Materiał promocyjny

Smaczne dania z dodatkiem masła: pudding, stek i miętus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dania na masełku
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne dania z masłem. Dzięki zwycięzcy ósmej edycji MasterChefa dowiedzieliśmy się, jak smakują: pudding maślany z chleba, stek z masłem ziołowo-pistacjowym oraz maślanymi ziemniaczkami, a także maślany miętus z sosem beurre blanc oraz z puree ziołowo-groszkowym.

Pudding maślany z chleba

Składniki na pudding maślany z chleba:

  • 8 kromek białego chleba (może być czerstwy)
  • szklanka rodzynek

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka 2 proc.
  • szklanka śmietany 36 proc.
  • 3 łyżki niesolonego masła Kerrygold
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do serwowania:

  • łyżka masła
  • lody waniliowe

Krem patissiere:

  • 3 żółtka
  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • 30 g cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Jak przygotować pudding maślany z chleba?

  1. Do dużej miski wbijamy jaja i energicznie roztrzepujemy, aż staną się puszyste. Następnie dodajemy pozostałe składniki masy jajecznej i całość dokładnie ze sobą łączymy. Kiedy wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane, do masy wrzucamy chleb pokrojony w grubą kostkę oraz rodzynki. Całość mieszamy i zostawiamy na ok. 3 minuty, aż chleb nasiąknie. Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego bądź formy do pieczenia, na wierzch ścieramy 1/4 kostki masła i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  2. Po upieczeniu deser odstawiamy do wystygnięcia, a następnie serwujemy z lodami waniliowymi oraz kremem patissiere.
  3. Krem patissiere: mleko gotujemy z dodatkiem wanilii, w misce ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mąkę, ucieramy i wlewamy mleko. Całość ciągle ubijając przelewamy z powrotem do garnka i mieszając doprowadzamy do lekkiego zagotowania.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Stek z masłem ziołowo-pistacjowym oraz maślanymi ziemniaczkami

Składniki na stek z masłem ziołowo-pistacjowym:

  • 4 steki (t-bone, new york, ribeye, sirloin)
  • 12 małych ziemniaczków
  • 0,5 masła solonego Kerrygold
  • 2 łyżki pistacji niesolonych
  • garść rukoli
  • łyżka świeżej pietruszki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • kostka masła niesolonego Kerrygold
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Jak przygotować stek z masłem ziołowo-pistacjowym?

  1. Steki dokładnie smarujemy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Patelnie rozgrzewamy maksymalnie, a następnie kładziemy na niej steki i smażymy po minucie z każdej strony. Należy pamiętać, aby w trakcie tego procesu nie ruszać steków, gdyż mogłyby one puścić sok. Po obsmażeniu z obydwu stron, na patelnię dodajemy 50 g masła, gałązkę rozmarynu, tymianku oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Zmniejszamy ogień i dalej smażymy steki polewając je masłem (tzw. bastowanie), po 1,5 minuty z każdej strony. Steki ściągamy z patelni i odkładamy na 5 minut do odpoczęcia.
  2. Ziemniaki maślane: ziemniaczki myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, delikatnie podlewamy wodą oraz kładziemy na wierzch gałązkę rozmarynu, tymianku, ząbek czosnku oraz kostkę masła. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30 minut.
  3. Masło ziołowe: pistacje, rukolę, pietruszkę, gałązkę rozmarynu oraz tymianku siekamy bardzo drobno, a następnie dodajemy masło solone i całość dobrze ze sobą mieszamy. Przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulonik i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Maślany miętus z sosem beurre blanc oraz puree ziołowo-groszkowym

Składniki maślanego miętusa:

Ryba marynata:

  • filet z miętusa (możemy zastąpić sandaczem lub inną białą rybą)
  • 3 łyżki masła
  • skórka i sok z 0,5 limonki
  • ząbek czosnku

Puree:

  • 4 ziemniaki
  • szklanka groszku zielonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mięty
  • łyżka masła
  • 50 ml śmietanki 36 proc.
  • łyżeczka tymianku cytrynowego
  • łyżeczka pietruszki

Sos beurre blanc:

  • 50 ml białego wina
  • 50 ml białego octu winnego
  • Sok z pomarańczy
  • szalotka lub biała cebula
  • liść laurowy
  • 220 g masła

Jak przygotować maślanego miętusa?

  1. Ryba: masło roztapiamy w rondelku, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do środka wyciskamy czosnek, limonkę oraz ścieramy skórkę z limonki. Do marynaty wkładamy rybę na 30 minut, a następnie smażymy na patelni po 1,5 minuty z każdej strony.
  2. Puree: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W osobnym garnku gotujemy groszek (możemy użyć mrożonego, w tym przypadku gotujemy go ok. 4 minuty). Po ugotowaniu do ziemniaków dodajemy odrobinę masła oraz śmietany i dokładnie je rozgniatamy. Groszek, zioła oraz masło i resztę śmietany wkładamy do blendera i porządnie blendujemy. Na koniec groszek dodajemy do ziemniaków i całość dokładnie ze sobą łączymy. W razie konieczności możemy dodać odrobinę masła, żeby puree było bardziej puszyste.
  3. Sos: cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy wino, ocet oraz sok z pomarańczy, wrzucamy liść laurowy, posiekaną cebulę i całość gotujemy do momentu odparowania płynu (należy uważać, żeby nie przypalić). Gdy płyn odparuje, dodajemy zimne masło i na bardzo delikatnym ogniu, ciągle mieszając robimy emulsję. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy

Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości