz cieplej, przestawiamy się więc na wiosenno-letnie jedzenie. Do dania, po które chętnie sięgamy w tym okresie jest chłodnik. Swoje przepisy zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.
Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz ciasto według przepisu Andrzeja Polana. Przygotuj rabarbar w cieście, bananowe ciasto biszkoptowe z kremem lub ciasteczka marmurkowe z czekoladą.
Do tradycyjnego węgierskiego leczo dodaje się w dużej ilości mięso i boczek, a warzywa smaży się na smalcu. Umiejętnie przyrządzone leczo wegetariańskie może być równie treściwe i bogate w smaku. Kluczem jest dodatek wędzonej papryki i odpowiednio długie smażenie warzyw.
Przepis na sos słodko-kwaśny można modyfikować wedle uznania, dodając do niego pospolite lub nieco bardziej oryginalne składniki. Jednak aby eksperymentować ze smakiem i próbować nowych opcji, warto dowiedzieć się najpierw, jak zrobić sos według tradycyjnej receptury. Możesz wykorzystać go do wielu różnych dań, a przygotowany w domu smakuje znacznie lepiej niż ten gotowy ze sklepu.
Langosz to potrawa, która dla wielu wciąż jest zagadką. Ten, kto jednak już go próbował, na pewno zechce przyrządzić tę potrawę samodzielnie. Jak przygotować ciasto na langosz? Który przepis na placki langosze będzie najlepszy?
Czarna rzepa z powodzeniem może być nazywana polskim superfoodem. To niepozorne i wciąż mało popularne warzywo ma mnóstwo wartościowych witamin i składników odżywczych, a przy tym wpływa bardzo korzystnie na zdrowie. Potrawy z czarnej rzepy powinny więc jak najczęściej gościć na twoim stole. Zobacz, jak przygotować kilka smacznych i prostych zup, soków czy surówek z czarnej rzepy.
Kolorowe drinki z palemką podawane w barach, klubach i hotelach oprócz alkoholu zawierają wiele dodatków. Jednym ze składników tych w kolorze czerwonym lub różowym najczęściej jest grenadyna (grenadina). Syrop barmański grenadina to popularny dodatek na bazie soku z owoców granatu. Jest składnikiem najpopularniejszych drinków, można również kupić piwa z jego dodatkiem. Osoby, które chętnie wykorzystują ten produkt, mogą w prosty sposób samodzielnie przygotować grenadynę w domu.
Truskawki i rabarbar – aż się proszą o wypieki. Wiosennie i słodko na talerzu, czyli pyszne ciasta z owocami serwuje Piotr Kucharski. Zobacz, jak zrobić prostą tartę, ucierane i sernik.
Robert Makłowicz przygotował dla nas potrawy, których motywem przewodnim będzie wiosna. Pojawiły się dania z botwinką, szpinakiem, kolendrą, miętą i truskawkami.
Jak przygotować szakszukę? Michał Cessanis uczył się tego od najlepszych kucharzy z Izraela. Poznaj jego przepis na zieloną wersję tej potrawy oraz obacz, jak w prosty sposób przygotować kurczaka w daktylach.
Chleb esseński, czyli chleb Ezechiela, o którym wspomina Pismo Święte, to pieczywo na bazie w pełni wykiełkowanego ziarna. W skład chleba esseńskiego wchodzą również ziarna roślin strączkowych. Można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samemu.
Rosół to tradycyjna zupa, która w wielu domach pojawia się na stole w każdą niedzielę. Choć każdy przygotowuje ją nieco inaczej, istnieje kilka sprawdzonych metod, dzięki którym zawsze smakuje wybornie. Ważne są nie tylko dobrze dobrane warzywa, ale również odpowiednie przyprawy do rosołu.
Risotto to tradycyjna, włoska potrawa. Najważniejszy jest w niej dobry jakościowo ryż. Mikołaj Rey postanowił przygotować to danie z selera.