Naleśniki z borówkami, kwaśną śmietaną i jesiennymi owocami na styl amerykański
Składniki na ciasto na naleśniki
- 8 jaj
- 8 łyżeczek cukru
- 200 g mąki pszennej
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 500 g borówek
Sposób przygotowania naleśników
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną masę za pomocą rózgi. Do żółtek dodaj cukier i utrzyj na jednolitą masę, następnie dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i olej.
Do masy dodaj ubite białka oraz posiekane borówki i delikatnie mieszaj tak, aby piana z białek nie opadła. Rozgrzej patelnie teflonową, posmaruj olejem i nałóż małe naleśniki.
Smaż na małym ogniu z każdej strony aż same urosną. Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik.
Składniki nadzienia do naleśników
- 250 ml śmietany 18%
- Łyżka cukru pudru
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- 3 śliwki
- 100 g konfitury z dzikiej róży
- 100 g konfitury z derenia
Na gotowego naleśnika ułóż łyżkę kwaśnej śmietany, posyp cukrem pudrem i ułóż jesienne owoce.
Jajka na tostach ze szpinakiem i gotowanym na parze indykiem
Składniki na jajka na tostach ze szpinakiem
- 200 g filetu z indyka
- Sól i pieprz
- pęczek świeżego tymianku
- chleb tostowy
- 50 g masła
- 500 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 2 cytryny
- 100 ml octu winnego
- 6 jajek
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 g nasion słonecznika
Sposób przygotowania jajek na tostach ze szpinakiem
Filet z indyka dopraw solą, pieprzem mielony i tymiankiem. Ugotuj na parze przez 20 minut, następnie potnij wzdłuż na cienkie plastry.
Chleb tostowy podgrzej na suchej patelni lub tosterze, dodaj niego podduszony na maślę szpinak z czosnkiem i parmezanem a następnie dopraw do smaku szczyptą soli i sokiem z cytryny.
Do rondelka z lekko gotującą się wodą i octem biały wrzuć jajka na około 5/6 minut tak aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
Na tost z podduszonym szpinakiem ułóż plasterek pomidora, następnie dodaj plastry pociętego indyka i na wierzch ułóż ugotowane jajko poche. Jajko polej oliwą z oliwek i posyp prażonym słonecznikiem
Mini quiche ze szpinakiem, porem i prażonym bekonem
Składniki na ciasto na quiche
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 100 ml mleka
- łyżka soli
Sposób przygotowania quiche
Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę masło, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji.
Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.
- 250 g boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 pory
- łyżeczka soli
- 0,5 l śmietanki 36%
- natka pietruszki
- 200 g suszonych pomidorów
- świeże zioła
Wędzono parzony boczek potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni z czosnkiem i posiekaną w paski cebulą. Dodaj następnie posiekany por i sól, duś na małym ogniu aż por zmięknie. Dodaj słodką śmietanę i gotuj aż powstanie sos na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj posiekaną natką pietruszki i kawałki suszonych pomidorków.
Gotową masę włóż w wypieczone spody ciasta, wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 160 st. C. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami i polej oliwa z oliwek.
Gofry czekoladowe z bitą śmietaną, owocami i kasztanami
Składniki na ciasto na gofry
- 250 g mąki pszennej
- 220 ml mleka
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- 100 g masła klarowanego
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 0,5 l śmietanki 36%
- 150 g cukru pudru
- świeże owoce
- 200 g kasztanów jadalnych
- mięta
Sposób przygotowania gofrów
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, kakao i mieszaj, aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekaną czekoladę.
Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę aby wystygło.
Śmietanę ubij za pomocą rózgi kuchennej w metalowej misce z dodatkiem cukru pudru, aż będzie sztywna.
Świeże owoce dokładnie umyj, osusz i potnij na mniejsze kawałki. Na gotowych gofrach ułóż warstwę bitej śmietany, następnie ułóż kawałki owoców. Kasztany jadalne potnij na mniejsze kawałki lub zostaw w całości i zetrzyj za pomocą tarki na wierzch gofrów, udekoruj małym liśćmi mięty.
Zobacz też:
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka
Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma