Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Tofu nie musi być fu
Szukasz pomysłu na danie z tofu? Swoje sprawdzone przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Zobacz, jak przygotować: pad thai z tofu i krewetkami, sałatkę z marynowanym tofu, awokado i szpinakiem, a także hummus podawany z chrupiącym tofu.

Pad thai z tofu i krewetkami

Składniki na pad thai z tofu:

Sos pad thai:

  • 6 łyżek pasty tamaryndowej
  • 150 ml sosu rybnego
  • 10 ml sosu sojowego
  • 2 krążki cukru palmowego

Pad thai:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 200 g tofu
  • 2 jajka
  • 12 krewetek
  • 150 g makaronu ryżowego do pad thai
  • sos pad thai
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 3 garście kiełków sojowych świeżych
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 2 limonki
  • płatki chili

Jak przygotować pad thai z tofu?

  1. Sos pad thai: do rondelka wlewamy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (ok. 10-15 minut). Tak przygotowany sos odstawiamy na bok.
  2. Na woku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i tofu pokrojone w kostkę półtoracentymetrową. Smażymy na dużym ogniu energicznie mieszając, aż tofu będzie mocno zarumienione.
  3. Dodajemy krewetki obrane z pancerzy, oczyszczone i przesmażamy ok. minutę. Następnie wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je na woku. Dodajemy makaron ryżowy przygotowany według opisu na opakowaniu i całość zalewamy sosem do pad thai. Całość mieszamy i łączymy ze sobą. Wsypujemy garść posiekanych orzeszków ziemnych, dodajemy sok z limonki, 2 garście kiełków sojowych i 2 łyżki kolendry. Lekko mieszamy i serwujemy.
  4. Na talerzu, obok makaronu, układamy po trochę świeżych kiełków sojowych, łyżeczkę posiekanych orzeszków, ćwiartkę limonki i odrobinę płatków chili.

Sałatka z marynowanym tofu, awokado i szpinakiem

Składniki na sałatkę z marynowanym tofu:

Marynowane tofu:

  • opakowanie twardego tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • łyżeczka oleju sezamowego

Dressing:

  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki prażonych nasion sezamu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego

Do sałatki:

  • 8 dużych garści młodego szpinaku
  • starta marchewka
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki posiekanej zielonej cebulki
  • 2 łyżki prażonych nasion sezamu

Jak przygotować sałatkę z marynowanym tofu?

  1. Marynowanie i smażenie tofu: tofu odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki do marynaty mieszamy razem w misce i wrzucamy do środka tofu (czosnek przeciskamy przez praskę). Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie na patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego i obsmażamy tofu z każdej strony do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki. Marynatę wlewamy na sam koniec i redukujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Dressing: wszystkie składniki wkładamy do blendera (odkładamy 1,5 łyżki nasion prażonego sezamu). Dokładnie blendujemy, przelewamy do miseczki oraz dodajemy pozostałe nasiona sezamu.
  3. Złożenie sałatki: do dużej miski wrzucamy szpinak, marchewkę ścieramy na tarce, awokado i paprykę kroimy w plasterki, a ogórka na połowę i w plastry. Mieszamy wszystko bardzo delikatnie, żeby nie zmiażdżyć awokado. Dodajemy wystudzone tofu. Całość posypujemy szczypiorem oraz ziarnami sezamu. Przed samym serwowaniem polewamy dressingiem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Hummus z tofu podawany z chrupiącym tofu

Składniki na hummus z tofu:

Do tofu:

  • 200 g świeżego tofu
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki kolendry
  • szczypta soli
  • krakersy

Chrupiące tofu:

  • 4 plastry dwucentymetrowego tofu
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Jak przygotować hummus z tofu?

  1. Odkładamy 2 łyżki liści kolendry i następnie wszystkie składniki do tofu wkładamy do blendera i miksujemy na bardzo gładką masę. W razie konieczności doprawiamy solą. Odkładamy na bok.
  2. Plastry tofu obtaczamy w mieszance kuminu, papryki, chili i soli, i smażymy z każdej strony na patelni, aż stanie się chrupiące.
  3. Tofu przekładamy do miseczki, na wierzch układamy smażone tofu, skrapiamy oliwą z oliwek oraz cytryną i posypujemy kolendrą.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?

Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Grzegorz Zawierucha

podziel się:

Pozostałe wiadomości

4 pomysły na potrawy wigilijne z ryb 
Materiał promocyjny

4 pomysły na potrawy wigilijne z ryb