Materiał promocyjny

Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad i deser? Gotuj jak Mateo Brunetti. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN szef kuchni przygotował autorskie propozycje dań na słono i słodko: chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym, torta pardiso, łososia na parze oraz ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle.

Chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym

Składniki na chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym

  • 650g kalafiora
    • 150g ziemniaków
      • 1 jajko
        • 50g parmezanu
          • Świeży tymianek
            • Kilka liści laurowych
              • Sól, pieprz, oliwa
                • 150g bułki tartej
                  • 2 jajka
                    • 700g oleju do smażenia
                      • 100g masła
                        • Garść liści bazylii siekane
                          • Listki z 1 gałązki rozmarynu siekane
                            • 1 żółtko
                              • Sól, pieprz

                                Sposób przygotowania chrupiących pulpecików z kalafiora z kremem maślano - ziołowym

                                1. W misce wymieszać masło z bazylia, rozmarynem, żółtkiem i przyprawić sola i pieprzem.
                                  1. Ubić aż się stanie lekko puszyste i odłożyć do miseczki.
                                    1. Wyczyścić kalafior i ziemniaki.
                                      1. Gotować w wodzie razem z lisicami laurowymi przez około 10-15 minut.
                                        1. Odcedzić.
                                          1. Ziemniaki rozmiażdżyć a kalafior zblendować.
                                            1. Wymieszać razem w misce dodając parmezan jajko, świeży tymianek i przyprawić solą i pieprzem.
                                              1. Zrobić z tego kulki, obtoczyć w jajku, potem w bulce tartej i smażyć w oleju rozgrzanego na 170 stopni aż będą złote.
                                                1. Wyciągnąć, lekko posolić i podać z kremem maślanym.

                                                  Torta Paradiso – czyli ciasto z nieba (ciasto tradycyjne miasta Pavia z 1800)

                                                  Składniki na torta paradiso:

                                                  • 170g masła
                                                    • 40g cukru
                                                      • 70g skrobi ziemniaczanej
                                                        • 100g mąki
                                                          • 4 żółtka
                                                            • Skorka z 1 cytryny
                                                              • 170g cukru pudru
                                                                • Szczypta soli
                                                                  • 3g proszku do pieczenia
                                                                    • 1 laska wanilii
                                                                      • 2 jajka
                                                                        • Skórka z jednej pomarańczy
                                                                          1. Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie wymieszać.
                                                                            1. W drugiej misce pomieszać masło z ziarnami z połowy laski wanilii, skórką z cytryny i pomarańczy.
                                                                              1. Ubić masło razem z cukrem pudrem.
                                                                                1. Gdy pojawi się puszysta masa dodać 4 żółtka i szczyptę soli.
                                                                                  1. Ubijać do momentu aż masa będzie gładka i puszysta.
                                                                                    1. W drugiej misce mieszamy 2 jajka z cukrem i ubijamy do momentu pojawienia się puszystej masy.
                                                                                      1. Następnie należy połączyć obie masy razem dodając powoli mąkę i skrobię ziemniaczaną.
                                                                                        1. Całość należy dobrze wymieszać szpatułką.
                                                                                          1. Następnie smarujemy foremkę masłem, dodajemy szczyptę mąki i łączymy masę z ciastem.
                                                                                            1. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni na 40-50 minut.
                                                                                              1. Po upływie tego czasu całość wyciągamy, czekamy 20 minut aż ciasto ostygnie.
                                                                                                1. Następnie je odwracamy i posypujemy cukrem pudrem.

                                                                                                  Łosoś na parze, redukcja maślana z wina Porto

                                                                                                  Składniki na łososia na parze:

                                                                                                  • 500g filetu z łososia
                                                                                                    • 50g jarmużu
                                                                                                      • 300ml wina Porto (lub 250ml czerwonego wina, 50ml octu balsamicznego i łyżka miodu)
                                                                                                        • 50g masła
                                                                                                          • Sól, pieprz, oliwa
                                                                                                            • 1 świeża papryczka chili
                                                                                                              • 50gr pistacji
                                                                                                                1. Doprawić łososia solą i pieprzem, a następnie posmarować oliwą.
                                                                                                                  1. Całość włożyć do piekarnika w szklanym pojemniku na tryb gotowania na parze na 15-20 minut.
                                                                                                                    1. W międzyczasie do rondelku wlać wino porto i zredukować je o 1/3.
                                                                                                                      1. Następnie dodać do rondelka zimne masło.
                                                                                                                        1. Jarmuż przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Następnie włożyć do piekarnika na 180 stopni na około 7-10 minut. Z jarmużu powstaną chipsy.
                                                                                                                          1. Na talerz położyć łososia i udekorować chipsami z jarmużu.
                                                                                                                            1. Danie posypać rozkruszonymi pistacjami, a następnie całość polać maślanym sosem z Porto lub czerwonego wina.
                                                                                                                              1. Na koniec wszystko posypać posiekanym, świeżym chili.

                                                                                                                                Ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle

                                                                                                                                Składniki na ravioli z żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle

                                                                                                                                • 200g mąki
                                                                                                                                  • 2 jajka

                                                                                                                                    Farsz:

                                                                                                                                    • 100g ricotta
                                                                                                                                      • 100g świeżego szpinaku
                                                                                                                                        • 4 żółtka
                                                                                                                                          • 20g sera pecorino romano
                                                                                                                                            • 40g parmezanu
                                                                                                                                              • 1 szalotka
                                                                                                                                                • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                  • Gałka muszkatołowa
                                                                                                                                                    • 15g masła,
                                                                                                                                                      • Sól, pieprz
                                                                                                                                                        • 100g masła
                                                                                                                                                          • Świeża szałwia
                                                                                                                                                            • Świeży rozmaryn
                                                                                                                                                              • 80g parmezanu

                                                                                                                                                                Sposób na przygotowanie ravioli z żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle

                                                                                                                                                                1. Wyrobić ciasto do makaronu i włożyć do lodówki na 30 minut.
                                                                                                                                                                  1. Wymieszać w misce wszystkie składniki farszu.
                                                                                                                                                                    1. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                      1. Włożyć farsz do rękawa.
                                                                                                                                                                        1. Wyciągnąć ciasto, cienko je rozwałkować, wykroić ringiem kółka lub kwadraty.
                                                                                                                                                                          1. Wokół umieścić farsz, a na środku żółtko.
                                                                                                                                                                            1. Zakryć drugim ciastem. Wszystko gotować we wrzątku.
                                                                                                                                                                              1. A potem smażyć na maśle z dodatkiem szałwii i rozmarynu.
                                                                                                                                                                                1. Podawać na talerzu z dodatkiem parmezanu.

                                                                                                                                                                                  Dzień Dobry TVN/Pola Namysł

                                                                                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                                                  Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                                                                                                                                                  Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana