Ciasteczka z makiem to idealny pomysł na dodatek do drugiego śniadania czy podwieczorek. Pysznie smakują się z herbatą, kawą lub mlekiem. Są proste i szybkie do przygotowania. Ich przepis może być modyfikowany tak, by zasmakowały każdemu. Maślane lub owsiane w wersji fit albo tradycyjne kruche – jak je zrobić?
Biszkoptowe, francuskie i kruche ciasteczka z makiem – przepis
Przepisy na pyszne, szybkie ciasteczka z makiem, które są doskonałą słodką przekąską na co dzień lub dodatkiem na święta. Jak przyrządzić pyszne kruche ciasteczka z makiem? Czy da się zrobić ciasteczka z makiem w wersji fit?
Szybkie ciasteczka z makiem z nutką wanilii (porcja na 6 osób)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 150 g mąki pszennej typu 650,
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 g masła,
- 170 g białego cukru,
- 3 duże jajka,
- szczypta soli,
- 1 mała łyżeczka soli oczyszczonej,
- 1 szklanka mleka,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- 0,75 ml maku.
Przygotowanie:
- Mak namocz w wodzie, aż zmięknie i nieco zwiększy swoją objętość.
- Przepłucz go w gorącej wodzie i dobrze odsącz. Połącz go z mlekiem, ziarenkami wanilii i dodaj 1 łyżkę cukru.
- Połączone składniki podgrzewaj 10 minut na średnim ogniu.
- Odstaw naczynie z ognia i pozostaw do ostudzenia.
- Mąki przesiej i połącz z solą i sodą.
- Masło utrzyj z cukrem i jajkami na gładką i jednolitą masę.
- Do powstałej masy dodaj mąkę i ostudzony mak.
- Zacznij wyrabiać ciasto, a gotowe odstaw na 1,5 godziny do lodówki.
- Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5 mm i przy pomocy gotowych foremek lub samodzielnie wycinaj kształty.
- Gotowe formy ułóż na papierze, wstaw na blasze do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
Biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą (porcja na 6 osób)
Jeśli wolisz ciasteczka z makiem, które będą łączyły nie tylko smaki, ale i różne faktury, zrób ciasteczka z makiem i marmoladą. Do przepisu możesz użyć też domowego, gęstego dżemu czy konfitury.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 170 g białego cukru,
- 3 duże jajka,
- 4 łyżki maku,
- 3 łyżki marmolady (lub konfitury),
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek a następnie do białek dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i nadal miksuj.
- Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Otrzymana masa jajeczna powinna być bardzo puszysta.
- Mąkę przesiej przez sito, a następnie powoli dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając wszystko łyżką drewnianą, tak by masa nie straciła puszystości.
- Powstałe ciasto włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blasze niewielkie, okrągłe biszkopciki.
- Wierzch wyciśniętych ciasteczek posyp niewielką ilością maku.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut na lekko złoty kolor.
- Gotowe biszkopty smaruj po płaskiej stronie niewielką ilością marmolady i sklejaj je.
Francuskie kruche ciasteczka z makiem (porcja na 6 osób)
Ciasteczka z makiem możesz przygotować też błyskawicznie, wykorzystując półprodukty. Wypróbuj przepis na ciasteczka z makiem z ciasta francuskiego.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego XXL,
- 1 puszka gotowej masy makowej lub samodzielnie ugotowany z mlekiem i cukrem mak w ilości 200 g i ostudzony.
Przygotowanie:
Schłodzone ciasto francuskie rozwiń na stole i dobrze rozsmaruj na nim masę makową, zachowując wolne brzegi (1 cm).
- Otrzymany posmarowany placek zwiń ciasno w rulon.
- Gotowy rulon pokrój na ciastka o grubości 1,5 cm. Połóż je poziomo na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie.
- Dodatkowo możesz do makowej masy dodać rodzynki lub kawałki orzechów.
Kruche owsiane ciasteczka z makiem (porcja na 6 osób)
Ciasteczka z makiem można przyrządzić też w wersji fit – z mąki owsianej i zdrowymi dodatkami.
Składniki:
- 200 g mąki owsianej,
- 200 g masła,
- 2 żółtka z dużych jajek,
- 3 łyżki mielonego maku,
- pół szklanki cukru brązowego,
- 3 łyżki drobno posiekanej żurawiny,
- 3 łyżki pestek słonecznika.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej i połącz ją z masłem.
- Do zagniatanego ciasta dodaj żółtka, cukier, pestki, mak i żurawinę.
- Wszystkie składniki połącz i szybko wyrób na gładkie ciasto.
- Wyrobione ciasto wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
- Następnie rozwałkuj je na placek o grubości pół centymetra i przy pomocy foremek lub samodzielnie wycinaj kształty.
- Gotowe formy ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut na jasnozłoty kolor.
Zobacz też:
- Dumny ojciec napisał książkę o "inności" syna. Michał Rusinek: "Gdy czytałem ją 17. raz, to i tak miałem łzy w oczach"
- Aneta Kręglicka pochwaliła się przystojnym synem i jego dziewczyną
- Olivier Janiak o wyjątkowych momentach na planie programu "Co za tydzień". To tam poznał swoją żonę
Zobacz wideo: Pies sam częstuje się ciastkami
Autor: Adrian Adamczyk