Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

Lubię placka
Placki - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować rosti, placki buraczane z płatkami owsianymi, placki kukurydziano-szpinakowe, a także placuszki dyniowe z makiem.

Rosti

Składniki na rosti:

  • 1 kg ziemniaków
    • 60 g masła
      • 2 łyżki oleju
        • sól i pieprz
          • 4 cebule
            • 2 łyżki masła do smażenia
              • 2 łyżki oleju do smażenia
                • sól i pieprz
                  • 100 g kwaśnej śmietany
                    • 100 g kremowego serka do kanapek

                      Jak przygotować rosti:

                      Ziemniaki ugotować w mundurkach, na półtwardo w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać z łupin, odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem, i lekko wyrobić masę, żeby zaczęła się kleić. Na dużej patelni rozgrzać 60 g masła i olej. Gdy masło lekko zbrązowieje, wyłożyć całą masę na patelnię i uformować placek. Smażyć na wolnym ogniu, aż masa się sklei i spód będzie złotobrązowy. Przy pomocy talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony.

                      Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju z masłem, aż się zeszkli. Ostudzić i wymieszać ze śmietaną i serkiem. Doprawić solą i pieprzem.

                      Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                      Placki buraczane z płatkami owsianymi

                      Składniki na placki buraczane:

                      • 500 g mącznych ziemniaków
                        • 500 g buraków
                          • jajko
                            • 4 łyżki płatków owsianych
                              • 4 łyżki mąki pszennej
                                • sól i pieprz
                                  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
                                    • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
                                      • olej do smażenia

                                        Puree z groszku:

                                        • 400 g mrożonego groszku
                                          • 3-4 łyżki masła
                                            • 50 ml śmietany kremówki
                                              • sól i pieprz
                                                • 4 jajka

                                                  Jak przygotować placki buraczane:

                                                  Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki wymieszać z burakami i resztą składników na placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż będą chrupiące. Podawać z tłuczonym groszkiem i sadzonym jajkiem. Groszek podgotować przez chwilę w gotującej się osolonej wodzie. Następnie odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść tłuczkiem na puree. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni, aby żółtko zostało płynne.

                                                  Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                  Placki kukurydziano-szpinakowe

                                                  Składniki na placki kukurydziano-szpinakowe:

                                                  • 300 g mrożonych liści szpinaku
                                                    • 200 g mąki pszennej
                                                      • 2 szklanki ziaren kukurydzy z puszki
                                                        • 100 g tartego cheddara
                                                          • pęczek posiekanej dymki
                                                            • 120 ml mleka
                                                              • 2 jajka
                                                                • łyżeczka soli
                                                                  • łyżeczka ostrej papryki
                                                                    • olej do smażenia

                                                                      Do podania:

                                                                      • kwaśna śmietana
                                                                        • kmin rzymski
                                                                          • posiekana ostra papryczka chili
                                                                            • posiekana dymka

                                                                              Jak przygotować placki kukurydziano-szpinakowe:

                                                                              Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć i przesmażyć przez chwilę na patelni. Przełożyć do dużej miski i dodać resztę składników z wyjątkiem oleju do smażenia. Na patelni rozgrzać olej i na nim smażyć placuszki. Na jedną porcję nakładać dwie łyżki masy. Z obu stron usmażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, kminem rzymskim, papryczką i dymką.

                                                                              Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                              Placuszki dyniowe z makiem

                                                                              Składniki na placuszki dyniowe:

                                                                              • 500 g miąższu z dyni Hokkaido
                                                                                • 2 jajka
                                                                                  • 5-6 łyżek mąki pszennej razowej
                                                                                    • łyżeczka cukru
                                                                                      • 2 łyżki maku
                                                                                        • szczypta soli
                                                                                          • olej do smażenia
                                                                                            • opakowanie ricotty
                                                                                              • 4 gruszki
                                                                                                • cytryna
                                                                                                  • 2 łyżki miodu
                                                                                                    • cynamon

                                                                                                      Jak przygotować placuszki dyniowe:

                                                                                                      Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Szybkim ruchem obrócić opakowanie ricotty na blaszkę. Gruszki pokroić w 0,5 cm kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i ułożyć dookoła sera. Całość polać miodem i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Połowę dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drugą połowę na małych oczkach. Dynię wymieszać ze sobą. Dodać żółtka, mąkę, mak i sól. Białka ubić na pianę z łyżeczką cukru i delikatnie wymieszać z masą dyniową. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki wielkości 5 cm z obu stron na złoto-brązowy kolor.

                                                                                                      Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                                                      Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                      Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                      Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana