Przepisy kulinarne

Pieczona gęś? Nic trudnego! Poznaj zasady przygotowania potrawy

pieczenie, gęsina, rodzinne gotowanie, piekarnik, Amica

mat. prasowe

Przepisy kulinarne

Pieczona gęś? Nic trudnego! Poznaj zasady przygotowania potrawy

pieczenie, gęsina, rodzinne gotowanie, piekarnik, Amica

mat. prasowe

Pieczona lub duszona gęś jest potrawą, na której przygotowanie z obawy przed niepowodzeniem decyduje się niewiele osób. Ten rodzaj mięsa wymaga szczególnego traktowania. Sprawdź, jak upiec gęś, żeby była miękka. Czym przyprawić i z czym podawać gęś pieczoną?

Pieczona lub duszona gęś jest doskonałym daniem na rodzinny albo uroczysty obiad. Właściwie przygotowane mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie. Gęś podana z jabłkami lub pomarańczami może stać się bohaterem stołu i ulubionym daniem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Gęsina doskonale komponuje się również z czerwonym winem. Przygotowanie potrawy wymaga jednak wiedzy, jak prawidłowo obchodzić się z tego rodzaju mięsem.

Jak upiec gęś, żeby była miękka?

  • Szczególnie istotna podczas przyrządzania gęsi jest jej świeżość. Mięso musi delikatnie uginać się pod palcem. Nie powinno się zamrażać gęsi, gdyż negatywnie wpływa na jakość i smak mięsa. Drób warto kupić u sprawdzonego hodowcy albo złożyć indywidualne zamówienie w sklepie. Lepiej jednak nie sięgać po gęś w supermarketach, której pochodzenie i czas leżenia są nieznane.
  • Gęsinę należy marynować przez co najmniej 12 godzin. Mięso doskonale łączy się z czosnkiem, jałowcem, majerankiem, rozmarynem i czerwonym wytrawnym winem. Nie powinno się natomiast nacierać gęsi po wierzchu, chyba że chcemy upiec gęś w całości.
  • Podczas pierwszych 2 godzin pieczenia gęsi nie wolno otwierać piekarnika, gdyż mogłoby to spowodować wysuszenie mięsa. Po upływie tego czasu należy podlać mięso wytopionym tłuszczem i obrócić, by każdy kawałek opiekł się równomiernie.
  • Podczas pieczenia nie wolno nakłuwać mięsa w celu sprawdzenia, czy jest gotowe. Jeśli chcemy upewnić się o stopniu przygotowania potrawy, należy chwycić wybrany kawałek za kostkę i lekko nim potrząsnąć. Dobrze wypieczone mięso jest luźne i odpada od kości.
  • Gęś należy podawać od razu po upieczeniu. Wyjątkowość i delikatność mięsa wyklucza możliwość odgrzewania. Pozostałe kawałki lepiej wykorzystać jako dodatek do sałatki lub położyć na kanapce. Odgrzewana gęś robi się bardzo twarda i sucha, tracąc swoje najlepsze walory smakowe.
  • Z gęsi pieczonej w piekarniku wytapia się tłuszcz. To najbardziej pożądany i ceniony tłuszcz w kuchniach świata. Może być bazą do duszenia kapusty lub buraków. Doskonale sprawdzi się jako smalec. Gęsi tłuszcz należy zebrać i przełożyć do ciemnego, szklanego naczynia. Przechowywany w ten sposób w lodówce na długo zachowa swoją świeżość.

Jak upiec gęś w całości?

Gęś w całości najlepiej jest upiec w tzw. gęsiarce, czyli naczyniu przystosowanym do pieczenia drobiu w całości. Odpowiednia wysokość umożliwia swobodne wytapianie się tłuszczu i równomierne opiekanie mięsa. Forma gęsiarki pozwala nawet na ewentualne obrócenie ptaka.

Składniki na pieczoną gęś:

  • 1 wypatroszona gęś średniej wielkości (około 4 kg),
  • 2 duże, czerwone soczyste jabłka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 duża łyżka soli,
  • 4 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Składniki na sos do pieczonej gęsi:

  • 0,3 l czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki żurawiny.

Przygotowanie pieczonej gęsi:

  1. Wypatroszoną gęś umieść w wodzie i pozostaw na godzinę. Następnie dobrze osusz.
  2. Od środka natrzyj ją przyprawami, czosnkiem i włóż pokrojone w cząstki jabłka. Tak przygotowanego ptaka odstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
  3. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni i wstaw do niego marynowaną gęś. Najlepiej umieść ją w gęsiarce.
  4. Piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i pozostaw w piekarniku tyle godzin, ile kilogramów waży gęś. Mięso przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  5. Po upływie 2 godzin otwórz piekarnik, podlej gęś wytopionym tłuszczem i sokiem. Upewnij się, czy ptak opieka się równomiernie. Jeśli nie, obróć go na drugą stronę.
  6. Do osobnego rondla wlej wino i zagotuj je.
  7. W momencie redukcji alkoholu dodaj miód i żurawinę.
  8. Gotuj do chwili uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu.
  9. Gotową gęś podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
  10. Pokrojone kawałki polej przygotowanym sosem i serwuj np. z knedlami.

Jak przyrządzić gęś w kawałkach?

Gęś pieczona w kawałkach z warzywami to doskonały pomysł na szybki i pyszny obiad. Mięso dobrze komponuje z ziemniakami serwowanymi w formie talarków lub purée. Idealnie smakuje również z buraczkami i czerwoną kapustą. W słodkiej wersji warto skusić się na gęś pieczoną w rękawie z jabłkami lub w pomarańczach. Miłośnicy wytrawnych smaków powinni postawić na wersję z czerwonym wytrawnym winem lub mięso pieczone ze śliwkami. Przyrządzenie gęsi w kawałkach jest proste. Można zamarynować mięso razem z wybranymi dodatkami, np. Z ziemniakami i odstawić mieszankę na noc do lodówki. Osoby początkujące z łatwością przygotują gęś pieczoną w rękawie foliowym. Mięso przyrządzone w ten sposób to gwarancja soczystej i miękkiej potrawy. Szczelnie zamknięty rękaw stanowi dobry sposób na zrobienie gęsi duszonej. Do pieczenia w kawałkach najlepiej nadają się udka i filety z piersi.

piekarnik, Amica, pieczenie w domu, gęsina

mat. prasowe

Nowoczesne piekarniki Amica - niezawodne przy pieczeniu gęsiny

Gęś ci się upiecze doskonale w piekarnikach marki Amica, które zawierają BakingPro System®. Nowoczesne rozwiązania gwarantują m.in.:

  • równomierne pieczenie na kilku poziomach - nowa konstrukcja komory piekarnika gwarantuje idealną, równomierną dystrybucję ciepła w całym piekarniku. Teraz możesz przygotować dużą porcję wypieków - zmieści się w nim nie tylko duża gęsiarka.
  • automatyczne otwieranie drzwi - dzięki rozwiązaniu OpenUp!®wystarczy delikatnie dotknąć uchwytu piekarnika, by ten się otworzył. Proste i jakże ułatwiające rozwiązanie!
  • nowoczesne rozwiązania - piekarnikami Amica możesz sterować za pomocą smartfona. W specjalnej aplikacji sprawdzisz m.in. temperaturę oraz ustawisz tryb pieczenia.
  • bezpieczeństwo - temperatura szyby podczas pracy piekarnika nie przekracza 35 stopni C. Teraz bez konsekwencji możesz obserwować, jak piecze się twoja gęś z bliska, razem z najmłodszymi członkami rodziny!

Poznaj więcej zalet piekarników Amica, informacje znajdziesz pod tym adresem.

Zobacz także:

Dania na poprawę humoru. Wśród nich przepyszny czekoladowy comber. Przepisy Andrzeja Polana

Dania inspirowane muzyką. Oryginalne przepisy Andrzeja Polana

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
53
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0