Chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym
Składniki na chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym
- 650g kalafiora
- 150g ziemniaków
- 1 jajko
- 50g parmezanu
- Świeży tymianek
- Kilka liści laurowych
- Sól, pieprz, oliwa
- 150g bułki tartej
- 2 jajka
- 700g oleju do smażenia
- 100g masła
- Garść liści bazylii siekane
- Listki z 1 gałązki rozmarynu siekane
- 1 żółtko
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania chrupiących pulpecików z kalafiora z kremem maślano - ziołowym
- W misce wymieszać masło z bazylia, rozmarynem, żółtkiem i przyprawić sola i pieprzem.
- Ubić aż się stanie lekko puszyste i odłożyć do miseczki.
- Wyczyścić kalafior i ziemniaki.
- Gotować w wodzie razem z lisicami laurowymi przez około 10-15 minut.
- Odcedzić.
- Ziemniaki rozmiażdżyć a kalafior zblendować.
- Wymieszać razem w misce dodając parmezan jajko, świeży tymianek i przyprawić solą i pieprzem.
- Zrobić z tego kulki, obtoczyć w jajku, potem w bulce tartej i smażyć w oleju rozgrzanego na 170 stopni aż będą złote.
- Wyciągnąć, lekko posolić i podać z kremem maślanym.
Torta Paradiso – czyli ciasto z nieba (ciasto tradycyjne miasta Pavia z 1800)
Składniki na torta paradiso:
- 170g masła
- 40g cukru
- 70g skrobi ziemniaczanej
- 100g mąki
- 4 żółtka
- Skorka z 1 cytryny
- 170g cukru pudru
- Szczypta soli
- 3g proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 2 jajka
- Skórka z jednej pomarańczy
- Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie wymieszać.
- W drugiej misce pomieszać masło z ziarnami z połowy laski wanilii, skórką z cytryny i pomarańczy.
- Ubić masło razem z cukrem pudrem.
- Gdy pojawi się puszysta masa dodać 4 żółtka i szczyptę soli.
- Ubijać do momentu aż masa będzie gładka i puszysta.
- W drugiej misce mieszamy 2 jajka z cukrem i ubijamy do momentu pojawienia się puszystej masy.
- Następnie należy połączyć obie masy razem dodając powoli mąkę i skrobię ziemniaczaną.
- Całość należy dobrze wymieszać szpatułką.
- Następnie smarujemy foremkę masłem, dodajemy szczyptę mąki i łączymy masę z ciastem.
- Nastawiamy piekarnik na 170 stopni na 40-50 minut.
- Po upływie tego czasu całość wyciągamy, czekamy 20 minut aż ciasto ostygnie.
- Następnie je odwracamy i posypujemy cukrem pudrem.
Łosoś na parze, redukcja maślana z wina Porto
Składniki na łososia na parze:
- 500g filetu z łososia
- 50g jarmużu
- 300ml wina Porto (lub 250ml czerwonego wina, 50ml octu balsamicznego i łyżka miodu)
- 50g masła
- Sól, pieprz, oliwa
- 1 świeża papryczka chili
- 50gr pistacji
- Doprawić łososia solą i pieprzem, a następnie posmarować oliwą.
- Całość włożyć do piekarnika w szklanym pojemniku na tryb gotowania na parze na 15-20 minut.
- W międzyczasie do rondelku wlać wino porto i zredukować je o 1/3.
- Następnie dodać do rondelka zimne masło.
- Jarmuż przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Następnie włożyć do piekarnika na 180 stopni na około 7-10 minut. Z jarmużu powstaną chipsy.
- Na talerz położyć łososia i udekorować chipsami z jarmużu.
- Danie posypać rozkruszonymi pistacjami, a następnie całość polać maślanym sosem z Porto lub czerwonego wina.
- Na koniec wszystko posypać posiekanym, świeżym chili.
Ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle
Składniki na ravioli z żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle
- 200g mąki
- 2 jajka
Farsz:
- 100g ricotta
- 100g świeżego szpinaku
- 4 żółtka
- 20g sera pecorino romano
- 40g parmezanu
- 1 szalotka
- Oliwa z oliwek
- Gałka muszkatołowa
- 15g masła,
- Sól, pieprz
- 100g masła
- Świeża szałwia
- Świeży rozmaryn
- 80g parmezanu
Sposób na przygotowanie ravioli z żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle
- Wyrobić ciasto do makaronu i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Wymieszać w misce wszystkie składniki farszu.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Włożyć farsz do rękawa.
- Wyciągnąć ciasto, cienko je rozwałkować, wykroić ringiem kółka lub kwadraty.
- Wokół umieścić farsz, a na środku żółtko.
- Zakryć drugim ciastem. Wszystko gotować we wrzątku.
- A potem smażyć na maśle z dodatkiem szałwii i rozmarynu.
- Podawać na talerzu z dodatkiem parmezanu.
Dzień Dobry TVN/Pola Namysł
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
- Lubisz któryś z tych 12 produktów? Uważaj, to może już być uzależnienie
- Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby
- Placki a'la rosti i gnocchi w ziołowym pesto, czyli ziemniaczane wariacje szefa kuchni
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Adrianna Kowalczyk
Źródło: Matteo Brunetti
Materiał promocyjny
podziel się: