Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Sprawdzone przepisy

Krokiety
Tomasz Urbanek/East News
Źródło: Dzien Dobry TVN
Krokiety z kapustą i grzybami to przepyszna potrawa, którą można podawać m.in. na wigilię. Należy jednak pamiętać, że samo przygotowanie jej wymaga sporo czasu – już dzień wcześniej należy np. namoczyć suszone grzyby. Jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które oczarują nawet mamę i babcię? Sprawdź.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nic w tym dziwnego – bez tej potrawy święta nie byłyby takie same. Krokiety kochają i dzieci, i dorośli, a swoim smakiem mogą rywalizować jedynie z pierogami. Dowiedz się, jak przygotować świąteczne krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis idealny na wigilię

Poznaj klasyczny, sprawdzony i dobry przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

Składniki (na 4 porcje):

Farsz do krokietów:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g suszonych grzybów,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • sól, pieprz, przyprawy.

Ciasto naleśnikowe na krokiety:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej.

Panierka do krokietów:

  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej.

Przygotowanie ciasta:

  1. Aby wykonać ciasto na krokiety z kapustą i grzybami , do miski wlej mleko, wsyp mąkę, dodaj jajka, proszek do pieczenia, olej i sól. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na 10 min, aż zgęstnieją. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju.
  3. Przy pomocy chochli równomiernie rozlej ciasto na patelni.
  4. Ciasto powinno nabrać konsystencji cienkich naleśników w jasnym kolorze. Podsmaż je po obu stronach, przewracając łopatką.
  5. Kiedy usmażysz wszystkie naleśniki, rozłóż je na talerzu, a od góry przykryj drugim talerzem, odstaw i poczekaj aż zmiękną – dzięki temu będą się łatwiej zwijały. Krokiety będą idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego podczas kolacji wigilijnej.

Przygotowanie farszu:

1. Aby przygotować farsz na krokiety z kapustą i grzybami, namocz dzień wcześniej suszone grzyby i przykryj je. Gotuj grzyby do momentu aż zmiękną.

2. Wypłucz kiszoną kapustę i gotuj ją, aż stanie się miękka. W międzyczasie dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.

3. Odcedź kapustę i pokrój ją na małe kawałeczki.

4. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni.

5. Dodaj kapustę do cebuli. Pokrój grzyby i również je dodaj.

6. Duś wszystkie składniki przez 30 min, mieszając stale całość. Dodaj do mieszanki soli, pieprzu i innych przypraw.

7. Odstaw farsz do ostygnięcia, a następnie rozsmaruj go równomiernie na każdym naleśniku. Zwiń całość w kopertę (zawijając 2 boki do środka) lub w rulonik.

Przygotowanie panierki:

1. Krokiety z kapustą i grzybami suszonymi namocz w jajku oraz bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka po obu stronach stanie się złocista.

2. Przygotowane krokiety możesz podawać razem z barszczem.

Jak zamrozić krokiety z kapustą i grzybami ? Jeśli zrobisz dużo krokietów, bez problemu możesz je włożyć do pojemników, a następnie do zamrażarki. Placki naleśnikowe można mrozić również bez farszu, a ten – przygotować dopiero przed podaniem.

Przepis na krokiety z kapustą, grzybami i mięsem

Pyszne krokiety z kapustą i grzybami możesz dodatkowo wzbogacić smakiem mięsa drobiowego.

Składniki (na 25 krokietów):

  • 25 naleśników,
  • 800 g mięsa mielonego drobiowego,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 3 cebule,
  • 1 szklanka grzybów suszonych.
  • 4 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • przyprawy.

Przygotowanie:

  • Ugotuj mięso drobiowe. Zmiel mięso w maszynce o niewielkich otworach.
  • Odciśnij kiszoną kapustę, a następnie ją posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, suszone grzyby namocz w chłodnej wodzie, a następnie je posiekaj.
  • Podsmaż cebulę na patelni, wsyp do niej trochę soli. W momencie, gdy cebula się zeszkli, wrzuć na patelnię grzyby i smaż całość.
  • Po chwili smażenia do grzybów i cebuli dodaj kapustę, następnie podlej całość wodą, w której wcześniej moczyły się grzyby. Smaż mieszankę na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Dopraw całość przyprawami.
  • Do miski włóż mielone mięso. Dodaj do niego jajko, trochę przypraw i całość wymieszaj.
  • Farsz rozłóż na naleśnikach i złóż całość w odpowiedni kształt, zaginając do środka boki. Zamocz naleśniki w jajku i w bułce tartej, a następnie wszystko smaż na patelni do momentu, aż po obu stronach skórka stanie się złocista.

Zobacz też:

Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej

Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Zobacz wideo: Krokiety gryczane z halibutem

Źródło: x-news

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości