Smak ojcostwa w tym przypadku możemy tłumaczyć dosłownie i w przenośni. Kucharz Tomasz Jakubiak został bowiem tatą! Wcześniej mogliśmy podziwiać jego poczynania kulinarne np. w Dzień Dobry TVN, a teraz opowiedział nam o swojej nowej roli oraz o dramatycznym wypadku samochodowym, który skłonił do przemyśleń.
Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.
Wiecie, że wielu osób nie stać nawet na jedno ciepłe danie w ciągu dnia? Przez pandemię m.in. seniorzy czy dzieci z ubogich rodzin zostali odcięci od posiłków w jadłodajniach czy szkolnych stołówkach. Koronawirus nie odpuszcza również restauratorom, którzy kolejnego zamknięcia lokali mogą nie przetrwać. Dlatego powraca akcja #TVNpomagajmysobie i łączymy walczące o przetrwanie restauracje w całej Polsce z najuboższymi potrzebującymi wsparcia w formie ciepłego posiłku..
Od pierogów przez kluski śląskie po bigos - na stronach CNN opublikowano listę 15 potraw, których koniecznie trzeba spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Polskie potrawy królują także w naszej kuchni. Sprawdź, jak rodzime przysmaki przyrządza Daria Ładocha.
"Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami, dorsz z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem, łosoś w sosie miodowo-koperkowym, a także pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej – takie pyszne dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń.
Dania z ryby są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: filety z łososia na szpinaku, sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem, a także mintaj w szynce z pieczonymi warzywami.
Chałka, sałatka z pomarańczy i zupa mleczna z kapustą to specjały kuchni żydowskiej. Właśnie te dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz.
Lubisz dania kuchni włoskiej i szukasz inspiracji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na bruschettę, tortillę z sałatka oraz fittatę. Sprawdź propozycje niezawodnej Cristiny Cateze.
Niby proste warzywa, a można z nich stworzyć bogate menu. Kto by pomyślał, że z korzenia pietruszki zrobimy pyszną pastę? Pieczone rzodkiewki również są rarytasem, bakłażan wydaje się być tylko dodatkiem do dania, ale w wersji Michała Korkosza warzywa nabierają zupełnie innego znaczenia. Zobacz, jak efektowne są jego przepisy.
Mikołaj Rey wybrał się do lasu. Plan był ambitny – zebrać dwa kosze grzybów. Choć początkowo nic nie wskazywało na sukces, dzięki pomocy mieszkańców leśniczówki w Mrozach, zadanie udało się zrealizować. Jak poprawnie zbierać grzyby i co z nich zrobić? Wyjaśnił nam to emerytowany leśnik Witold Kulik oraz jego żona Anna Kulik.
Ziemniaki są dobre na wszystko, a zrobione z nich placki są pyszne. Tortilla z papryką, pomidorkami i serem, bliny z pieczonym batatem i dynią, burger warzywny z serem i avocado - to ziemniaczane dania, za które dałby się pokroić szef kuchni Sebastian Olma.
Szpinak jest bogaty w wiele składników odżywczych, dlatego warto wykorzystywać go w kuchni. Warzywo to można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zrobił dla nas: szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem, piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem oraz tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym.
Gruszki są świetnym źródłem kwasów owocowych: jabłkowego i cytrynowego. Dodatkowo są bogate w węglowodany, błonnik oraz pektyny. Mało kto wie, że gruszki zawierają również jod. Poniżej przepis na pyszną tartę, dzięki której zaskoczysz swoich gości i poczujesz się jak w świetniej cukierni!
Boczniaki z purée, knysze z mięsem i warzywami oraz mini pączki serowe na owocach. To idealne na jesień, rozgrzewające oraz smaczne dania smażone i pieczone na oleju. Sprawdź, jak przyrządza je Andrzej Polan.
