Pudding maślany z chleba
Składniki na pudding maślany z chleba:
- 8 kromek białego chleba (może być czerstwy)
- szklanka rodzynek
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka 2 proc.
- szklanka śmietany 36 proc.
- 3 łyżki niesolonego masła Kerrygold
- 1/2 szklanki cukru białego
- łyżeczka cynamonu w proszku
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do serwowania:
- łyżka masła
- lody waniliowe
Krem patissiere:
- 3 żółtka
- 250 ml mleka
- laska wanilii
- 30 g cukru
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować pudding maślany z chleba?
- Do dużej miski wbijamy jaja i energicznie roztrzepujemy, aż staną się puszyste. Następnie dodajemy pozostałe składniki masy jajecznej i całość dokładnie ze sobą łączymy. Kiedy wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane, do masy wrzucamy chleb pokrojony w grubą kostkę oraz rodzynki. Całość mieszamy i zostawiamy na ok. 3 minuty, aż chleb nasiąknie. Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego bądź formy do pieczenia, na wierzch ścieramy 1/4 kostki masła i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Po upieczeniu deser odstawiamy do wystygnięcia, a następnie serwujemy z lodami waniliowymi oraz kremem patissiere.
- Krem patissiere: mleko gotujemy z dodatkiem wanilii, w misce ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mąkę, ucieramy i wlewamy mleko. Całość ciągle ubijając przelewamy z powrotem do garnka i mieszając doprowadzamy do lekkiego zagotowania.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Stek z masłem ziołowo-pistacjowym oraz maślanymi ziemniaczkami
Składniki na stek z masłem ziołowo-pistacjowym:
- 4 steki (t-bone, new york, ribeye, sirloin)
- 12 małych ziemniaczków
- 0,5 masła solonego Kerrygold
- 2 łyżki pistacji niesolonych
- garść rukoli
- łyżka świeżej pietruszki
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- kostka masła niesolonego Kerrygold
- sól
- pieprz
- olej roślinny
Jak przygotować stek z masłem ziołowo-pistacjowym?
- Steki dokładnie smarujemy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Patelnie rozgrzewamy maksymalnie, a następnie kładziemy na niej steki i smażymy po minucie z każdej strony. Należy pamiętać, aby w trakcie tego procesu nie ruszać steków, gdyż mogłyby one puścić sok. Po obsmażeniu z obydwu stron, na patelnię dodajemy 50 g masła, gałązkę rozmarynu, tymianku oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Zmniejszamy ogień i dalej smażymy steki polewając je masłem (tzw. bastowanie), po 1,5 minuty z każdej strony. Steki ściągamy z patelni i odkładamy na 5 minut do odpoczęcia.
- Ziemniaki maślane: ziemniaczki myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, delikatnie podlewamy wodą oraz kładziemy na wierzch gałązkę rozmarynu, tymianku, ząbek czosnku oraz kostkę masła. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30 minut.
- Masło ziołowe: pistacje, rukolę, pietruszkę, gałązkę rozmarynu oraz tymianku siekamy bardzo drobno, a następnie dodajemy masło solone i całość dobrze ze sobą mieszamy. Przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulonik i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Maślany miętus z sosem beurre blanc oraz puree ziołowo-groszkowym
Składniki maślanego miętusa:
Ryba marynata:
- filet z miętusa (możemy zastąpić sandaczem lub inną białą rybą)
- 3 łyżki masła
- skórka i sok z 0,5 limonki
- ząbek czosnku
Puree:
- 4 ziemniaki
- szklanka groszku zielonego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mięty
- łyżka masła
- 50 ml śmietanki 36 proc.
- łyżeczka tymianku cytrynowego
- łyżeczka pietruszki
Sos beurre blanc:
- 50 ml białego wina
- 50 ml białego octu winnego
- Sok z pomarańczy
- szalotka lub biała cebula
- liść laurowy
- 220 g masła
Jak przygotować maślanego miętusa?
- Ryba: masło roztapiamy w rondelku, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do środka wyciskamy czosnek, limonkę oraz ścieramy skórkę z limonki. Do marynaty wkładamy rybę na 30 minut, a następnie smażymy na patelni po 1,5 minuty z każdej strony.
- Puree: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W osobnym garnku gotujemy groszek (możemy użyć mrożonego, w tym przypadku gotujemy go ok. 4 minuty). Po ugotowaniu do ziemniaków dodajemy odrobinę masła oraz śmietany i dokładnie je rozgniatamy. Groszek, zioła oraz masło i resztę śmietany wkładamy do blendera i porządnie blendujemy. Na koniec groszek dodajemy do ziemniaków i całość dokładnie ze sobą łączymy. W razie konieczności możemy dodać odrobinę masła, żeby puree było bardziej puszyste.
- Sos: cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy wino, ocet oraz sok z pomarańczy, wrzucamy liść laurowy, posiekaną cebulę i całość gotujemy do momentu odparowania płynu (należy uważać, żeby nie przypalić). Gdy płyn odparuje, dodajemy zimne masło i na bardzo delikatnym ogniu, ciągle mieszając robimy emulsję. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy
Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Materiał promocyjny
podziel się: