Materiał promocyjny

Pyszne śniadanie dla dzieci z syropem kakaowym. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego

Śniadanie według Piotra Kucharskiego
Niektóre dzieci nie są wielbicielami mleka. Aby je zachęcić do spożywania tego odżywczego napoju, warto przemycić go w pysznych daniach z syropem kakaowym. Piotr Kucharski przygotował kilka z nich: kokosową owsiankę, pyszne kanapki z ciastek owsianych i tiramisu truskawkowe. To jest pyszne!

Kokosowa owsianka ze smażonym ananasem

Składniki na kokosową owsiankę:

  • 1 szklanka płatków owsianych
    • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
      • 300 ml napoju owsianego lub mleka
        • 200 ml wody
          • 2-3 plastry ananasa
            • 4 łyżki masła
              • syrop kakaowy Herbapol

                Jak przygotować kokosową owsiankę?

                1. Płatki owsiane i kokosowe zalać w garnku mlekiem i wodą. Dolać wody, jeśli masa będzie za gęsta.
                  1. W tym czasie obrać ananasa, pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle.
                    1. Owsiankę podawać z podsmażonym ananasem i polać syropem kakaowym.

                      Bartosz Krupa/East News

                      Kanapki z ciastek owsianych

                      Składniki na kanapki z ciastek owsianych:

                      • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
                        • 4 łyżki mąki pszennej
                          • szczypta soli
                            • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
                              • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
                                • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
                                  • 120 g masła
                                    • 1/2 szklanki brązowego cukru
                                      • 1 jajko
                                        • 6 łyżek syropu kakaowego Herbapol

                                          Składniki na krem do kanapek z ciastek owsianych:

                                          • 200 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
                                            • 5 łyżek syropu kakaowego Herbapol

                                              Jak przygotować kanapki z ciastek owsianych?

                                              1. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, syropem czekoladowym i jajkiem. W osobnej misce wymieszać resztę składników na ciasteczka. Wszystko razem połączyć.
                                                1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Z masy uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-14 minut.
                                                  1. W czasie pieczenia wymieszać masło orzechowe z syropem.
                                                    1. Kremem smarować ciasteczka i składać razem jak kanapki.

                                                      Bartosz Krupa/East News

                                                      Tiramisu truskawkowe

                                                      Składniki na tiramisu truskawkowe:

                                                      Biszkopt:

                                                      • 4 jajka
                                                        • 1 szczypta soli
                                                          • 120 g cukru
                                                            • 100 g mąki pszennej
                                                              • 40 g mąki ziemniaczanej
                                                                • 50 ml rumu
                                                                  • syrop truskawkowy Herbapol

                                                                    Krem mascarpone do tiramisu:

                                                                    • 2 jajka
                                                                      • 50 g cukru
                                                                        • 500 g serka mascarpone
                                                                          • kilka truskawek

                                                                            Jak przygotować tiramisu truskawkowe?

                                                                            Biszkopt:

                                                                            1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno, dodać żółtka i dalej ubijać.
                                                                              1. Mąki ze sobą wymieszać i delikatnie wmieszać je w ubite jajka.
                                                                                1. Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Na wierzch wylać strugi syropu i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wmieszać w masę żeby powstały truskawkowe pasma.
                                                                                  1. Wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C i piec około 12-14 minut.
                                                                                    1. Wyjąć z piekarnika i wykroić kręgi które będą pasować do szklanek i skropić rumem.

                                                                                      Krem do mascarpone do tiramisu:

                                                                                      1. Jajka ubić z cukrem, następnie wmieszać w mascarpone. Dodać kilka łyżek syropu truskawkowego i delikatnie wymieszać.
                                                                                        1. Biszkopty, układać w pucharkach i każdy polewać porcją syropu truskawkowego a następnie polać kremem.
                                                                                          1. Składniki układać warstwami tak aby na górze był krem który można ozdobić pokrojonymi truskawkami i listkiem mięty.

                                                                                            Bartosz Krupa/East News

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku .

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Pieczona gęś? Nic trudnego! Poznaj zasady przygotowania potrawy

                                                                                            "Włoska podróż pełna smaków". Światowej sławy szefowa kuchni Giada De Laurentiis zdradziła nam przepis na pyszny makaron

                                                                                            Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana