Ciasteczka z makiem – przepis i propozycje podania

Ciasteczka z makiem
Luca Melo/Getty Images
Ciasteczka z makiem to szybki i prosty sposób na słodki deser. Wymagają użycia łatwo dostępnych składników, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Kruche, maślane, dodatkowo podane z konfiturą lub marmoladą. Sprawdź przepis na szybkie ciasteczka z makiem.

Ciasteczka z makiem to idealny pomysł na dodatek do drugiego śniadania czy podwieczorek. Pysznie smakują się z herbatą, kawą lub mlekiem. Są proste i szybkie do przygotowania. Ich przepis może być modyfikowany tak, by zasmakowały każdemu. Maślane lub owsiane w wersji fit albo tradycyjne kruche – jak je zrobić?

Biszkoptowe, francuskie i kruche ciasteczka z makiem – przepis

Przepisy na pyszne, szybkie ciasteczka z makiem, które są doskonałą słodką przekąską na co dzień lub dodatkiem na święta. Jak przyrządzić pyszne kruche ciasteczka z makiem? Czy da się zrobić ciasteczka z makiem w wersji fit?

Szybkie ciasteczka z makiem z nutką wanilii (porcja na 6 osób)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 150 g mąki pszennej typu 650,
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g masła,
  • 170 g białego cukru,
  • 3 duże jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 mała łyżeczka soli oczyszczonej,
  • 1 szklanka mleka,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 0,75 ml maku.

Przygotowanie:

  1. Mak namocz w wodzie, aż zmięknie i nieco zwiększy swoją objętość.
  2. Przepłucz go w gorącej wodzie i dobrze odsącz. Połącz go z mlekiem, ziarenkami wanilii i dodaj 1 łyżkę cukru.
  3. Połączone składniki podgrzewaj 10 minut na średnim ogniu.
  4. Odstaw naczynie z ognia i pozostaw do ostudzenia.
  5. Mąki przesiej i połącz z solą i sodą.
  6. Masło utrzyj z cukrem i jajkami na gładką i jednolitą masę.
  7. Do powstałej masy dodaj mąkę i ostudzony mak.
  8. Zacznij wyrabiać ciasto, a gotowe odstaw na 1,5 godziny do lodówki.
  9. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5 mm i przy pomocy gotowych foremek lub samodzielnie wycinaj kształty.
  10. Gotowe formy ułóż na papierze, wstaw na blasze do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru.

Biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą (porcja na 6 osób)

Jeśli wolisz ciasteczka z makiem, które będą łączyły nie tylko smaki, ale i różne faktury, zrób ciasteczka z makiem i marmoladą. Do przepisu możesz użyć też domowego, gęstego dżemu czy konfitury.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 170 g białego cukru,
  • 3 duże jajka,
  • 4 łyżki maku,
  • 3 łyżki marmolady (lub konfitury),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Białka oddziel od żółtek a następnie do białek dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i nadal miksuj.
  • Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Otrzymana masa jajeczna powinna być bardzo puszysta.
  • Mąkę przesiej przez sito, a następnie powoli dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając wszystko łyżką drewnianą, tak by masa nie straciła puszystości.
  • Powstałe ciasto włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blasze niewielkie, okrągłe biszkopciki.
  • Wierzch wyciśniętych ciasteczek posyp niewielką ilością maku.
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut na lekko złoty kolor.
  • Gotowe biszkopty smaruj po płaskiej stronie niewielką ilością marmolady i sklejaj je.

Francuskie kruche ciasteczka z makiem (porcja na 6 osób)

Ciasteczka z makiem możesz przygotować też błyskawicznie, wykorzystując półprodukty. Wypróbuj przepis na ciasteczka z makiem z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego XXL,
  • 1 puszka gotowej masy makowej lub samodzielnie ugotowany z mlekiem i cukrem mak w ilości 200 g i ostudzony.

Przygotowanie:

Schłodzone ciasto francuskie rozwiń na stole i dobrze rozsmaruj na nim masę makową, zachowując wolne brzegi (1 cm).

  1. Otrzymany posmarowany placek zwiń ciasno w rulon.
  2. Gotowy rulon pokrój na ciastka o grubości 1,5 cm. Połóż je poziomo na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie.
  3. Dodatkowo możesz do makowej masy dodać rodzynki lub kawałki orzechów.

Kruche owsiane ciasteczka z makiem (porcja na 6 osób)

Ciasteczka z makiem można przyrządzić też w wersji fit – z mąki owsianej i zdrowymi dodatkami.

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka z dużych jajek,
  • 3 łyżki mielonego maku,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • 3 łyżki drobno posiekanej żurawiny,
  • 3 łyżki pestek słonecznika.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej i połącz ją z masłem.
  2. Do zagniatanego ciasta dodaj żółtka, cukier, pestki, mak i żurawinę.
  3. Wszystkie składniki połącz i szybko wyrób na gładkie ciasto.
  4. Wyrobione ciasto wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
  5. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości pół centymetra i przy pomocy foremek lub samodzielnie wycinaj kształty.
  6. Gotowe formy ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut na jasnozłoty kolor.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Pies sam częstuje się ciastkami

x-news

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości