Muffiny kawowe
Składniki na muffiny kawowe:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g białego cukru
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
- łyżka przyprawy piernikowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
Jak przygotować muffiny kawowe?
W misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce połącz mokre składniki: jajka, olej i kawę. Mieszaj wszystko do momentu, aż kawa się rozpuści. Do mokrych składników wsyp porcjami suche i dobrze wymieszaj do połączenia się składników. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, a ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do 2/3 ich wysokości. Piecz muffiny około 20 minut.
Jakub Kamiński/East News
Daktylowe trufle
Składniki na daktylowe trufle:
- 200 g daktyli
- 70 g orzechów włoskich
- 25 g kakao
Jak przygotować daktylowe trufle?
Umieść orzechy włoskie w blenderze i zmiksuj na proszek. Następnie dodaj posiekane daktyle i kakao - blenduj do momentu połączenia się wszystkich składników. Formuj z masy małe kule, a następnie obtocz je w kakao.
Eklerki z kremem z białej czekolady
Składniki na eklerki z kremem z białej czekolady:
Ciasto:
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 200 g masła
- 6 jajek
Krem z białej czekolady:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
Malinowy lukier:
- 8 łyżek soku z malin
- 2 szklanki cukru pudru
Jak przygotować eklerki z kremem z białej czekolady?
W garnku roztop masło razem z wodą i mlekiem. Gdy masło będzie płynne, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Ciasto możesz zdjąć z ognia kiedy będzie miało zwartą konsystencję i będzie odchodzić od brzegów garnka. Gotowe przełóż do miski i ostudź. Następnie dodawaj po jednym jajku cały czas mieszając. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia wyciskaj podłużne eklery. Piecz je w 200 st. C przez około 25 minut, aż staną się złote. Gotowe eklerki wystudź, a w międzyczasie przygotuj krem: białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone. Wstaw do lodówki na 15 minut. Teraz przygotuj lukier: sok z malin połącz z cukrem pudrem. Eklerki przekrój na pół, na jedną połówkę wyłóż krem z białej czekolady, a drugą połówkę zanurz w lukrze malinowym.
Jakub Kamiński/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy
Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Damian Kordas