Blok czekoladowy to symbol czasów, kiedy nie można było dostać czekoladowych deserów. Przepis na blok czekoladowy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani wielu składników. Z reguły przygotowywany jest z mleka w proszku, kakao i masła.
Melon to przepyszny i soczysty owoc, który może być składnikiem wielu dań. Choć do niedawna był jeszcze dość egzotyczny i rzadko spotykany, dziś sięga po niego coraz więcej Polaków. Sprawdź, jak jeść melona, jak go prawidłowo obierać i jakie ma właściwości.
W sezonie letnim gofry z owocami są ulubioną przekąską w najpopularniejszych miejscach turystycznych. Osoby posiadające specjalną gofrownicę mogą je samodzielnie przygotować również w domu. Gofry z owocami i bitą śmietaną to idealny, sycący deser na upalne dni.
Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą. Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi i chrupiącymi grzankami. Na deser - ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami. Zobacz, jak rodzinny obiad przygotowuje szefowa kuchni Beata Kartowicz.
Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, a jajko na twardo nie pękało w czasie gotowania? Jest na to rada. Oto triki, które ułatwią życie w kuchni każdemu miłośnikowi gotowania.
Uniwersalność ciasta francuskiego nie zna granic! Od słodkich grzebieni, poprzez rogaliki, tarty pełne kremu, szybkie ślimaki z szynką dojrzewającą i parmezanem czy wytrawne quiche. Ciasto francuskie zawsze uratuje nas, kiedy mamy niespodziewanych gości. Jednocześnie pozwoli wyczarować w kuchni kolejną nowość na nasze stoły, kiedy mamy chwilę na eksperymenty. Najważniejsze, że ciasta nie musimy przygotowywać samodzielnie – dostępne jest w praktycznie każdym sklepie w naprawdę dobrej jakości. Swoimi przepisami dzieli się szefowa kuchni Beata Kartowicz.
Każdy kucharz ma ulubione danie, które mu zawsze wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Szymon Czerwiński zapewnia, że dałby się pokroić za bezę z serkiem mascarpone i owocami. Finalista MasterChefa podzielił się swoim przepisem na ten wyjątkowy deser. Zdradził nam też kilka przydatnych rad.
Wiele z nich swoim wyglądem odstrasza, inne zaś wyglądają na tyle smakowicie, że nie sposób im się oprzeć. Owoce tropikalne to dla jednych zagadka, dla innych kulinarna inspiracja, a dla jeszcze innych prawdziwe wyzwanie czy rarytas.
W ostatnich latach owoce morza stają się coraz popularniejsze. Można ich spróbować przede wszystkim w restauracji, ale są dostępne również w sklepach, bez problemu więc można zrobić je samodzielnie. Zobacz, jak jeść krewetki i jak je poprawnie przyrządzać oraz poznaj ich wartości odżywcze.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje lekkie, pyszne i zdrowe propozycje na desery, które sprawdzą się w upalne dni. Przygotuj mrożony koktajl, budyń jaglany z truskawkami lub placuszki marchewkowe na mleku owsianym. Który deser wybierasz?
Lubisz dania kuchni włoskiej? Sprawdź co proponuje Cristina Catese. Poznaj przepis na włoski makaron i przygotuj pastę fresca ze szpinakiem. Zobacz też, jak zrobić mięso pizzaiola i tiramisu z truskawkami.
Kuchnia australijska jest dość specyficzną, różnorodną kuchnią. Królują tu mięsa, warzywa i owoce morza. Zobacz nasze przepisy na potrawy australijskie!
Dobra wiadomość dla wszystkich smakoszy. Wraz z naszymi ulubionymi kucharzami ruszamy z całkiem nowym cyklem. W te wakacje poznacie ulubione dania najlepszych kucharzy w Polsce. Zaczynamy od Grzegorza Zawieruchy i jego "comfort food" - czyli danie, które nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem. To potrawa, którą moglibyście jeść codziennie.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywo. Może być podawane zarówno jako przekąska, jak i główne danie obiadowe. Ich słodki posmak sprawia, że znajdą uznanie nawet u wybrednych smakoszy.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje rządzi kawa. Poznajcie proste przepisy na letnią odsłonę małej czarnej - mrożoną frappe oraz kawowe miniserniczki i tartę waniliowo-kawową. Niech moc kawy będzie z wami!
Czekamy na nie z niecierpliwością każdego roku. Pięknie pachną, cudownie smakują, a do tego są zbawienne dla naszego zdrowia. Te niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Wzmacniają od środka i upiększają naszą skórę od zewnątrz. Sezon na czereśnie jest bardzo krótki, dlatego warto w pełni wykorzystać ich właściwości. Zobacz, jak Sebastian Olma robi z nich chłodnik, racuchy, ciasto z migdałami i crumble z lodami.
Wybierasz się na biwak albo masz ochotę przygotować coś pysznego i prostego? Postaw na dania jednogarnkowe według przepisów Oli Nguyen. Zobacz, jak przygotować serowy dip queso, burgera z fasoli z tatarem ze śledzia, fasolkę szparagową po bretońsku i na deser kokosową ryżankę ze słonym karmelem i owocami.
Przygotuj pyszne i zdrowe dania z piekarnika. Sebastian Olma przedstawia przepisy na szpinakową lasagne, polędwiczki z salsą cukiniową i zapiekane owoce z budyniem.
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego czerwiec to świetna okazja na wypróbowanie nowych sposobów na ich przyrządzenie. Mikołaj Rey postanowił udać się do Wielkopolski, żeby sprawdzić, jak najlepiej smakuje ten letni przysmak.
18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi. Tę tradycyjną potrawę japońską znają już wszyscy. Jak dobrze przygotować ryż do sushi? Jakich składników używać? W kuchni Dzień Dobry TVN klasyczne futomaki przyrządza Daniel Brzeziński.
Kochasz kuchnię włoską? Przygotuj dania idealne na lato według przepisów Cristiny Catese. Zobacz, jak łatwo jest zrobić pyszne focaccine, krem z bakłażanów i krem z awokado.
Truskawki na słodko i... słono. Przygotuj wytrawną sałatkę, grillowaną wątróbkę lub kurczaka z truskawkami. Na deser zaserwuj tartę z owocami. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy.
Wakacje kojarzą się nie tylko z zimnymi deserami czy lodami, ale też goframi z bitą śmietaną czy ryżem z owocami. Piotr Kucharski pokaże nam, jak zrobić przepyszne belgijskie gofry, sernik z mango oraz smażony ryż w nieco pikantnej odsłonie. Do tego nie może zabraknąć mrożonej herbaty!
Zupa rybna ma nie tylko wielu fanów, ale także wiele wersji. Wie o tym doskonale Mikołaj Rey, który w poszukiwaniu idealnego smaku zasięgnął opinii różnych ekspertów. Efekt? Zobaczycie sami!
Dania z rybami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował Fish Pie, paluszki rybne z płatkami owsianymi, tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami, a także placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią.
Nie tylko z bułką tartą. Fasolkę szparagową można podawać na wiele innych sposobów. Zrób z niej risotto z indykiem, sałatkę z młodymi ziemniakami, quiche z łososiem i zupę z warzywami. Zobacz, jak w naszej kuchni fasolkowe dania przyrządza Jasiek Kuroń.
Sałatka z awokado i fetą, grillowany bakłażan z dressingiem, stek z tuńczyka z porto i czerwoną kapustą, naleśniki z pesto, szparagami i szynką parmeńską. Te pyszne dania zyskują na smaku po dodaniu malin. Zobacz, jak przygotowuje je Daria Ładocha.
Skorzystaj z darów lata i przygotuj pyszne dania. Poznaj przepisy Iwony Niemczewskiej na kalafiora z pieca, racuchy z rabarbarem i truskawki zapiekane. Ekspertka zdradza też, jak przygotować idealny stek wołowy.