Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Dzień Dobry TVN
Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.

Garnek kapusty

Składniki:

  • 1 szt. kapusty białej niedużej
  • 2 szt. żółtej papryki
  • 2 szt. marchwi
  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie rodzynek lub morwy suszonej
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • 1 szkl. soku jabłkowego
  • 120 g kaszy gruby (kuskus, bulgur, pęczak)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku
  • sól, pieprz czarny
  • papryka słodka, kminek, liść laurowy

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na tarce o grubym oczku. Cebulę kroimy w pióra.

Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, smażymy do momentu, aż olej zacznie nabierać koloru od marchewki. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz kapustę. Kapustę kroimy w duże kawałki. Ma być widoczna w daniu.

Po 10 -15 minutach dolewamy soki, dodajemy jabłka pokrojone w cząstki oraz kaszę. Jeszcze suszone owoce. Przykrywamy i dusimy do miękkości.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Garnek cebuli

Składniki:

  • 8 szt. cebuli białej cukrowej
  • 100 g masła klarowanego do smażenia
  • odrobina mąki do posypania cebuli
  • włoszczyzna
  • 3 kolby kukurydzy
  • kilka śliwek lub mrożonych jeżyn
  • kminek, kurkuma, pieprz biały mielony, sól, gałka muszkatołowa
  • liście szpinaku
  • 10 jajek
  • bułka paryska w całości
  • 80 ml białego wina

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar. Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu .aż cebula straci swoją surowość i będzie miękka. Oprószamy delikatnie mąką, ale nie jest to konieczne, smażymy jeszcze, aż mąka delikatnie nam się zacznie rumienić. Podlewamy winem, odparowujemy i dodajemy wywar warzywny oraz kurkumę.

Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej zupy-gulasz. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy pieprzem białym, kminkiem, gałką muszkatołową.

Bułkę kroimy w grubsze kromki, obtaczamy w 2 jajkach wcześniej roztrzepanych z dodatkiem soli i sera tartego dojrzewającego, smażymy na złoty kolor na patelni. Pozostałe jajka najzwyczajniej sadzimy.

Kiedy zupa-gulasz będzie już gotowa, dodajmy pokrojony szpinak. Na wierzchu układamy grzanki, jajka i owoce.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Garnek boczniaków

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 600 g boczniaków
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. soku pomidorowego
  • sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, kminek mielony
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Boczniaki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika, temp. 140-150 stopni, na około 40 minut. Ważne, że kiedy blaszki boczniaków robią się złote, należy przerwać pieczenie i wyjąć grzyby z piekarnika.

Cebulę kroimy w cienkie piórka i przesmażamy na oleju do całkowitej miękkości, podlewając w trakcie wodą lub bulionem. Kiedy tylko grzyby będą miękkie, rwiemy je na paski, dodajemy do duszonej cebuli.

Mieszamy dokładnie, dodajemy sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy oraz sporą ilość przypraw w szczególności, cząbru, majeranku, kminku.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Pomysł na piątkowy obiad bez mięsa – zupa, makaron, zapiekanka, kotlety, placki i risotto

Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Naleśniki idealne według Polana

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości