Przepis na krokiety z kapustą i grzybami przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nic w tym dziwnego – bez tej potrawy święta nie byłyby takie same. Krokiety kochają i dzieci, i dorośli, a swoim smakiem mogą rywalizować jedynie z pierogami. Dowiedz się, jak przygotować świąteczne krokiety z kapustą i grzybami.
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis idealny na wigilię
Poznaj klasyczny, sprawdzony i dobry przepis na krokiety z kapustą i grzybami.
Składniki (na 4 porcje):
Farsz do krokietów:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 1 duża cebula,
- 500 g suszonych grzybów,
- 3 łyżki oleju,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu,
- sól, pieprz, przyprawy.
Ciasto naleśnikowe na krokiety:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej.
Panierka do krokietów:
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- bułka tarta,
- olej.
Przygotowanie ciasta:
- Aby wykonać ciasto na krokiety z kapustą i grzybami , do miski wlej mleko, wsyp mąkę, dodaj jajka, proszek do pieczenia, olej i sól. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na 10 min, aż zgęstnieją. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju.
- Przy pomocy chochli równomiernie rozlej ciasto na patelni.
- Ciasto powinno nabrać konsystencji cienkich naleśników w jasnym kolorze. Podsmaż je po obu stronach, przewracając łopatką.
- Kiedy usmażysz wszystkie naleśniki, rozłóż je na talerzu, a od góry przykryj drugim talerzem, odstaw i poczekaj aż zmiękną – dzięki temu będą się łatwiej zwijały. Krokiety będą idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego podczas kolacji wigilijnej.
Przygotowanie farszu:
1. Aby przygotować farsz na krokiety z kapustą i grzybami, namocz dzień wcześniej suszone grzyby i przykryj je. Gotuj grzyby do momentu aż zmiękną.
2. Wypłucz kiszoną kapustę i gotuj ją, aż stanie się miękka. W międzyczasie dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
3. Odcedź kapustę i pokrój ją na małe kawałeczki.
4. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni.
5. Dodaj kapustę do cebuli. Pokrój grzyby i również je dodaj.
6. Duś wszystkie składniki przez 30 min, mieszając stale całość. Dodaj do mieszanki soli, pieprzu i innych przypraw.
7. Odstaw farsz do ostygnięcia, a następnie rozsmaruj go równomiernie na każdym naleśniku. Zwiń całość w kopertę (zawijając 2 boki do środka) lub w rulonik.
Przygotowanie panierki:
1. Krokiety z kapustą i grzybami suszonymi namocz w jajku oraz bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka po obu stronach stanie się złocista.
2. Przygotowane krokiety możesz podawać razem z barszczem.
Jak zamrozić krokiety z kapustą i grzybami ? Jeśli zrobisz dużo krokietów, bez problemu możesz je włożyć do pojemników, a następnie do zamrażarki. Placki naleśnikowe można mrozić również bez farszu, a ten – przygotować dopiero przed podaniem.
Przepis na krokiety z kapustą, grzybami i mięsem
Pyszne krokiety z kapustą i grzybami możesz dodatkowo wzbogacić smakiem mięsa drobiowego.
Składniki (na 25 krokietów):
- 25 naleśników,
- 800 g mięsa mielonego drobiowego,
- 400 g kapusty kiszonej,
- 3 cebule,
- 1 szklanka grzybów suszonych.
- 4 jajka,
- bułka tarta,
- olej,
- przyprawy.
Przygotowanie:
- Ugotuj mięso drobiowe. Zmiel mięso w maszynce o niewielkich otworach.
- Odciśnij kiszoną kapustę, a następnie ją posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, suszone grzyby namocz w chłodnej wodzie, a następnie je posiekaj.
- Podsmaż cebulę na patelni, wsyp do niej trochę soli. W momencie, gdy cebula się zeszkli, wrzuć na patelnię grzyby i smaż całość.
- Po chwili smażenia do grzybów i cebuli dodaj kapustę, następnie podlej całość wodą, w której wcześniej moczyły się grzyby. Smaż mieszankę na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Dopraw całość przyprawami.
- Do miski włóż mielone mięso. Dodaj do niego jajko, trochę przypraw i całość wymieszaj.
- Farsz rozłóż na naleśnikach i złóż całość w odpowiedni kształt, zaginając do środka boki. Zamocz naleśniki w jajku i w bułce tartej, a następnie wszystko smaż na patelni do momentu, aż po obu stronach skórka stanie się złocista.
Zobacz też:
Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej
Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Zobacz wideo: Krokiety gryczane z halibutem
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN