Lubisz któryś z tych 12 produktów? Uważaj, to może już być uzależnienie

Badania potwierdzają - tych 12 produktów żywnościowych powoduje uzależnienie
Fiordaliso/Getty Images
Źródło: Moment RF
Czasem trudno się oprzeć i nie sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Nieprzypadkowo. Okazuje się, że niektóre typy żywności mogą być dla naszego organizmu zwyczajnie uzależniające. Sprawdź, czy przypadkiem nie znajdziesz ich w swojej kuchni.

Jedzenie, które uzależnia

Smaczne, poprawiające humor, szybkie do przygotowania - są takie typy jedzenia, do których mamy szczególną słabość. Najczęściej kusi nas tzw. "szybka żywność", czyli fast food. Niektórzy z nas sięgają po nią tylko od święta, inni zaś zdążyli z niej uczynić podstawę diety. Tymczasem naukowcy od lat alarmują, że nadmierna konsumpcja tego typu produktów może prowadzić nie tylko do otyłości, lecz również do cukrzycy typu drugiego, problemów z sercem.

Co więcej, o nabawienie się którejś z tych przypadłości wcale nie jest trudno, jeśli nie potrafimy sobie odmówić kolejnego (i kolejnego) kęsa. Dlaczego tak się dzieje i jakie konkretnie produkty są dla nas szczególnie uzależniające? Tematem zainteresowały się 3 amerykańskie badaczki: Erica M. Schulte, Nicole M. Avena i Ashley N. Gearhardt stworzyły "Yale Food Addiction Scale". Przeprowadziwszy analizę zachowania i kompulsywnych reakcji żywnościowych u ponad 500 osób, były w stanie opracować skalę ryzyka uzależnienia, jakie stwarzają poszczególne produkty. Co znalazło się na samym szczycie listy?

12 najbardziej uzależniających produktów żywnościowych

Naukowcy wyszczególnili 12 najbardziej uzależniających rodzajów produktów żywnościowych. Są to:

  • pizza
  • czekolada
  • chipsy
  • ciasteczka
  • lody
  • frytki
  • cheeseburger
  • napoje gazowane
  • pieczywo i wyroby cukiernicze
  • ser
  • bekon
  • smażony kurczak

Dlaczego niektóre produkty żywnościowe są bardziej uzależniające od innych?

Jak zauważa w udzielonym dla "New York Times" wywiadzie dr Gearhardt z Food and Addiction Science and Treatment lab na Uniwersytecie w Michigan:

Jedzenie występujące w naturze, jak np. truskawki, nie powoduje u ludzi reakcji podobnej do uzależnienia i jest dobre dla naszego zdrowia

- wyjaśnia.

Fakt faktów, truskawki - jak większość owoców - są bogate w cukier. Jednak to fast foody zdaniem badaczki wywołują zachowania podobne do objawów alkoholizmu lub palenia papierosów. Wszystko zależy od tego, jak bardzo jedzenie zostało przetworzone. "Uzależniający efekt" to głownie sprawka typowego dla fast foodów połączenia tłuszczów, węglowodanów i cukrów. Co ciekawe, podobne "kombinacje" występują też w naturze - na przykład pod postacią owoców, mięsa, orzechów. Jednak to przede wszystkim "dodatki" w postaci konserwantów, soli, sztucznych barwników i "poprawiaczy" smaku sprawiają, że mamy ochotę jeść więcej i więcej.

Zobacz wideo: Dieta po kwarantannie

Zobacz też:

Poznaj przepis na leczniczy trunek Mikołaja Kopernika. "Jeżeli Bóg zechce, to napój pomoże"

Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby

Rośliny strączkowe - pyszne i zdrowe! Wypróbuj przepisy Darii Ładochy

Autor: Ola Lipecka

Źródło: The New York Times; Må Bra

podziel się:

Pozostałe wiadomości