Kilka pomysłów na ser długodojrzewający - omlet, zupa pieczarkowa i tarta. A wszystko spod ręki Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Twardy, długodojrzewający ser to świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do dań śniadaniowych, lunchu czy kolacji. Swoje przepisy na potrawy z tym smacznym dodatkiem zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Omlet cienki z serem długodojrzewającym

Składniki na omlet cienki:

  • 3 jajka
  • 50g albo i więcej sera długo dojrzewającego
  • sól, biały pieprz
  • łyżka miodu
  • słoiczek żurawiny do mięs (z kawałkami owoców)
  • masło klarowane do smażenia
  • bagietka

Jak przygotować omlet:

Jajka dokładnie roztrzepujemy z solą i białym pieprzem. Ser długodojrzewający trzemy na tarce, chociaż uważam, że lepiej smakuje rwany na małe kawałeczki. Masło rozpuszczamy na patelni, na rozgrzane kładziemy solidne kromki bagietki, smażymy na złoty kolor, zdejmujemy z patelni, a następnie na ten sam tłuszcz wylewamy jajka (postępując jak przy naleśnikach, cienka warstwa na całej powierzchni patelni). Wysypujemy ser tarty lub rwany, klika żurawin ze słoika. Za pomocą łopatki omlet zwijamy w rulon albo robimy kombinację - początkowo rulon, a później boczki.

Mateusz Grochocki/East News

Omlet gruby z serem długodojrzewającym

Składniki na omlet gruby:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki
  • 50 g sera długo dojrzewającego
  • 200 g porzeczki czarnej mrożonej
  • truskawki do dekoracji
  • szczypta soli
  • świeża melisa

Jak przygotować omlet gruby:

Na dwóch łyżkach miodu przesmażamy przez krótką chwilę porzeczki, jak nie mamy jej w domu, możemy zastąpić innymi owocami mrożonymi. W misce ubijamy białka z solą na pianę, a kiedy piana będzie sztywna, dodajemy łyżkę miodu, żółtka - nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie puszysta, najlepiej za pomocą rózgi mieszamy ją z mąką, tartym lub rwanym na kawałki serem. Masę wylewamy na patelnię z masłem klarowanym, smażymy z jednej strony a następnie dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. Puszysty omlet podajemy z przesmażonymi porzeczkami. Warto w młynku do kawy zmielić świeżą melisę z łyżką cukru i przed podaniem posypać talerz z omletem.

Mateusz Grochocki/East News

Zupa pieczarkowa i kotlet z pieczarek z serem długodojrzewającym

Składniki na zupę pieczarkową:

  • 200 g pieczarek
  • 50 g sera długo dojrzewającego
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 cm białej części pora
  • 2-3 łyżki kaszy jaglanej
  • estragon świeży lub mrożony
  • sól i pieprz czarny do smaku

Jak przygotować zupę pieczarkową:

Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Na maśle przesmażamy pokrojonego w kostkę pora. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki. Najczęściej z pieczarkami postępuję tak, że smażę je na kolor złoty do momentu aż odparują, ale tym razem smażyć proponuję krótko, a następnie dodać surową kaszę. 2 minuty smażenia i podlewamy wywarem warzywnym. Kiedy tylko kasza będzie miękka, dodajemy estragon, sól i pieprz do smaku. Wszystko miksujemy i mieszamy z serem długodojrzewającym. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można zawsze dolać trochę wywaru.

Składniki na kotlety:

  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera długodojrzewającego
  • 50 g orzechów włoskich
  • mała kajzerka
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • masło klarowane do smażenia
  • chleb mały wiejski
  • bułka tarta

Jak przygotować kotlety z pieczarek:

Na maśle przesmażamy pokrojone pieczarki, tym razem na złoty kolor całkowicie je odparowując. Bułkę namaczamy najlepiej w mleku, ale może być w wodzie. Orzechy podobnie. W maszynce do mięsa mielimy pieczarki, orzechy, kajzerkę. Dodajemy starty ser, natkę, szczypiorek i żółtka. Następnie sól i pieprz do smaku. Masę dzielimy na małe porcje, obtaczamy w białku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Podajemy na zupie pieczarkowej z kromką chleba.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Tarta z serem długodojrzewającym, gruszką i sałatą lodową

Składniki na tartę z serem:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g sera tartego długo dojrzewającego
  • 4 żółtka
  • 40 g rodzynek
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki mleko

Masa:

  • 6 gruszek
  • 50 g sera długo dojrzewającego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta ziela angielskiego mielonego
  • 2-3 goździki
  • mała sałata rzymska
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 30 proc.

Jak przygotować tartę z serem:

Masło z mąką siekamy na stolnicy, dodajemy ser, żółtka i rodzynki. Wszystko razem siekamy, a następnie wykładamy na blaszkę do wypiekania tart. Proponuję blaszkę przed wyłożeniem ciasta posmarować masłem. Ciasto podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy podpieczone ciasto i raz jeszcze zapiekamy 3-4 minuty (to zapobiegnie namakaniu ciasta, dzięki czemu będzie kruche).

Gruszki obieramy i wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem ziela angielskiego i goździków. Gotujemy około 5 minut, wszystko zależy od twardości owoców. Jajka łączymy ze śmietaną, dodajemy ser długo dojrzewający. Masę wylewamy na podpieczony spód, wykładamy gruszki, posypujemy raz jeszcze kawałkami sera i pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Sałatę możemy podać surową, ale sugeruję przekroić na cztery części i wrzucić na kilka sekund na patelnię, wtedy będzie doskonała.

Mateusz Grochocki/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Jak poprawić odporność poprzez dietę? Radzi doktor Ewa Dąbrowska

Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!