Smażony ryż z kimchi i jajkiem
Składniki na ryż z kimchi:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 150 g kimchi
- 150 g ugotowanego ryżu basmati
- sos sojowy
- pieprz
- masło
- 2 jajka
- czarny i biały sezam
- dymka
Jak przygotować ryż z kimchi:
Cebulę pokroić w piórka i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Gdy się zeszklą dodać kimchi i chwilę smażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć razem. Doprawić sosem sojowym oraz zalewą z kimchi.
Jajka usmażyć na maśle tak, aby żółtko zostało płynne. Ryż z kimchi podawać z jajkiem. Posypać podprażonym sezamem i posiekaną dymką.
Maślane bułki z grzybowym farszem
Składniki na maślane bułki z grzybowym farszem:
Bułki:
- 10 g świeżych drożdży
- 70 ml mleka
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 miękkiego masła
- 50 g podsmażonej cebulki
Farsz grzybowy:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- 1 kg pieczarek
- 500 g boczniaków
- sól i pieprz
- 2 pęczki pietruszki
- 200 g kiszonej kapusty
Jak przygotować maślane bułki z grzybowym farszem:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać jajka i cukier, wymieszać. Dodać resztę składników z wyjątkiem masła i cebuli, wymieszać, a następnie wyrobić. Po kilku minutach wyrabiania dodać masło w dwóch porcjach i wyrabiać aż masło się wchłonie. Pod koniec dodać podsmażoną cebulkę. Tylko na chwilę, aby się wymieszała z ciastem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
Następnie podzielić na dziesięć części każdą po około 80 g. Uformować okrągłe bułki i odstawić na chwile. Następnie z każdej bułki formować podłużne wałeczki o długości 10-12 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenie w niedużych odstępach, aby bułki podczas pieczenia się połączyły, przykryć folią spożywczą. Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut.
Farsz: Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w piórka marchewkę, seler, korzeń pietruszki i por. Podsmażyć wszystko razem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i boczniaki. Dusić, aż grzyby będą miękkie, a wszystkie soki z nich odparują. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę.
Bułki przekroić wzdłuż, nałożyć kiszoną kapustę i farsz do środka.
Pszenny chleb w ziarnach
Składniki na pszenny chleb w ziarnach:
- 350 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mieszanych ziaren
Jak przygotować pszenny chleb w ziarnach:
Wodę wymieszać z drożdżami. Wszystkie suche składniki wymieszać i połączyć z wodą z drożdżami. Wymieszać, następnie przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i zagniatać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrastania.
Po godzinie naciągnąć każdy z boków ciasta ku górze i nałożyć na środek. Po tym czasie z ciasta uformować kulkę i odstawić na 10 minut, żeby się ciasto rozluźniło. Po tym czasie uformować podłużny bochenek, który zawinąć w ściereczkę wysypany mąką, końce zapiąć klipsami. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Bochenek przełożyć na blat, przekroić wzdłuż na dwa równe bochenki. Zwilżyć wodą i obtoczyć w ziarnach. Ułożyć na blaszce do pieczenia, przecięciem do dołu. Bochenki naciąć. Wstawić do piekarnika, zaparować. Piec 40 minut.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Piotr Kucharski