Frittata ze słodkimi ziemniakami i salsą pomidorową
Salsa pomidorowa - składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 g małych kaparów
- 1 mały pęczek świeżej bazylii
- 1 mała łyżka soli i pieprzu
- 100 g prażonych migdałów
- Pomidorki malinowe potnij w kostkę, przełóż do miski i dodaj oliwę z oliwek, posiekane kapary, listki bazylii, sól, pieprz i prażone migdały.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Frittata - składniki:
- 8 jajek
- 200 g tartego sera mozzarella
- 1 mały pęczek kolendry
- 0,5 kg słodkich ziemniaków
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 cebule szalotki
- 1 szt. czerwonego chili
- 1 małe opakowanie rukoli
Sposób przygotowania frittaty:
- W misce za pomocą widelca rozbij jajka z tartym serem mozzarella i posiekaną kolendrą, odstaw.
- Słodkie ziemniaki pokrój w 1 cm kostkę, podsmaż na patelni z dodatkiem posiekanej szalotki i czerwonego chili.
- Gdy ziemniaki lekko zmiękną, dodaj na patelnie rozbite jajka z serem mozzarella i kolendrą, delikatnie zamieszaj i poczekaj, aż jajka zaczną się ścinać. Następnie wstaw patelnię do piekarnika na 6 minut do temperatury 210 st. C.
- Wyjmij i przełóż na deskę za pomocą plastikowej łyżki bądź szpachelki. Polej salsą pomidorową i posyp świeżymi liśćmi rukoli.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami
Składniki na minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami:
- 1 duży pęczek włoszczyzny
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4 sztuki liścia laurowego i ziela angielskiego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 mała łyżka płatków chili
- 5 ząbków czosnku
- 200 g białej fasoli konserwowej
- 2 l wywaru warzywnego
- 0,5 kg pomidorów malinowych
- 1 pęczek bazylii i pietruszki
- 1 łyżka soli i czarnego pieprzu
- oliwa z oliwek do polania
Sposób przygotowania minestrone:
- Pęczek włoszczyzny (marchew, cebula, seler, pietruszka, por, seler naciowy) obierz i pokrój w 1 cm kostkę, podsmaż w garnku na oleju z dodatkiem liści laurowego i ziela angielskiego przez 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, płatki chili, posiekany czosnek, fasolę białą konserwową i duś na małym ogniu około 10 minut.
- Warzywa podlej wywarem warzywnym i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę pomidory, świeże posiekane zioła (bazylia, pietruszka) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Nalej porcję zupy na talerz i polej oliwą z oliwek.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Warzywne fricasse z grzybami, serem dojrzewającym i szpinakiem
Składniki na warzywne fricasse:
- 1 sz. zielonej cukinii
- 0,5 kg boczniaków ostrygowych
- 4 szt. grzybów portobello
- 250 g szarej pieczarki
- 2 szt. cebuli szalotki
- 5 ząbków czosnku
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- 200 ml białego wina
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 0,5 l słodkiej śmietany 36%
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- 200 g sera dojrzewającego
- 1 łyżka soli i czarnego pieprzu
- 1 opak. roszponki
- 1 świeża pszenna bagietka
Sposób przygotowania warzywnego fricasse:
- Cukinię, mieszankę grzybów, szalotkę, czosnek i świeży tymianek podsmaż na oleju na złoty kolor. Całość podlej białym winem, poczekaj, aż odparuje, podlej wywarem warzywnym. Gdy odparuje do połowy dodaj słodką śmietanę listki młodego szpinaku.
- Gdy całość zgęstnieje dodaj kawałki sera dojrzewającego i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową porcję przełóż na półmisek, udekoruj roszponką i dodaj kawałki bagietki.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Suflety ze szpinakiem i kozim serem
Składniki na suflety ze szpinakiem i kozim serem:
- 500 g młodego szpinaku
- 25 g masła
- sól, czarny pieprz do smaku
- 2 szt. szalotki
- 4 główki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała łyżka pieprzu cayene
- 200 ml mleka
- 200 ml koziego sera twarogowego
- 100 g sera pecorino
- 3 żółtka
- 4 białka
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 500 g miksu sałat
Sposób przygotowania sufletów:
- Liście młodego szpinaku podsmaż na maśle, dopraw do smaku solą i pieprzem. Po usmażeniu odcedź na papierowy ręczniku i drobno posiekaj.
- W rondelku podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaj mąkę i pieprz cayene, dalej smaż i po 2 minutach dodaj mleko, gotuj aż całość zgęstniej i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrusz kozi ser twarogowy z serem pecorino, dodaj posiekany szpinak i żółtkami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Ubij białka na sztywno i dodaj do masy, masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstaw do pieczenia 15 minut do temp. 190 st. C.
- Wyjmij gorące suflety i podwaja z kwaśną śmietaną oraz mieszanymi sałatami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma
podziel się: