Materiał promocyjny

Smaczne i nietuzinkowe dania z kiełbasą. Przepisy Piotra Kucharskiego

Świąteczna kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z kiełbasą doskonale sprawdzają się podczas posiłków o każdej porze dnia, ponieważ mogą występować w niezliczonej ilości kombinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował trzy z nich. Na naszym stole pojawiły się: sałatka warzywna z krakowską, zupa krem z kiszonych buraków i dorsz z pure, maślanką i kiełbasą.

Sałatka warzywna z krakowską

Składniki na sałatkę warzywną z krakowską:

  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • kawałek pora
  • 150 g krakowskiej suchej Olewnik

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę warzywną z krakowską

Warzywa korzeniowe dobrze umyć. Umieścić w piekarniku i ugotować na parze aż będą miękkie. Na 15 minut również wstawić do piekarnika jajka, żeby się ugotowały. W tym czasie pokroić w kostkę ogórki, por i krakowską oraz wymieszać składniki na sos. Warzywa korzeniowe i jajka wystudzić. Obrać, pokroić i wymieszać resztę składników i sosem. Doprawić solą i pieprzem.

Zupa krem z kiszonych buraków

Składniki na zupę krem z kiszonych buraków:

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g kiszonych buraków
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • majeranek

Dodatki:

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g mrożonych borowików
  • świeży tymianek
  • ząbek czosnku
  • 200 g krakowskiej suchej Olewnik
  • olej do smażenia
  • masło

Jak przygotować zupę krem z kiszonych buraków

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dodać buraki i wywar. Gotować aż buraki będą miękkie. Zmiksować z dodatkiem masła na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kiszoną kapustę podsmażyć na maśle, dobrze doprawić solą i pierzem. Borowiki zamrożone wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i masłem, smażyć przez chwilę i dodać świeży tymianek oraz czosnek. Krakowską pokroić w kostkę i podsmażyć, żeby nabrała temperatury. Zupę podawać z dodatkami.

Dorsz z pure, maślanką i kiełbasą

Składniki na dorsza z pure, maślanką i kiełbasą:

  • 600 g mącznych ziemniaków
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • 4 filety z dorsza każdy po około 120 g
  • masło do smażenia
  • 100 g kiełbasy krakowskiej suchej Olewnik
  • 150 ml maślanki
  • pęczek koperku

Jak przygotować dorsza z pure, maślanką i kiełbasą

Ziemniaki ugotować, z dodatkiem śmietany i masła rozgnieść przy pomocy tłuczka, a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę podsmażyć na suchej patelni, żeby zrobiła się chrupiąca. Dorsza przyprawić solą i pieprzem, i usmażyć na patelni na maśle. Maślankę wymieszać z posiekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem. Dorsza ułożyć na pure, na rybie ułożyć plasterki kiełbasy, dookoła wszystko polać sosem z maślanki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Świąteczny makowiec, śląska makówka i kutia. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy

Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości