Jak wykorzystać resztki z lodówki? Jak zrobić coś do jedzenia z niczego? Propozycje, przepisy

stół z posiłkami
Yagi Studio / Getty Images
Źródło: Digital Vision
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.

Pusta lodówka kojarzy się głównie z życiem studenckim, choć czasami każdemu zdarzy się z lenistwa nie zrobić zakupów, zapomnieć o ważnym składniku do wykwintnego dania czy po prostu zgłodnieć w środku nocy, kiedy nie ma już możliwości pójścia do sklepu czy nawet zamówienia jedzenia. W takich sytuacjach niezwykle przydatne okazują się proste przepisy na dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut z najprostszych składników. Jak wykorzystać chleb, ziemniaki, jajka i parówki? Zobacz, jak zrobić coś do jedzenia z niczego.

Jak zrobić coś z niczego do jedzenia? Przepisy

Smażony chleb w jajku

Prosty, znany wszystkim przepis na wymoczony w jajku chleb, usmażony na patelni z odrobiną tłuszczu. Przygotowanie zajmuje parę minut, a kilka kromek z pewnością nasyci na kilka godzin. Co najważniejsze, chleb wcale nie musi być świeży, jest więc to przepis idealny do wykorzystania wtedy, kiedy lodówka naprawdę świeci pustkami. Jedno jajko (które wystarczy na 4 kromki chleba) wystarczy wymieszać w głębokim talerzu z dowolnymi przyprawami, następnie w tej masie obtoczyć chleb i usmażyć go na rozgrzanej patelni z obu stron. Banalne danie, które można podawać z dowolnym sosem lub bez niego.

Leczo, czyli danie z resztek z lodówki

Leczo można przygotować z parówek i kiełbasy, z dodatkiem innych dowolnych składników. Można zrobić je także w wersji wegetariańskiej, używając do tego jedynie warzyw znalezionych w lodówce. To świetne danie na pozbycie się resztek. Wszystkie składniki wystarczy pokroić w cienkie plastry lub drobną kostkę i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Na koniec całość można doprawić koncentratem pomidorowym, keczupem czy sosem pomidorowym i przyprawami.

Omlet jajeczny w wersji słodkiej i wytrawnej – przepis

Omlety w wersji wytrawnej można przygotować z dowolnymi warzywami, mięsem i serem. Wybrane składniki wystarczy wymieszać z 2 jajkami i wylać na gorącą patelnię. Można smażyć omlet pod przykryciem aż do ścięcia się jajek lub po kilku minutach obrócić go na drugą stronę.

W wersji słodkiej do jajek można dodać jeszcze odrobinę mąki i mleka w proporcjach 1:1:1. Warto wrzucić również 2 łyżeczki cukru. Całość można wymieszać lub ubić i wlać na patelnię, i usmażyć z jednej i drugiej strony. Omlet podawać z dowolnymi owocami lub ulubionym dżemem.

Coś z niczego do jedzenia, czyli warzywna zapiekanka makaronowa

Warzywna zapiekanka makaronowa to sycące i szybkie w przygotowaniu danie. Można przygotować ją z makaronu, który był ugotowany na obiad dzień wcześniej, aby nieco urozmaicić swoje menu. Do przygotowania zapiekanki nada się dowolny rodzaj makaronu. Dobre będą również dowolne warzywa, które wystarczy pokroić w drobną kostkę (używając cebulki, warto ją wcześniej podsmażyć) i wymieszać razem z makaronem. Całość wystarczy umieścić w żaroodpornym naczyniu, ewentualnie zalać śmietaną lub sosem, a wierzch posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika. Zapiekankę makaronową można podawać z keczupem.

Ziemniaki w kilku odsłonach

Żeby zrobić coś z niczego do jedzenia, tak naprawdę wystarczą same ziemniaki. To właśnie z nich można przygotować najwięcej sycących, smacznych i różnorodnych dań. Ziemniaki w wersji smażonej można przygotować z odrobiną cebulki i soli, która poprawia ich smak. W piekarniku można przyrządzić smaczne chrupiące frytki ziemniaczane albo ziemniaki zapiekane z przyprawami. Jako dodatek do kotletów czy jako samodzielne danie świetne sprawdzi się również purée ziemniaczane (kilka ziemniaków z pewnością z powodzeniem zastąpi cały posiłek). Natomiast z ziemniaków, odrobiny mąki i jajka można przygotować przepyszne placki ziemniaczane, które dobrze smakują zarówno z keczupem, jak i z cukrem czy nawet bez żadnych dodatków. Dla 2–3 porcji placków ziemniaczanych potrzebne będzie 5 dużych ziemniaków, jajko, 2 łyżki mąki i sól do smaku. W przypadku placków wytrawnych warto dodać również jedną cebulkę pokrojoną w drobną kostkę (nie trzeba jej wcześniej podsmażać). Należy pamiętać o tym, aby starte na tarce ziemniaki odsączyć przed dodaniem pozostałych składników. W ten sposób znajdująca się w pojemniku woda nie wchłonie mąki, a placki wyjdą znacznie bardziej chrupiące.

Sebastian Olma w świątecznej kuchni. Zobacz wideo:

Zobacz też:

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości