Materiał promocyjny

Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia

Najlepszy gołąbek w garze
W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Kuroń zaprezentował swoje pomysły na niebanalne gołąbki. Zobacz, jak to tradycyjne danie przygotować z kaszą i mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Sprawdź też, jak zrobić pyszne placki z Kaszetką Bonduelle, burakiem, fetą i miętą.

Gołąbki wegańskie na bazie kaszetki Bonduelle

Składniki na gołąbki wegańskie:

  • 6 większych liści kapusty włoskiej
  • 2 Kaszetki z soczewicą Bonduelle
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • łyżka suszonej kolendry lub pieprzu ziołowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Jak przygotować gołąbki wegańskie?

  1. Kaszetki ugotuj zgodnie ze wskazówkami. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się, mocno osolonej wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku. Po paru minutach dodaj seler, pomidory (mogą być sparzone lub z puszki) oraz przyprawy (pieprz ziołowy, paprykę słodką, natkę pietruszki. Całość duś do miękkości, delikatnie wystudź i wymieszaj z kaszetkami. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa (to lepsza opcja od wykrajania, ponieważ liść zachowuje swój kształt). Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
  3. Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70-90 minut)

Gołąbki mięsno-ziołowe z kaszetką Bonduelle

Składniki na gołąbki mięsno-ziołowe:

  • 2 kaszetki Bonduelle z borowikami
  • 6 liści kapusty (białej lub włoskiej)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • 400 g mielonego mięsa
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować gołąbki mięsno-ziołowe?

  1. Kaszetki ugotuj zgodnie ze wskazówkami, odstaw do ostygnięcia. Na osolony wrzątek wrzucaj liście kapusty i sparzaj je przez 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Na patelni przesmaż cebulę, dodaj czosnek, rozmaryn i tymianek i smaż, mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj mięso i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Połącz Kaszetki z przesmażonymi składnikami.
  4. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa (to lepsza opcja od wykrajania, ponieważ liść zachowuje swój kształt). Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
  5. Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70-90 minut).

Placuszki z Kaszetki Bonduelle z burakiem, fety i mięty

Składniki na placuszki z burakiem, fety i mięty:

  • 2 Kaszetki Bonduelle z burakiem
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 15 zmiażdżonych ziaren kolendry
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 150 g sera typu feta
  • szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Jak przygotować placuszki z burakiem, fety i mięty?

  1. Kaszetki ugotuj zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek i ziarna kolendry, smaż mieszając kilka minut. Odstaw do delikatnego przestygnięcia.
  3. W misce wymieszaj Kaszetki i przesmażone produkty. Dodaj do nich mąkę, jajka, mleko, pestki słonecznika, pokruszony ser feta oraz posiekane zioła. Dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
  4. Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, około 3 minuty z jednej.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy

Oryginalny przepis na tunezyjską harrisę. Z czym podawać tę pastę?

Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło: Jasiek Kuroń

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!