Krucha tarta z jabłkami i żurawiną
Składniki na kruchą tartę z jabłkami:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- jajko
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru pudru
Nadzienie:
- 4 łyżki suszonej żurawiny namoczonej w wodzie
- 2 łyżki masła
- słoik powideł śliwkowych
- 1 kg jabłek obranych ze skórki
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
Jak przygotować kruchą tartę z jabłkami:
Wszystkie składniki ciasta energicznie zagnieć, zrób kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj jabłka i duś wraz z żurawiną, miodem i cynamonem.
W tym czasie rozwałkuj ciasto na tartę. Blachę do tarty wysmaruj masłem, dodaj ciasto, podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiecz spód na złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika. Wysmaruj powidłami śliwkowymi, dodaj jabłka i wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut. Po upieczenie posyp prażonymi migdałami.
Risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem
Składniki na risotto z cukinią:
- 100 g ryżu do risotto
- 2 łyżki masła
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- szalotka
- szklanka wina białego
- szklanka wywaru
- papryczka chili
- 100 g wędzonego łososia
- 50 g sera gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- bazylia do dekoracji
- łyżka masła dodatkowo
Jak przygotować risotto z cukinią:
Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, czosnek oraz chili. Następnie dodaj pokrojoną cukinię. Może być cienko poszatkowana na szatkownicy. Chwilę podsmażaj, aż woda w cukinii delikatnie odparuje. Dodaj ryż, przyprawy i mieszaj przez chwilę.
Następnie zalej 1/3 bulionu i szklanką wina i gotuj pod przykryciem. Co 5 minut sprawdzaj, czy ryż wsiąknął cały płyn. Jeśli tak, to dodawaj wywar partiami, aż ryż całkowicie się ugotuje.
Następnie dodaj gorgonzolę i mieszaj aż się rozpuści. Na koniec dodaj łososia, orzechy, udekoruj bazylią i dodaj łyżkę masła przed samym podaniem.
Polędwica z dorsza smażona na maśle w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu
Składniki na polędwicę z dorsza:
- 1 kg polędwicy z dorsza
- 3 łyżka masła
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 2 opakowania liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- opakowanie śmietany
- opakowanie sera feta
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 1/2 granata (same ziarenka)
Jak przygotować polędwicę z dorsza:
Dorsza pokrój dowolnie i z solą oraz pieprzem podsmaż na maśle. Obok w rondelku podsmaż na maśle czosnek i dodaj liście szpinaku. Duś, aż liście zwiędną z dodatkiem wina. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie dodaj śmietanę, pestki słonecznika i całość wymieszaj. Przełóż dorsza na talerz i skrop cytryną. Dodaj sos szpinakowy, pokrusz ser feta i dodaj na koniec ziarenka granatu.
Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podaną na maślanej grzance
Składniki na ziołową jajecznicę:
- 8 jajek
- zioła: szczypiorek, bazylia, koperek, zielona pietruszka, kolendra (po 1 łyżce)
- papryczka chili
- łyżka masła
- szalotka
Sałatka z pomidorów:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- 6 rzodkiewek
- kiełki z jarmużu
- 2 łyżki jasnego sezamu
Dodatkowo:
- chleb żytni na zakwasie
- łyżeczka masła
Jak przygotować ziołową jajecznicę:
Jajka rozbij w misce, dodaj posiekane zioła, sól, pieprz i całość wymieszaj. Na łyżce masła podsmaż posiekaną szalotkę i chili. Dodaj jajka z ziołami i smaż jajecznicę.
Obok na łyżce masła podsmaż pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki oraz rzodkiewki. Dodaj sól, pieprz i przerzuć do miski. Dodaj sezam oraz kiełki jarmużu.
Kromki chleba podsmaż z dodatkiem masła na patelni grillowej. Podawaj jajecznicę w towarzystwie grzanek z sałatką.
Zobacz też:
Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Luiza Bebłot