Tureckie bajgle Simit - przepis krok po kroku
Składniki na tureckie bajgle:
Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
 - 420 ml wody
 - 600 g mąki pszennej typ 750
 - łyżeczka soli
 - 50 ml oleju
 
Dodatkowo:
- 100 g miodu
 - 100 ml wody
 - 200 g białego sezamu
 
Jak przygotować tureckie bajgle:
- Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, a następnie dobrze wyrobić najlepiej przy użyciu robota z hakiem do wyrabiania. Po 3-4 minutach dodawać małymi porcjami olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć folią, żeby nie obsychało. Odstawić do wyrastania na 2 godziny.
 - W tym czasie podprażyć na suchej patelni sezam i lekko podgrzać miód z wodą, żeby otrzymać płynną, kleista masę.
 - Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować prostokąt i pokroić na 8 podłużnych pasków. Każdy pasek zrolować na cienkie, długie na 50 cm wałeczki, złożyć na połowę i skręcić w warkocz, a następnie zlepić końce. Bułki obtoczyć w miodzie, a następnie w sezamie. Ułożyć na blaszkach do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrastania.
 - W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Podrośnięte bułki piec przez 12-15 minut.
 
Kanapki w bułkach Simit - przepis krok po kroku
Składniki na kanapki:
- 4 bułki Simit
 - oliwa z oliwek
 - 4 jajka
 - 12 plasterków szynki
 - czerwona cebula
 - pęczek szczypiorku
 - 3 łyżki majonezu Kielecki
 - sól i pieprz
 
Jak przygotować kanapki:
- Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bułki przekroić na połowę i ułożyć na blaszce do pieczenia. Spody skropić oliwą z oliwek a w środek każdej górnej części wbić jajko. Blachę z kanapkami wstawić do piekarnika na 8 minut aż jajko się zetnie.
 - W tym czasie posiekać cebulę i szczypiorek, wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
 - Wyjąć kanapki z pieca. Na dolne części nałożyć szynkę oraz majonez. Przykryć górną częścią z jajkiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
 
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pieczony łosoś z majonezem wasabi - przepis krok po kroku
Składniki na pieczonego łososia:
- 4 kawałki łososia (150 g każdy)
 - 5-6 łyżek majonezu Kielecki
 - 1/2 łyżeczki wasabi
 
Surówka:
- 1/4 czerwonej kapusty
 - marchewka
 - jabłko
 - kiszony ogórek
 - sól i pieprz
 - łyżka octu jabłkowego
 - łyżka miodu
 
Jak przygotować pieczonego łososia:
- Kapustę bardzo drobno posiekać. Dodać do niej startą na grubych oczkach marchewkę, jabłko i ogórka.
 - Wymieszać, dodać ocet, miód, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, odstawić.
 - Majonez wymieszać z wasabi i odstawić. Łososia przyprawić solą i pieprzem.
 - Wstawić na 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
 - Rybę podawać z surówką, wszystko polane majonezem wasabi.
 
Wiosenna sałatka jajeczna - przepis krok po kroku
Składniki na sałatkę jajeczną:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
 - kawałek pora
 - pęczek rzodkiewek
 - dojrzałe awokado
 - garść rzeżuchy
 - paczka roszponki
 
Sos:
- 4 łyżki majonezu Kielecki
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
 - łyżeczka musztardy
 - łyżka kaparów
 - sól i pieprz
 
Jak przygotować sałatkę jajeczną:
- Jajka i awokado pokroić na duże kawałki.
 - Wymieszać z drobno posiekanym porem. Dodać rzeżuchę i delikatnie wymieszać.
 - Roszponkę wyłożyć na dużym talerzu. Na niej ułożyć sałatkę.
 - Majonez wymieszać z jogurtem, musztardą i posiekanymi kaparami. Doprawić solą i pieprzem. Sos podać do sałatki.
 
Mateusz Grochocki/East News
Ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto czekoladowe:
Krem czekoladowy:
- 200 g masła
 - 150 g kakao
 - 200 g cukru pudru
 - 100 ml mleka
 
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej tortowej
 - 300 g cukru
 - 100 g kakao
 - 4 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
 - 300 g majonezu Kielecki
 - 200 ml mleka
 - 2 jajka
 
Jak przygotować ciasto czekoladowe:
- Masło utrzeć z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dolewać powoli mleko. Krem schłodzić w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować masłem dwie tortownice o średnicy około 22 cm.
 - W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej - majonez z mlekiem i jajkami. Następnie wszystko razem połączyć i wymieszać tylko do połączenia się składników.
 - Masę po równo rozlać do obu tortownic.
 - Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Następnie wyjąć z foremek i wystudzić.
 
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy
 - Jak poprawić odporność poprzez dietę? Radzi doktor Ewa Dąbrowska
 - Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
 - Ciasto czekoladowe z majonezem - genialny przepis nie tylko na Wielkanoc
 
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
Materiał promocyjny
podziel się: