Kokosowa owsianka ze smażonym ananasem
Składniki na kokosową owsiankę:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 300 ml napoju owsianego lub mleka
- 200 ml wody
- 2-3 plastry ananasa
- 4 łyżki masła
- syrop kakaowy Herbapol
Jak przygotować kokosową owsiankę?
- Płatki owsiane i kokosowe zalać w garnku mlekiem i wodą. Dolać wody, jeśli masa będzie za gęsta.
- W tym czasie obrać ananasa, pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle.
- Owsiankę podawać z podsmażonym ananasem i polać syropem kakaowym.
Bartosz Krupa/East News
Kanapki z ciastek owsianych
Składniki na kanapki z ciastek owsianych:
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 120 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek syropu kakaowego Herbapol
Składniki na krem do kanapek z ciastek owsianych:
- 200 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 5 łyżek syropu kakaowego Herbapol
Jak przygotować kanapki z ciastek owsianych?
- W dużej misce utrzeć masło z cukrem, syropem czekoladowym i jajkiem. W osobnej misce wymieszać resztę składników na ciasteczka. Wszystko razem połączyć.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Z masy uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-14 minut.
- W czasie pieczenia wymieszać masło orzechowe z syropem.
- Kremem smarować ciasteczka i składać razem jak kanapki.
Bartosz Krupa/East News
Tiramisu truskawkowe
Składniki na tiramisu truskawkowe:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 50 ml rumu
- syrop truskawkowy Herbapol
Krem mascarpone do tiramisu:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- kilka truskawek
Jak przygotować tiramisu truskawkowe?
Biszkopt:
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno, dodać żółtka i dalej ubijać.
- Mąki ze sobą wymieszać i delikatnie wmieszać je w ubite jajka.
- Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Na wierzch wylać strugi syropu i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wmieszać w masę żeby powstały truskawkowe pasma.
- Wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C i piec około 12-14 minut.
- Wyjąć z piekarnika i wykroić kręgi które będą pasować do szklanek i skropić rumem.
Krem do mascarpone do tiramisu:
- Jajka ubić z cukrem, następnie wmieszać w mascarpone. Dodać kilka łyżek syropu truskawkowego i delikatnie wymieszać.
- Biszkopty, układać w pucharkach i każdy polewać porcją syropu truskawkowego a następnie polać kremem.
- Składniki układać warstwami tak aby na górze był krem który można ozdobić pokrojonymi truskawkami i listkiem mięty.
Bartosz Krupa/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku .
Zobacz też:
Pieczona gęś? Nic trudnego! Poznaj zasady przygotowania potrawy
Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .
Autor: Jola Marat
Materiał promocyjny
podziel się: