Materiał promocyjny

Tłuszcz roślinny - mały krok do zdrowego odżywiania. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Styczeń miesiącem bez mięsa
Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.

Domowe półbagietki

Składniki na domowe półbagietki:

Zaczyn:

  • 150 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g wody
  • 2 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • 300 g maki pszennej typ 750
  • 150 ml wody
  • 10 g soli
  • 5 g świeżych drożdży
  • 300 g zaczynu

Sposób przygotowania domowych półbagietek:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-12 godzin. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny (po upływie jednej godziny ciasto złożyć). Po tym czasie dzielimy na kęsy o wadze około 200 g, lekko zaokrąglamy i odkładamy na 10-15 minut do rozluzowania ciasta. Formujemy krótkie bagietki i układamy między fałdami obsypanej mąką ściereczki. Przykrywamy i zostawiamy do fermentacji na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 240 st. C. Układamy bagietki na blaszce i pieczemy przez 24-26 minut.

Sałatka z pieczonymi boczniakami

Składniki na sałatkę z pieczonymi boczniakami:

  • 500 g boczniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatka:

  • 0,5 opakowania roszponki
  • 200 g brukselki
  • 1 marchewka

Dresing:

  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania sałatki z pieczonymi boczniakami:

Boczniaki przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut. Brukselkę pokroić na mandolinie, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać z roszponką. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polać sałatkę i lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć pieczone boczniaki. Podawać z czosnkowymi bagietkami.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Czosnkowe bagietki

Składniki na bagietki czosnkowe:

  • 2 bagietki
  • 70 g Flory
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania bagietek czosnkowych:

Bagietki naciąć na krzyż. Florę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Nacięcia w bagietkach wypełnić smarowidłem i zapiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut. Bagietki podawać z sałatką.

Buraczkowa misa

Składniki na buraczkową misę:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 2-3 podłużne czerwone buraki
  • 3-4 łyżki Flory
  • łyżka miodu
  • 1-2 żółte buraki
  • kiełki buraka
  • świeża kolendra
  • 2-3 łyżki maku

Sos:

  • 200 ml pulpy mango
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania buraczkowej misy:

  1. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czerwone buraki obrać i pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem Flory. Dusić na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać łyżkę miodu. Żółtego buraka pokroić w plasterki na mandolinie.
  2. Pulpę mango, wymieszać z posiekaną papryczką chilli oraz przyprawami. Do miski nałożyć pęczak, obok nałożyć porcję czerwonych i żółtych buraczków, kiełki oraz listki kolendry. Całość polać sosem i posypać makiem.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Gofry

Składniki na gofry:

  • 3 jajka
  • 80 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki Flory

Sposób przygotowania gofrów:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). W trakcie wyrabiania dodać Florę. Miskę z ciastem owinąć folią i odstawić do wyrośnięcia na Ciasto dzielić na kęsy po około 70 g i upiec w gofrownicy.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Tofurnica

Składniki na tofurnicę:

  • 2 łyżki Flory
  • mała cebulka
  • czerwona papryka
  • 200 g tofu
  • 2 szczypty kurkumy
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania tofurnicy:

Florę podgrzać i podsmażyć na niej posiekaną w kostkę cebulkę i paprykę. Dodać mocno pokruszony ser, wymieszany z kurkumą. Podsmażyć kilka minut. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i natką.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Dania na poprawę humoru. Wśród nich przepyszny czekoladowy comber

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

Autor: Jola Marat

Źródło: Piotr Kucharski

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości