Materiał promocyjny

Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad i deser? Gotuj jak Mateo Brunetti. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN szef kuchni przygotował autorskie propozycje dań na słono i słodko: chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym, torta pardiso, łososia na parze oraz ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle.

Chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym

Składniki na chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym

  • 650g kalafiora
  • 150g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 50g parmezanu
  • Świeży tymianek
  • Kilka liści laurowych
  • Sól, pieprz, oliwa
  • 150g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 700g oleju do smażenia
  • 100g masła
  • Garść liści bazylii siekane
  • Listki z 1 gałązki rozmarynu siekane
  • 1 żółtko
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania chrupiących pulpecików z kalafiora z kremem maślano - ziołowym

  1. W misce wymieszać masło z bazylia, rozmarynem, żółtkiem i przyprawić sola i pieprzem.
  2. Ubić aż się stanie lekko puszyste i odłożyć do miseczki.
  3. Wyczyścić kalafior i ziemniaki.
  4. Gotować w wodzie razem z lisicami laurowymi przez około 10-15 minut.
  5. Odcedzić.
  6. Ziemniaki rozmiażdżyć a kalafior zblendować.
  7. Wymieszać razem w misce dodając parmezan jajko, świeży tymianek i przyprawić solą i pieprzem.
  8. Zrobić z tego kulki, obtoczyć w jajku, potem w bulce tartej i smażyć w oleju rozgrzanego na 170 stopni aż będą złote.
  9. Wyciągnąć, lekko posolić i podać z kremem maślanym.

Torta Paradiso – czyli ciasto z nieba (ciasto tradycyjne miasta Pavia z 1800)

Składniki na torta paradiso:

  • 170g masła
  • 40g cukru
  • 70g skrobi ziemniaczanej
  • 100g mąki
  • 4 żółtka
  • Skorka z 1 cytryny
  • 170g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 3g proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • Skórka z jednej pomarańczy
  1. Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie wymieszać.
  2. W drugiej misce pomieszać masło z ziarnami z połowy laski wanilii, skórką z cytryny i pomarańczy.
  3. Ubić masło razem z cukrem pudrem.
  4. Gdy pojawi się puszysta masa dodać 4 żółtka i szczyptę soli.
  5. Ubijać do momentu aż masa będzie gładka i puszysta.
  6. W drugiej misce mieszamy 2 jajka z cukrem i ubijamy do momentu pojawienia się puszystej masy.
  7. Następnie należy połączyć obie masy razem dodając powoli mąkę i skrobię ziemniaczaną.
  8. Całość należy dobrze wymieszać szpatułką.
  9. Następnie smarujemy foremkę masłem, dodajemy szczyptę mąki i łączymy masę z ciastem.
  10. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni na 40-50 minut.
  11. Po upływie tego czasu całość wyciągamy, czekamy 20 minut aż ciasto ostygnie.
  12. Następnie je odwracamy i posypujemy cukrem pudrem.

Łosoś na parze, redukcja maślana z wina Porto

Składniki na łososia na parze:

  • 500g filetu z łososia
  • 50g jarmużu
  • 300ml wina Porto (lub 250ml czerwonego wina, 50ml octu balsamicznego i łyżka miodu)
  • 50g masła
  • Sól, pieprz, oliwa
  • 1 świeża papryczka chili
  • 50gr pistacji
  1. Doprawić łososia solą i pieprzem, a następnie posmarować oliwą.
  2. Całość włożyć do piekarnika w szklanym pojemniku na tryb gotowania na parze na 15-20 minut.
  3. W międzyczasie do rondelku wlać wino porto i zredukować je o 1/3.
  4. Następnie dodać do rondelka zimne masło.
  5. Jarmuż przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Następnie włożyć do piekarnika na 180 stopni na około 7-10 minut. Z jarmużu powstaną chipsy.
  6. Na talerz położyć łososia i udekorować chipsami z jarmużu.
  7. Danie posypać rozkruszonymi pistacjami, a następnie całość polać maślanym sosem z Porto lub czerwonego wina.
  8. Na koniec wszystko posypać posiekanym, świeżym chili.

Ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle

Składniki na ravioli z żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle

  • 200g mąki
  • 2 jajka

Farsz:

  • 100g ricotta
  • 100g świeżego szpinaku
  • 4 żółtka
  • 20g sera pecorino romano
  • 40g parmezanu
  • 1 szalotka
  • Oliwa z oliwek
  • Gałka muszkatołowa
  • 15g masła,
  • Sól, pieprz
  • 100g masła
  • Świeża szałwia
  • Świeży rozmaryn
  • 80g parmezanu

Sposób na przygotowanie ravioli z żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle

  1. Wyrobić ciasto do makaronu i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Wymieszać w misce wszystkie składniki farszu.
  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Włożyć farsz do rękawa.
  5. Wyciągnąć ciasto, cienko je rozwałkować, wykroić ringiem kółka lub kwadraty.
  6. Wokół umieścić farsz, a na środku żółtko.
  7. Zakryć drugim ciastem. Wszystko gotować we wrzątku.
  8. A potem smażyć na maśle z dodatkiem szałwii i rozmarynu.
  9. Podawać na talerzu z dodatkiem parmezanu.

Dzień Dobry TVN/Pola Namysł

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło: Matteo Brunetti

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości