Pieczona lub duszona gęś jest doskonałym daniem na rodzinny albo uroczysty obiad. Właściwie przygotowane mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie. Gęś podana z jabłkami lub pomarańczami może stać się bohaterem stołu i ulubionym daniem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Gęsina doskonale komponuje się również z czerwonym winem. Przygotowanie potrawy wymaga jednak wiedzy, jak prawidłowo obchodzić się z tego rodzaju mięsem.
Jak upiec gęś, żeby była miękka?
- Szczególnie istotna podczas przyrządzania gęsi jest jej świeżość. Mięso musi delikatnie uginać się pod palcem. Nie powinno się zamrażać gęsi, gdyż negatywnie wpływa na jakość i smak mięsa. Drób warto kupić u sprawdzonego hodowcy albo złożyć indywidualne zamówienie w sklepie. Lepiej jednak nie sięgać po gęś w supermarketach, której pochodzenie i czas leżenia są nieznane.
- Gęsinę należy marynować przez co najmniej 12 godzin. Mięso doskonale łączy się z czosnkiem, jałowcem, majerankiem, rozmarynem i czerwonym wytrawnym winem. Nie powinno się natomiast nacierać gęsi po wierzchu, chyba że chcemy upiec gęś w całości.
- Podczas pierwszych 2 godzin pieczenia gęsi nie wolno otwierać piekarnika, gdyż mogłoby to spowodować wysuszenie mięsa. Po upływie tego czasu należy podlać mięso wytopionym tłuszczem i obrócić, by każdy kawałek opiekł się równomiernie.
- Podczas pieczenia nie wolno nakłuwać mięsa w celu sprawdzenia, czy jest gotowe. Jeśli chcemy upewnić się o stopniu przygotowania potrawy, należy chwycić wybrany kawałek za kostkę i lekko nim potrząsnąć. Dobrze wypieczone mięso jest luźne i odpada od kości.
- Gęś należy podawać od razu po upieczeniu. Wyjątkowość i delikatność mięsa wyklucza możliwość odgrzewania. Pozostałe kawałki lepiej wykorzystać jako dodatek do sałatki lub położyć na kanapce. Odgrzewana gęś robi się bardzo twarda i sucha, tracąc swoje najlepsze walory smakowe.
- Z gęsi pieczonej w piekarniku wytapia się tłuszcz. To najbardziej pożądany i ceniony tłuszcz w kuchniach świata. Może być bazą do duszenia kapusty lub buraków. Doskonale sprawdzi się jako smalec. Gęsi tłuszcz należy zebrać i przełożyć do ciemnego, szklanego naczynia. Przechowywany w ten sposób w lodówce na długo zachowa swoją świeżość.
Jak upiec gęś w całości?
Gęś w całości najlepiej jest upiec w tzw. gęsiarce, czyli naczyniu przystosowanym do pieczenia drobiu w całości. Odpowiednia wysokość umożliwia swobodne wytapianie się tłuszczu i równomierne opiekanie mięsa. Forma gęsiarki pozwala nawet na ewentualne obrócenie ptaka.
Składniki na pieczoną gęś:
- 1 wypatroszona gęś średniej wielkości (około 4 kg),
- 2 duże, czerwone soczyste jabłka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 1 duża łyżka soli,
- 4 łyżki majeranku,
- 2 łyżki tymianku,
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Składniki na sos do pieczonej gęsi:
- 0,3 l czerwonego wytrawnego wina,
- 4 łyżki miodu,
- 3 łyżki żurawiny.
Przygotowanie pieczonej gęsi:
- Wypatroszoną gęś umieść w wodzie i pozostaw na godzinę. Następnie dobrze osusz.
- Od środka natrzyj ją przyprawami, czosnkiem i włóż pokrojone w cząstki jabłka. Tak przygotowanego ptaka odstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
- Piekarnik rozgrzej do 240 stopni i wstaw do niego marynowaną gęś. Najlepiej umieść ją w gęsiarce.
- Piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i pozostaw w piekarniku tyle godzin, ile kilogramów waży gęś. Mięso przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
- Po upływie 2 godzin otwórz piekarnik, podlej gęś wytopionym tłuszczem i sokiem. Upewnij się, czy ptak opieka się równomiernie. Jeśli nie, obróć go na drugą stronę.
- Do osobnego rondla wlej wino i zagotuj je.
- W momencie redukcji alkoholu dodaj miód i żurawinę.
- Gotuj do chwili uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu.
- Gotową gęś podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
- Pokrojone kawałki polej przygotowanym sosem i serwuj np. z knedlami.
Jak przyrządzić gęś w kawałkach?
Gęś pieczona w kawałkach z warzywami to doskonały pomysł na szybki i pyszny obiad. Mięso dobrze komponuje z ziemniakami serwowanymi w formie talarków lub purée. Idealnie smakuje również z buraczkami i czerwoną kapustą. W słodkiej wersji warto skusić się na gęś pieczoną w rękawie z jabłkami lub w pomarańczach. Miłośnicy wytrawnych smaków powinni postawić na wersję z czerwonym wytrawnym winem lub mięso pieczone ze śliwkami. Przyrządzenie gęsi w kawałkach jest proste. Można zamarynować mięso razem z wybranymi dodatkami, np. Z ziemniakami i odstawić mieszankę na noc do lodówki. Osoby początkujące z łatwością przygotują gęś pieczoną w rękawie foliowym. Mięso przyrządzone w ten sposób to gwarancja soczystej i miękkiej potrawy. Szczelnie zamknięty rękaw stanowi dobry sposób na zrobienie gęsi duszonej. Do pieczenia w kawałkach najlepiej nadają się udka i filety z piersi.
mat. prasowe
Nowoczesne piekarniki Amica - niezawodne przy pieczeniu gęsiny
Gęś ci się upiecze doskonale w piekarnikach marki Amica, które zawierają BakingPro System®. Nowoczesne rozwiązania gwarantują m.in.:
- równomierne pieczenie na kilku poziomach - nowa konstrukcja komory piekarnika gwarantuje idealną, równomierną dystrybucję ciepła w całym piekarniku. Teraz możesz przygotować dużą porcję wypieków - zmieści się w nim nie tylko duża gęsiarka.
- automatyczne otwieranie drzwi - dzięki rozwiązaniu OpenUp!®wystarczy delikatnie dotknąć uchwytu piekarnika, by ten się otworzył. Proste i jakże ułatwiające rozwiązanie!
- nowoczesne rozwiązania - piekarnikami Amica możesz sterować za pomocą smartfona. W specjalnej aplikacji sprawdzisz m.in. temperaturę oraz ustawisz tryb pieczenia.
- bezpieczeństwo - temperatura szyby podczas pracy piekarnika nie przekracza 35 stopni C. Teraz bez konsekwencji możesz obserwować, jak piecze się twoja gęś z bliska, razem z najmłodszymi członkami rodziny!
Poznaj więcej zalet piekarników Amica, informacje znajdziesz pod tym adresem.
Zobacz także:
- Dania na poprawę humoru. Wśród nich przepyszny czekoladowy comber. Przepisy Andrzeja Polana
- Dania inspirowane muzyką. Oryginalne przepisy Andrzeja Polana
- Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
- Gęś faszerowana i bulion z gęsi wg przepisów szefa kuchni!
Autor: Adrianna Kowalczyk