Kuchnia turecka kusi smakami i aromatami. Bajgle, chrupiące ciasteczka z bakaliami, pieczone warzywa, pudding ryżowy to apetyczne potrawy, którymi można zajadać się w Stambule. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je dziennikarz kulinarny i bloger Bartek Kieżun.
Makaron z krewetkami, klasyczne krewetki w sosie winnym, zupa i żółte curry z krewetkami. Proste przepisy z tymi królewskimi wysokościami przygotowała dla nas Daria Ładocha. Sprawdź, jaki jest jej sekret idealnej krewetki.
Za oknem widzisz odcienie szarości i coraz szybciej zapadający zmrok. A co gdyby zamienić te kolory na biel i błękit? Jest na to sposób - znajdziesz go w lodówce.
Kto z nas nie lubi świeżej pajdy chleba z masłem? A jeszcze lepsza jest z jakiś pysznym dodatkiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Tadeusz Muller przygotował dla nas pastę czekoladową z batatów i czerwonej fasoli, pastę dyniową z orzechów ziemnych i soli morskiej, pastę z selera z białym pieprzem i pieczarkami. Na stole pojawiły się także: salsa de queso z pietruszki i marchewki do nachos, rozgrzewające mleko migdałowe, a także sok Zielony Herkules.
Dania z czosnkiem są idealne na chłodne dni, kiedy można łatwo złapać przeziębienie. Pyszne potrawy z tą aromatyczną przyprawą przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Dzięki niemu mogli się przekonać, jak smakują: fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem, zupa z selera i cieciorki z oliwą czosnkową, czosnek konfitowany w oliwie, a także dorada pieczona podana z sosem kolendrowo-czosnkowym.
Kopytka dyniowe z ostrą wołowiną, jajka w ostrej zupie chrzanowej z burakami, a także ciasto marchewkowe też na ostro z kawą inką, jabłkami i karmelem to dania kuchni polskiej. Przygotował je dla nas niezawodny Andrzej Polan.
Dania ze szpinakiem są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dla nas makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami, makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym, hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem, a także placki z kukurydzy i szpinaku.
Osłodź sobie dzień pysznościami z przepisów Mariety Mareckiej. Dzięki niej na naszym stole pojawiły się: kruche rogaliki z marmoladą, ciasto pomarańczowe oraz orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym. Palce lizać!
Kaja Przygońska i jej partner, Francesco Micaletti produkują włoską mozzarellę z polskiego mleka. W naszym studiu pokazali, jak wygląda proces wyrobu tego popularnego sera, a także przedstawili jeden ze swoich ulubionych przepisów z mozzarellą w roli głównej.
Bartek Jędrzejak pojechał do Rybna Wielkiego, gdzie spotkał się z kobietami z koła gospodyń wiejskich. To właśnie te panie są mistrzyniami w kiszeniu kapusty. Recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie podzieliły się z naszymi widzami.
Nie masz pomysłu na obiad? Ugotuj gulasz według przepisów Grzegorza Zawieruchy. Zobacz, jak przygotować jagnięcy z ciemnym piwem, drobiowy z czerwoną fasolą lub warzywny. Mistrz zdradza, jak zrobić dobry gulasz!
Caponata, zapiekanka chłopska, gołąbki w węgierskim stylu, pulpeciki z ziemniaków, sałatka z kapusty i carbonara - to dania, które można zrobić z tego, co nam zostało w lodówce. Janek Kuroń pokaże też, jak przygotować buraczany zakwas na odporność.
Mając zaledwie kilka składników, jesteśmy w stanie przygotować pyszne i proste danie z makaronem. Udowodnił to Andrzej Polan, który upichcił dla nas spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba, zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką a także makaron z gruszkami i serem.
Zastanawiasz się, co przygotować na deser? Skorzystaj z przepisów Agaty Stankiewicz oraz Małgorzaty Nagat, autorek książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" i zrób sernik dyniowy, ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą lub budyń słony karmel z wiśniami w rumie. To musi być pycha!