Rośliny strączkowe - pyszne i zdrowe! Wypróbuj przepisy Darii Ładochy

Rośliny strączkowe – pyszne i zdrowe
Strączki kryją w sobie mnóstwo białka i są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, zupa z soczewicy, pomidorów i curry, hummus z buraka, jednogarnkowe danie z fasolą i kolorowymi warzywami oraz pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym i orzechami włoskimi - to propozycje Darii Ładochy. Poznaj jej wyjątkowe przepisy.

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Składniki na pasztet z ciecierzycy:

  • 200 g ciecierzycy (może być z puszki, ale kupcie też zwykłą bo będziemy wskazywać na różnice)
    • 1200 ml wywaru warzywnego
      • pół słoika suszonych pomidorów
        • 70 g płatków owsianych
          • 200 g cebuli
            • 5 ząbków czosnku
              • 150 g selera
                • 2 jajka
                  • suszone pomidory w przyprawie
                    • sól czosnkowa
                      • pieprz, sól do smaku
                        • oregano
                          • zioła prowansalskie
                            • pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem

                              Jak przygotować pasztet z ciecierzycy?

                              1. Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie, można raz wymienić wodę. Ciecierzycę płuczemy zimną wodą i gotujemy w 1200 ml wywaru przez ok 60 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
                                1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok. 30 g) w dużym rondlu (tam muszą się zmieścić inne składniki pasztetu). Powinno nam to zająć ok. 4 minut. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony seler i dusimy ok. 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia.
                                  1. Następnie dodajemy resztę składników oprócz suszonych pomidorów i rozdrabniamy blenderem, tak, by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy ( nie może być ich za dużo, dosłownie kilka).
                                    1. Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją połową masy i układamy pocięte suszone pomidory. Przykrywamy resztą masy, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.

                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                      Hummus z buraka

                                      Składniki na hummus:

                                      • 600 g ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem wody, w której się gotowała (może być z puszki)
                                        • 200 g ugotowanego buraka
                                          • sok z dwóch limonek
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • 3-4 łyżki pasty sezamowej Tahini
                                                • sól, pieprz
                                                  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
                                                    • łyżeczka wędzonej papryki

                                                      Dodatkowo:

                                                      • chleb żytni lub razowy
                                                        • łyżeczka jasnego sezamu
                                                          • garść posiekanej zielonej pietruszki
                                                            • ziarenka granatu

                                                              Jak przygotować hummus z buraka?

                                                              1. Ugotowane i obrane buraki wstaw do blendera razem z ciecierzycą i sokiem z limonek. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną, Tahinę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt sucha – dodaj wodę, w której gotowała się ciecierzyca.
                                                                1. Udekoruj sezamem i pietruszką na wierzchu. Następnie podgrzej na patelni kromki chleba i serwuj z hummusem z buraka i posypane granatem.

                                                                  Zupa z soczewicy, pomidorów i curry

                                                                  Składniki na zupę z soczewicy:

                                                                  • 1 cebula
                                                                    • przyprawa curry w proszku
                                                                      • chili w płatkach
                                                                        • 1 cm imbiru
                                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                                            • 250 g czerwonej soczewicy
                                                                              • 2 puszki krojonych pomidorów
                                                                                • pęczek kolendry
                                                                                  • 1 puszka mleka kokosowego
                                                                                    • opakowanie mini marchewek
                                                                                      • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                                                        • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                                                          • szczypta kminu rzymskiego
                                                                                            • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                              • 2 liście laurowe
                                                                                                • 2 ziela angielskie

                                                                                                  Jak przygotować zupę z soczewicy?

                                                                                                  1. W garnku podgrzej olej i wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj ziemniaki, soczewicę oraz mini marchewki pokrojone na mniejsze kawałki.
                                                                                                    1. Dodaj chili w płatkach, curry oraz kmin rzysmki i zalej całość wywarem z jarzyn. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości soczewicy i ziemniaków około 12 minut.
                                                                                                      1. Następnie dodaj mleko kokosowe oraz pomidory w puszce. Zagotuj. Przed podaniem dodaj kolendrę.

                                                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        Danie jednogarnkowe z fasolą i kolorowymi warzywami

                                                                                                        Składniki na danie jednogarnkowe z fasolą

                                                                                                        • 2 czerwone cebule
                                                                                                          • 3 ząbki czosnku
                                                                                                            • 1 papryka czerwona
                                                                                                              • 1 papryka zielona
                                                                                                                • 1 papryka żółta
                                                                                                                  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
                                                                                                                    • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, papryka wędzona, papryka słodka, kmin rzymski
                                                                                                                      • 2 kłącza selera naciowego
                                                                                                                        • garść czarnych oliwek
                                                                                                                          • 0,5 l wywaru z jarzyn
                                                                                                                            • garść zielonej pietruszki
                                                                                                                              • 2 papryczki chili
                                                                                                                                • 100 ml gęstej śmietany
                                                                                                                                  • 500 g pomidorków cherry

                                                                                                                                    Jak przygotować danie jednogarnkowe z fasolą?

                                                                                                                                    1. W woku lub szerokim i głębokim rondlu podgrzej olej. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, posiekaną cebulę oraz czosnek.
                                                                                                                                      1. Dodaj papryki pokrojone na mniejsze kawałki oraz seler naciowy. Dodaj wywar i duś pod przykryciem 8 minut. Dodaj pomidorki cherry i poczekaj, aż się delikatnie rozpadną. Następnie dodaj czarne oliwki oraz fasolę. Doprowadź do wrzenia.
                                                                                                                                        1. Na koniec posyp zieloną pietruszką i dodaj kleksy śmietany.

                                                                                                                                          Pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym i orzechami włoskimi

                                                                                                                                          Składniki na pastę z fasoli

                                                                                                                                          • 2 szklanki białej, ugotowanej fasoli
                                                                                                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                • 3-5 łyżek oliwy z oliwek
                                                                                                                                                  • 2 garście orzechów włoskich
                                                                                                                                                    • 2 ogórki kiszone
                                                                                                                                                      • garść zielonej pietruszki

                                                                                                                                                        Do podania: chleb na zakwasie, koperek, kapary

                                                                                                                                                        Jak przygotować pastę z fasoli?

                                                                                                                                                        1. Wszystkie składniki na pastę zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                                                                                                                          1. Podawaj na kromkach chleba lub grzankach z dodatkiem koperku i kaparów.

                                                                                                                                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                                                                            Niedzielny obiad, który można zawekować. Poznaj wyjątkowe przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                                                                            Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan

                                                                                                                                                            Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

                                                                                                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana