Domowe półbagietki
Składniki na domowe półbagietki:
Zaczyn:
- 150 g mąki pszennej typ 750
- 150 g wody
- 2 g świeżych drożdży
Ciasto:
- 300 g maki pszennej typ 750
- 150 ml wody
- 10 g soli
- 5 g świeżych drożdży
- 300 g zaczynu
Sposób przygotowania domowych półbagietek:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-12 godzin. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny (po upływie jednej godziny ciasto złożyć). Po tym czasie dzielimy na kęsy o wadze około 200 g, lekko zaokrąglamy i odkładamy na 10-15 minut do rozluzowania ciasta. Formujemy krótkie bagietki i układamy między fałdami obsypanej mąką ściereczki. Przykrywamy i zostawiamy do fermentacji na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 240 st. C. Układamy bagietki na blaszce i pieczemy przez 24-26 minut.
Sałatka z pieczonymi boczniakami
Składniki na sałatkę z pieczonymi boczniakami:
- 500 g boczniaków
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sałatka:
- 0,5 opakowania roszponki
- 200 g brukselki
- 1 marchewka
Dresing:
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania sałatki z pieczonymi boczniakami:
Boczniaki przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut. Brukselkę pokroić na mandolinie, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać z roszponką. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polać sałatkę i lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć pieczone boczniaki. Podawać z czosnkowymi bagietkami.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Czosnkowe bagietki
Składniki na bagietki czosnkowe:
- 2 bagietki
- 70 g Flory
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania bagietek czosnkowych:
Bagietki naciąć na krzyż. Florę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Nacięcia w bagietkach wypełnić smarowidłem i zapiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut. Bagietki podawać z sałatką.
Buraczkowa misa
Składniki na buraczkową misę:
- 200 g kaszy pęczak
- 2-3 podłużne czerwone buraki
- 3-4 łyżki Flory
- łyżka miodu
- 1-2 żółte buraki
- kiełki buraka
- świeża kolendra
- 2-3 łyżki maku
Sos:
- 200 ml pulpy mango
- 1 ostra papryczka chilli
- 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania buraczkowej misy:
- Kaszę pęczak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czerwone buraki obrać i pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem Flory. Dusić na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać łyżkę miodu. Żółtego buraka pokroić w plasterki na mandolinie.
- Pulpę mango, wymieszać z posiekaną papryczką chilli oraz przyprawami. Do miski nałożyć pęczak, obok nałożyć porcję czerwonych i żółtych buraczków, kiełki oraz listki kolendry. Całość polać sosem i posypać makiem.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Gofry
Składniki na gofry:
- 3 jajka
- 80 ml mleka
- 10 g drożdży
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki Flory
Sposób przygotowania gofrów:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). W trakcie wyrabiania dodać Florę. Miskę z ciastem owinąć folią i odstawić do wyrośnięcia na Ciasto dzielić na kęsy po około 70 g i upiec w gofrownicy.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Tofurnica
Składniki na tofurnicę:
- 2 łyżki Flory
- mała cebulka
- czerwona papryka
- 200 g tofu
- 2 szczypty kurkumy
- sól i pieprz
- pęczek szczypiorku
- mały pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania tofurnicy:
Florę podgrzać i podsmażyć na niej posiekaną w kostkę cebulkę i paprykę. Dodać mocno pokruszony ser, wymieszany z kurkumą. Podsmażyć kilka minut. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i natką.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień
Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Dania na poprawę humoru. Wśród nich przepyszny czekoladowy comber
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski