Robert Makłowicz przygotował dla nas potrawy, których motywem przewodnim będzie wiosna. Pojawiły się dania z botwinką, szpinakiem, kolendrą, miętą i truskawkami.
Jak przygotować szakszukę? Michał Cessanis uczył się tego od najlepszych kucharzy z Izraela. Poznaj jego przepis na zieloną wersję tej potrawy oraz obacz, jak w prosty sposób przygotować kurczaka w daktylach.
Chleb esseński, czyli chleb Ezechiela, o którym wspomina Pismo Święte, to pieczywo na bazie w pełni wykiełkowanego ziarna. W skład chleba esseńskiego wchodzą również ziarna roślin strączkowych. Można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samemu.
Rosół to tradycyjna zupa, która w wielu domach pojawia się na stole w każdą niedzielę. Choć każdy przygotowuje ją nieco inaczej, istnieje kilka sprawdzonych metod, dzięki którym zawsze smakuje wybornie. Ważne są nie tylko dobrze dobrane warzywa, ale również odpowiednie przyprawy do rosołu.
Risotto to tradycyjna, włoska potrawa. Najważniejszy jest w niej dobry jakościowo ryż. Mikołaj Rey postanowił przygotować to danie z selera.
Gdzie znaleźć dobry przepis na słodkie co nieco? Jak udoskonalić recepturę, gdy wciąż wydaje nam się, że czegoś brakuje? Takie pytania zadawały sobie bohaterki naszego reportażu. Postanowiły na nie odpowiedzieć, zakładając bloga i... studio, w którym już niedługo szkolić się będzie mogła każda miłośniczka wypieków.
Spraw przyjemność domownikom i przygotuj pyszny deser. Skorzystaj z przepisów blogerek Marty Dmochowskiej i Magdaleny Winnickiej na proste w wykonaniu słodkości. Zobacz, jak upiec łatwą szarlotkę, ciasto jogurtowe czy mini serniczki.
Pieczemy chleb orkiszowy na zakwasie według przepisu Kornelii Westergaard. Okazuje się, że domowy wypiek nie jest wcale taki trudny. Do gotowego pieczywa przygotuj też zdrowe pasty do smarowania.
Jak upiec chleb na zakwasie? Czy bez specjalistycznych urządzeń jesteś w stanie to zrobić? Chcąc upiec chleb na zakwasie, np. chleb żytni na zakwasie, orkiszowy, pszenny lub razowy, początkowo możesz mieć szereg wątpliwości. Przepis na chleb na zakwasie jest w gruncie rzeczy banalny, a efekt może być znakomity!
Ruskie i z truskawkami, dziecinnie proste, idealne na wiosnę. Przebój polskiej kuchni, czyli pierogi jak marzenie przygotowuje Piotr Kucharski.
Świeże, lekkie i pyszne dania według Sebastiana Olmy. Przygotuj leczo warzywne z ryżem i rzodkiewką, spring rollsy z sałatą masłową i barszcz ukraiński z botwinką.
W TVN odbyło się "Wielkie gotowanie". Wśród zaproszonych gości byli m.in. Ewa Drzyzga, Michel Moran, Mateusz Gessler, Dorota Wellman i Ania Starmach. Ta ostatnia podzieliła się z nami sprawdzonym przepisem na słodkie brownie.
Kanapka wegetariańska, rybna a może mięsna? Śniadania nie muszą być nudne. Przygotuj wyśmienite bajgle lub dodatki do chleba czy bułek według pomysłów Piotra Kucharskiego. Każdy znajdzie coś dla siebie.
24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania - posiłku, który uważany jest za najważniejszy w ciągu dnia. W to wyjątkowe święto Jasiek Kuroń przygotował naprawdę coś pysznego.
Wiosna przyszła na dobre. Przygotuj omlet z truskawkami, szparagi z pomidorami lub suma z ogórkami małosolnymi. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację proponuje Andrzej Polan.
Kardamonki, drożdżówki z owocami, chałka - te słodkie specjały wprost testują naszą cierpliwość. Ale zapewniamy, że efekt jest wart czekania. Bo wyśmienite ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć. Wypróbujcie przepisy od naszego mistrza - Piotra Kucharskiego.
Ograniczenia w poruszaniu się i nakaz spędzaniu czasu w domu sprawił, że wiele osób okrywa w sobie talent kulinarny. W Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak upiec chałkę i oryginalne sposoby na jej wykorzystania.
Przygotuj pyszne i świeże dania według propozycji samego Roberta Makłowicza. Poznaj przepisy na sałatkę tajską z sardynkami w sosie pomidorowym, grecką z pomarańczami i smażoną fetą oraz sałatkę z kurczakiem i ananasem.
Eklerki są powszechnie znanym i bardzo lubianym deserem. Poznaj przepis na eklerki i ciesz się smakiem samodzielnie wykonanych smakołyków.
Dziś propozycje na dania z makaronem ryżowym. Przygotuj bulion grzybowy, sałatkę z mango i orzechami i super bowl, czyli uśmiechniętą miskę z łososiem, marchewką i jajkiem. To musi być pyszne!
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, Andrzej Polan poleca dania z ziemniakami w roli głównej: placki oraz kotlety ziemniaczane z mizerią z jabłkiem. Smacznego!
Zaskocz domowników i przygotuj warzywne burgery. Janek Kuroń prezentuje przepisy na kotlety z soczewicy, ciecierzycy i ziemniaczane z brokułami i serem pleśniowym. Pycha!
Granola domowa to szybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest idealną przekąską dla tych, którzy podjadają między posiłkami. Skomponowana z naturalnych zbóż, z dodatkiem miodu lub suszonych owoców jest bogatym źródłem wartości odżywczych. Mogą po nią sięgać nawet cukrzycy. To zdrowa alternatywa dla słodyczy i musli. Sprawdź, jak przygotować domową granolę. Jeden z przepisów zaproponował kucharz Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.
Kto z nas nie zna lanych klusek? Wszyscy chyba pamiętamy je z dzieciństwa, bo pływały w rosole. Ale okazuje się, że nie tylko tam muszą pływać. Andrzej Polan przygotuje różne wariacje na temat klusek i lanego ciasta. Łatwe, szybkie, do zrobienia z dziećmi, a jak się okazuje - może być nawet bardzo pięknie podanym daniem.
Nie lubisz marnować jedzenia i cenisz kreatywne gotowanie? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z resztek. Przygotuj: jaja w panierce, pampuchy z farszem, "keks" z resztek ciast.
Niecodzienne czasy i święta, jednak żurek, jako tradycyjne danie, musi zagościć na wielkanocnym stole. Prawdziwy, aromatyczny, kwaśny i gorący. Michał Rey wraz z przyjaciółmi zdradził, jak wykonać idealny żurek.
Śledź jest potrawą postną od dawna spożywaną w Wielki Piątek. Kilka sposobów na przyrządzenie tej smacznej ryby zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.
Dżem i powidła w roli głównej dań Grzegorza Zawieruchy. Przygotuj suflet truskawkowy, wegański pasztet w cieście z sosem wiśniowym, pieczone kacze udka z sosem śliwkowo-imbirowym. Pycha!
Goszczą na wielkanocnym stole w niemal każdym polskim domu. W kuchni Dzień Dobry TVN vlogerka Sylwia Machnik zdradziła swoje przepisy na jaja faszerowane w różnych odsłonach.
Wędzonki i inne pyszności. Święta Wielkanocne za pasem, więc komponowanie menu czas zacząć! W naszej kuchni Piotr Kucharski, zwycięzca II edycji „Gotuj o wszystko” pokazał, że świąteczna wędlina to nie tylko płasko ułożone plastry na talerzu, lecz także chleb upieczony z kostkami chorizo i kiełbasa duszona w ciemnym piwie. A dla prawdziwych fanów wędzonek – sposób na urządzenie domowej wędzarni.