Jedzenie, które uzależnia
Smaczne, poprawiające humor, szybkie do przygotowania - są takie typy jedzenia, do których mamy szczególną słabość. Najczęściej kusi nas tzw. "szybka żywność", czyli fast food. Niektórzy z nas sięgają po nią tylko od święta, inni zaś zdążyli z niej uczynić podstawę diety. Tymczasem naukowcy od lat alarmują, że nadmierna konsumpcja tego typu produktów może prowadzić nie tylko do otyłości, lecz również do cukrzycy typu drugiego, problemów z sercem.
Co więcej, o nabawienie się którejś z tych przypadłości wcale nie jest trudno, jeśli nie potrafimy sobie odmówić kolejnego (i kolejnego) kęsa. Dlaczego tak się dzieje i jakie konkretnie produkty są dla nas szczególnie uzależniające? Tematem zainteresowały się 3 amerykańskie badaczki: Erica M. Schulte, Nicole M. Avena i Ashley N. Gearhardt stworzyły "Yale Food Addiction Scale". Przeprowadziwszy analizę zachowania i kompulsywnych reakcji żywnościowych u ponad 500 osób, były w stanie opracować skalę ryzyka uzależnienia, jakie stwarzają poszczególne produkty. Co znalazło się na samym szczycie listy?
12 najbardziej uzależniających produktów żywnościowych
Naukowcy wyszczególnili 12 najbardziej uzależniających rodzajów produktów żywnościowych. Są to:
- pizza
- czekolada
- chipsy
- ciasteczka
- lody
- frytki
- cheeseburger
- napoje gazowane
- pieczywo i wyroby cukiernicze
- ser
- bekon
- smażony kurczak
Dlaczego niektóre produkty żywnościowe są bardziej uzależniające od innych?
Jak zauważa w udzielonym dla "New York Times" wywiadzie dr Gearhardt z Food and Addiction Science and Treatment lab na Uniwersytecie w Michigan:
Jedzenie występujące w naturze, jak np. truskawki, nie powoduje u ludzi reakcji podobnej do uzależnienia i jest dobre dla naszego zdrowia
- wyjaśnia.
Fakt faktów, truskawki - jak większość owoców - są bogate w cukier. Jednak to fast foody zdaniem badaczki wywołują zachowania podobne do objawów alkoholizmu lub palenia papierosów. Wszystko zależy od tego, jak bardzo jedzenie zostało przetworzone. "Uzależniający efekt" to głownie sprawka typowego dla fast foodów połączenia tłuszczów, węglowodanów i cukrów. Co ciekawe, podobne "kombinacje" występują też w naturze - na przykład pod postacią owoców, mięsa, orzechów. Jednak to przede wszystkim "dodatki" w postaci konserwantów, soli, sztucznych barwników i "poprawiaczy" smaku sprawiają, że mamy ochotę jeść więcej i więcej.
Zobacz wideo: Dieta po kwarantannie
Zobacz też:
Poznaj przepis na leczniczy trunek Mikołaja Kopernika. "Jeżeli Bóg zechce, to napój pomoże"
Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby
Rośliny strączkowe - pyszne i zdrowe! Wypróbuj przepisy Darii Ładochy
Autor: Ola Lipecka
Źródło: The New York Times; Må Bra
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF