Przepisy kulinarne

Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan

Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan

Dzień Dobry TVN

Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan. 

Garnek kapusty

Składniki:

  • 1 szt. kapusty białej niedużej
  • 2 szt. żółtej papryki
  • 2 szt. marchwi
  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie rodzynek lub morwy suszonej
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • 1 szkl. soku jabłkowego
  • 120 g kaszy gruby (kuskus, bulgur, pęczak)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku
  • sól, pieprz czarny
  • papryka słodka, kminek, liść laurowy

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na tarce o grubym oczku. Cebulę kroimy w pióra.

Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, smażymy do momentu, aż olej zacznie nabierać koloru od marchewki. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz kapustę. Kapustę kroimy w duże kawałki. Ma być widoczna w daniu. 

Po 10 -15 minutach dolewamy soki, dodajemy jabłka pokrojone w cząstki oraz kaszę. Jeszcze suszone owoce. Przykrywamy i dusimy do miękkości.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN


Garnek cebuli

Składniki:

  • 8 szt. cebuli białej cukrowej
  • 100 g masła klarowanego do smażenia
  • odrobina mąki do posypania cebuli
  • włoszczyzna
  • 3 kolby kukurydzy
  • kilka śliwek lub mrożonych jeżyn
  • kminek, kurkuma, pieprz biały mielony, sól, gałka muszkatołowa
  • liście szpinaku
  • 10 jajek
  • bułka paryska w całości
  • 80 ml białego wina

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar. Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu .aż cebula straci swoją surowość i będzie miękka. Oprószamy delikatnie mąką, ale nie jest to konieczne, smażymy jeszcze, aż mąka delikatnie nam się zacznie rumienić. Podlewamy winem, odparowujemy i dodajemy wywar warzywny oraz kurkumę. 

Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej zupy-gulasz. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy pieprzem białym, kminkiem, gałką muszkatołową. 

Bułkę kroimy w grubsze kromki, obtaczamy w 2 jajkach wcześniej roztrzepanych z dodatkiem soli i sera tartego dojrzewającego, smażymy na złoty kolor na patelni. Pozostałe jajka najzwyczajniej sadzimy. 

Kiedy zupa-gulasz będzie już gotowa, dodajmy pokrojony szpinak. Na wierzchu układamy grzanki, jajka i owoce.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Garnek boczniaków

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 600 g boczniaków
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. soku pomidorowego
  • sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, kminek mielony
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Boczniaki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika, temp. 140-150 stopni, na około 40 minut. Ważne, że kiedy blaszki boczniaków robią się złote, należy przerwać pieczenie i wyjąć grzyby z piekarnika. 

Cebulę kroimy w cienkie piórka i przesmażamy na oleju do całkowitej miękkości, podlewając w trakcie wodą lub bulionem. Kiedy tylko grzyby będą miękkie, rwiemy je na paski, dodajemy do duszonej cebuli. 

Mieszamy dokładnie, dodajemy sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy oraz sporą ilość przypraw w szczególności, cząbru, majeranku, kminku. 

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Pomysł na piątkowy obiad bez mięsa – zupa, makaron, zapiekanka, kotlety, placki i risotto

Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Naleśniki idealne według Polana

Co sądzisz o tym artykule?
90
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0