Materiał promocyjny

Jajecznica, risotto, polędwica z dorsza i tarta - dania na słono i słodko Darii Ładochy. Oto jej wypróbowane przepisy

Masło w roli głównej
Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podana na maślanej grzance, risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem, polędwica z dorsza w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu oraz krucha tarta z jabłkami i żurawiną. Takie dania na słodko i słono przyrządza w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej niezwykłe przepisy.

Krucha tarta z jabłkami i żurawiną

Składniki na kruchą tartę z jabłkami:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Nadzienie:

  • 4 łyżki suszonej żurawiny namoczonej w wodzie
  • 2 łyżki masła
  • słoik powideł śliwkowych
  • 1 kg jabłek obranych ze skórki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

Jak przygotować kruchą tartę z jabłkami:

Wszystkie składniki ciasta energicznie zagnieć, zrób kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj jabłka i duś wraz z żurawiną, miodem i cynamonem.

W tym czasie rozwałkuj ciasto na tartę. Blachę do tarty wysmaruj masłem, dodaj ciasto, podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiecz spód na złoty kolor.

Wyjmij z piekarnika. Wysmaruj powidłami śliwkowymi, dodaj jabłka i wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut. Po upieczenie posyp prażonymi migdałami.

Risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem

Składniki na risotto z cukinią:

  • 100 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • szklanka wina białego
  • szklanka wywaru
  • papryczka chili
  • 100 g wędzonego łososia
  • 50 g sera gorgonzola
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • szczypta oregano
  • bazylia do dekoracji
  • łyżka masła dodatkowo

Jak przygotować risotto z cukinią:

Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, czosnek oraz chili. Następnie dodaj pokrojoną cukinię. Może być cienko poszatkowana na szatkownicy. Chwilę podsmażaj, aż woda w cukinii delikatnie odparuje. Dodaj ryż, przyprawy i mieszaj przez chwilę.

Następnie zalej 1/3 bulionu i szklanką wina i gotuj pod przykryciem. Co 5 minut sprawdzaj, czy ryż wsiąknął cały płyn. Jeśli tak, to dodawaj wywar partiami, aż ryż całkowicie się ugotuje.

Następnie dodaj gorgonzolę i mieszaj aż się rozpuści. Na koniec dodaj łososia, orzechy, udekoruj bazylią i dodaj łyżkę masła przed samym podaniem.

Polędwica z dorsza smażona na maśle w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu

Składniki na polędwicę z dorsza:

  • 1 kg polędwicy z dorsza
  • 3 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 opakowania liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • opakowanie śmietany
  • opakowanie sera feta
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 1/2 granata (same ziarenka)

Jak przygotować polędwicę z dorsza:

Dorsza pokrój dowolnie i z solą oraz pieprzem podsmaż na maśle. Obok w rondelku podsmaż na maśle czosnek i dodaj liście szpinaku. Duś, aż liście zwiędną z dodatkiem wina. Dopraw solą i pieprzem.

Następnie dodaj śmietanę, pestki słonecznika i całość wymieszaj. Przełóż dorsza na talerz i skrop cytryną. Dodaj sos szpinakowy, pokrusz ser feta i dodaj na koniec ziarenka granatu.

Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podaną na maślanej grzance

Składniki na ziołową jajecznicę:

  • 8 jajek
  • zioła: szczypiorek, bazylia, koperek, zielona pietruszka, kolendra (po 1 łyżce)
  • papryczka chili
  • łyżka masła
  • szalotka

Sałatka z pomidorów:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 6 rzodkiewek
  • kiełki z jarmużu
  • 2 łyżki jasnego sezamu

Dodatkowo:

  • chleb żytni na zakwasie
  • łyżeczka masła

Jak przygotować ziołową jajecznicę:

Jajka rozbij w misce, dodaj posiekane zioła, sól, pieprz i całość wymieszaj. Na łyżce masła podsmaż posiekaną szalotkę i chili. Dodaj jajka z ziołami i smaż jajecznicę.

Obok na łyżce masła podsmaż pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki oraz rzodkiewki. Dodaj sól, pieprz i przerzuć do miski. Dodaj sezam oraz kiełki jarmużu.

Kromki chleba podsmaż z dodatkiem masła na patelni grillowej. Podawaj jajecznicę w towarzystwie grzanek z sałatką.

Zobacz też:

Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego

Alzackie placki i piernikowe tiramisu. Co jeszcze można zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste przepisy

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości