Żurek z białą kiełbasą i jajkiem to niekwestionowany król wielkanocnych potraw. Od wielu lat gości na polskich stołach i ciężko sobie wyobrazić święta bez jego udziału. Aby przygotować świąteczną zupę, należy skorzystać z najlepszych składników, które doskonale podkreślą smak domowego żurku.
Zaskocz domowników i przygotuj domowe wędliny. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy i dowiedz się jak przygotować faszerowany boczek, galantynę z kurczaka, szynkę w glazurze miodowo-klonowej oraz chrzan do mięsa.
Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Wystarczy dodać kilka składników, żeby ta prosta potrawa stała się oryginalną, smaczną przekąską. Dowodem na to jest przepis na jajka faszerowane z suszonymi pomidorami – to doskonały pomysł na świąteczne spotkania przy stole, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do śniadania albo smakowita przystawka na imprezę!
Wielkanocne wypieki. Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc zabrać się za desery, które uprzyjemnią nam święta i zachwycą nasze podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i aktorka Magdalena Wójcik przygotowały propozycje przepysznych ciast wielkanocnych. Oto one: mazurek śliwkowo-czekoladowy, małe babeczki drożdżowe z lukrem, biszkopt z makiem i serniczki bakaliowe. Palce lizać! Jakie jest Wasze ulubione ciasto?
Ciasta wielkanocne w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować wielkanocny sernik, babkę i mazurek? Opowiedział o tym mistrz cukiernictwa Paweł Małecki. Towarzyszyli i pomagali mu Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów.
Mazurki wielkanocne to jeden z obowiązkowych deserów na święta wielkanocne. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wraz ze swoimi pomocnikami z MasterChef Junior przygotowała mazurki. Wyobrażacie sobie wielkanocny stół bez mazurka? My też nie! Zobaczcie, mazurki w wykonaniu Ani, Gabrysi i Norberta. Co powiecie na mazurka z białą czekoladą i wiśniami, mazurka czekoladowo-śliwkowego oraz mazurka cytrynowego?
Cukier cynamonowy to ciekawsza wersja zwykłego cukru. Sprawia, że przeciętna kawa nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Cukier cynamonowy można także stosować w wielu przepisach, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Przygotuj pyszne dania na bazie ziemniaków. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: bliny ziemniaczane z kremem na bazie ciecierzycy i czarną soczewicą, ziemniaki zapiekane w stylu francuskim lub ziemniaczaną pizzę z salami. Wypróbuj niebanalne przepisy.
Przepisy na kluski według Jaśka Kuronia. Zobacz, jak przygotować kopytka, kluski kładzione, leniwe, prażuchy czy kluski szare. To proste i pyszne dania.
W kuchni Dzień dobry TVN króluje fasola. Jasiek Kuroń przygotował propozycje na ciekawe dania i przekąski. Przygotuj: smalczyk, pasztet z fasoli, zupę wegańską lub gulasz.
Poznaj przepisy na kreatywne dania z resztek. Wykorzystaj wszystko, co zostało z rosołu. Jasiek Kuroń proponuje: leczo kryzysowe, pasztet z rosołowego mięsa, burrito i burgery.
Zamknięte restauracje i olbrzymie zapasy spowodowały, że wiele osób odkrywa kulinarny talent. Jakie jest ulubione danie Polaków ? Oczywiście - pizza. Ale pizza a’ la Polan to zupełnie nowe smaki. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana!
Większość z nas uwielbia dania z makaronem. Można je szybko przyrządzić, wykorzystując to co mamy w lodówce. W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował kilka propozycji. Na naszym stole pojawiły się: makaron świderki z kukurydzą i kabanosem, spaghetti w pomidorach podawany z pleśniowym serem oraz makaron pióra z fasolą szparagową i pieczarkami. Smacznego!
Poznaj proste przepisy na dania wegetariańskie. Piotr Kucharski przygotował zupę fasolową z chlebem, zieloną soczewicę ze słodkimi ziemniakami, warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym. Przygotuj zdrowe dania z warzywami w roli głównej.
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj danie z mrożonek warzywnych. Kasia Bukowska w kuchni Dzień dobry TVN proponuje: wiosenną zupę z kurczakiem, mlekiem kokosowym i pastę curry, klops z warzywami i słodką glazurą, tartę serową z warzywami i Smoothie z mieszanki kompotowej z domową granolą.
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka i uczestniczka I edycji Masterchefa, Monika Goździalska, przygotowała wałówkę dla naszej ekipy, która dziś wyrusza w trasę po Polsce! Zamiast klasycznych kanapek blogerka zapakowała do pudełek sandwicze na zimno z grillowanym kurczakiem, dla tych co nie jedzą mięsa - z łososiem, placki z cukinii z sosem jogurtowo - ziołowym, roladki biszkoptowe ze szpinakiem i łososiem, a także szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe.
Lukier cytrynowy jest niezbędny do pierniczków i pączków, ale pokrywa się nim także inne ciasta, np. babkę wielkanocną, piernik czy sernik. Oprócz klasycznego przepisu na lukier cytrynowy istnieją także wersje kolorowe. Sprawdź, jak je zrobić. Trudniejszy jest przepis na lukier gotowany. Również znajdziesz go poniżej. Zobacz też, jak zrobić lukier bez cukru.
Sernik wiedeński bez spodu w Polsce znany jest od ponad 330 lat. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.
Do sernika na kruchym spodzie potrzebujemy mąki pszennej z ewentualnym dodatkiem krupczatki lub mąki ziemniaczanej. Tradycyjny sernik na kruchym spodzie uda się znakomicie, jeśli użyjemy prawdziwego masła (odpowiednio schłodzonego), którego część można zastąpić smalcem.
Desery na słodko i na wytrwanie z dżemem lub powidłami. Poznaj przepisy szefa kuchni na kruche ciasto z dżemem wiśniowym i kozim serem, torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym lub panna cottę z powidłami węgierkowymi.
Sok ze szpinaku jest prawdziwą bombą witaminową. Dostarcza również cennych składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego, mięśni oraz zapewniających zdrowy wygląd skóry. Związki zawarte w soku szpinakowym chronią przed zaćmą, miażdżycą i nowotworami.
Pasztet z kurczaka stanowi zdrowy i smaczny dodatek do kanapek. Poznaj przepis na pasztet z kurczaka oraz pasztet z kurczaka z warzywami.
Jajko uważane jest za ważny składnik codziennej diety. Jednak w ostatnich latach zarówno dietetycy, jak i lekarze zaczęli spierać się w kwestii tego, czy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogóle powinny znajdować się w naszym menu. Jeśli ty też masz tego typu wątpliwości lub po prostu chcesz wyeliminować jajko z diety z powodu choroby, nietolerancji czy np. przejścia na weganizm – sprawdź, czym zastąpić jajko.
Dziś słodkie przekąski. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami, smażone tosty francuskie z dżemem wiśniowym i Camembertem, zapiekany ryż z dżemem jabłkowym lub dżem truskawkowy z nasionami chia, jogurtem i domową granolą.
Chcesz zacząć dzień z szybką bułeczką z ziarnami, pachnącą drożdżówką z dżemem albo węzełkami z pesto? Swoimi przepisami podzieliła się Kasia Bukowska, prowadząca warsztaty kulinarne. Zobacz, jakie pyszności przygotowała w naszej kuchni.
Wielu z nas na czas kwarantanny zrobiło zapasy. Z pewnością w każdym domu makaronu teraz pod dostatkiem. Co z niego ugotować? Swoimi przepisami podzielił się z nami Grzegorz Zawierucha. Skorzystacie?
Smaczne, chrupiące pieczywo kusi swoim zapachem w sklepach i piekarniach. Nim trafi do naszych domów, trzeba wykonać wiele pracy, by powstało. Jak wygląda cały proces wytwarzania chleb? Postanowił to sprawdzić Mikołaj Rey.
Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawia przepisy opracowane przez Sebastiana Olmę. Skorzystaj z pomysłów na schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem, duszony w cydrze, wolno pieczony lub panierowany w parmezanie.
Przygotuj niebanalne danie z ryżem. Piotr Kucharski opracował przepisy na: smażony ryż z fasolką, groszkiem, dymką oraz jajecznicą, dall z soczewicą, pudding ryżowy, risotto grzybami i pokrzywą, minestrone i ryż zapiekany z gruszkami i sosem waniliowym.
Adrian Kiersnowski, dzięki zdobyciu mistrzostwa Polski w robieniu sushi, pojechał do Japonii, gdzie mógł podglądać najlepszych sushi masterów z całego świata. Swoim doświadczeniem podzielił się z widzami Dzień Dobry TVN.