Materiał promocyjny

Pyszne śniadanie dla dzieci z syropem kakaowym. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego

Śniadanie według Piotra Kucharskiego
Niektóre dzieci nie są wielbicielami mleka. Aby je zachęcić do spożywania tego odżywczego napoju, warto przemycić go w pysznych daniach z syropem kakaowym. Piotr Kucharski przygotował kilka z nich: kokosową owsiankę, pyszne kanapki z ciastek owsianych i tiramisu truskawkowe. To jest pyszne!

Kokosowa owsianka ze smażonym ananasem

Składniki na kokosową owsiankę:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 300 ml napoju owsianego lub mleka
  • 200 ml wody
  • 2-3 plastry ananasa
  • 4 łyżki masła
  • syrop kakaowy Herbapol

Jak przygotować kokosową owsiankę?

  1. Płatki owsiane i kokosowe zalać w garnku mlekiem i wodą. Dolać wody, jeśli masa będzie za gęsta.
  2. W tym czasie obrać ananasa, pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle.
  3. Owsiankę podawać z podsmażonym ananasem i polać syropem kakaowym.

Bartosz Krupa/East News

Kanapki z ciastek owsianych

Składniki na kanapki z ciastek owsianych:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek syropu kakaowego Herbapol

Składniki na krem do kanapek z ciastek owsianych:

  • 200 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 5 łyżek syropu kakaowego Herbapol

Jak przygotować kanapki z ciastek owsianych?

  1. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, syropem czekoladowym i jajkiem. W osobnej misce wymieszać resztę składników na ciasteczka. Wszystko razem połączyć.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Z masy uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-14 minut.
  3. W czasie pieczenia wymieszać masło orzechowe z syropem.
  4. Kremem smarować ciasteczka i składać razem jak kanapki.

Bartosz Krupa/East News

Tiramisu truskawkowe

Składniki na tiramisu truskawkowe:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 ml rumu
  • syrop truskawkowy Herbapol

Krem mascarpone do tiramisu:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • kilka truskawek

Jak przygotować tiramisu truskawkowe?

Biszkopt:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno, dodać żółtka i dalej ubijać.
  2. Mąki ze sobą wymieszać i delikatnie wmieszać je w ubite jajka.
  3. Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Na wierzch wylać strugi syropu i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wmieszać w masę żeby powstały truskawkowe pasma.
  4. Wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C i piec około 12-14 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika i wykroić kręgi które będą pasować do szklanek i skropić rumem.

Krem do mascarpone do tiramisu:

  1. Jajka ubić z cukrem, następnie wmieszać w mascarpone. Dodać kilka łyżek syropu truskawkowego i delikatnie wymieszać.
  2. Biszkopty, układać w pucharkach i każdy polewać porcją syropu truskawkowego a następnie polać kremem.
  3. Składniki układać warstwami tak aby na górze był krem który można ozdobić pokrojonymi truskawkami i listkiem mięty.

Bartosz Krupa/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku .

Zobacz też:

Pieczona gęś? Nic trudnego! Poznaj zasady przygotowania potrawy

"Włoska podróż pełna smaków". Światowej sławy szefowa kuchni Giada De Laurentiis zdradziła nam przepis na pyszny makaron

Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

Autor: Jola Marat

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości