Pieczone jabłka, śledź w wędzonych śliwkach i zupa grzybowa. Świąteczne zapachy w kuchni Andrzeja Polana

Tak pachnie Boże Narodzenie
Przygotowania do świąt to moc smaków i zapachów. Poznaj przepisy Andrzeja Polana, które wypełnią Twój dom pysznymi, bożonarodzeniowymi aromatami!

Jabłka pieczone z miodem i śliwką wędzoną - przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 10 niedużych jabłek
  • 400 g śliwki wędzonej bez pestek
  • goździki
  • cynamon
  • miód
  • płatki migdałów
  • pomarańcza
  • piernik w kawałku

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki zalewamy niedużą ilością gorącej wody, następnie raz jeszcze zagotowujemy, doprawiamy cynamonem i mielonymi goździkami.
  2. Jabłka obieramy ale tak, żeby nie pozbawić ich ogonka, odcinamy szypułkę.
  3. Miód podgrzewamy i obtaczamy w nim jabłka, posypujemy migdałami i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z wędzonymi śliwkami.
  4. Pomiędzy dajemy kawałki pomarańczy, piernika i wstawiamy do pieczenia.

Śledź w wędzonych śliwkach, cebuli i kremowych jabłkach - przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 500 g śledzia
  • 3-4 cebule
  • 15 0g śliwki wędzonej bez pestek
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz czarny i cukier do smaku
  • ocet jabłkowy
  • 50 ml nalewki śliwkowej

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namaczamy, wrzucamy do zalewy octowej.
  2. Cebulę kroimy w plasterki i dusimy na oleju na miękko. W trakcie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem.
  3. Kiedy tylko cebula będzie miękka, dodajemy śliwki wędzone, a na koniec nalewkę.
  4. Sos studzimy i przekładamy do niego śledzia.

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 3 łyżki miodu
  • ziele angielskie,
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Ziele angielskie mielimy z cynamonem.
  2. Jabłka smażymy na miodzie. Miksujemy i doprawiamy zielem i cynamonem.

Pachnąca grzybami i dymem zupa grzybowa - przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek mielony
  • pieprz czarny, sól
  • 150 g grzybów suszonych
  • 50 g wędzonej śliwki
  • jabłka suszone (jasne plastry)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Z włoszczyzny i przypraw przygotowujemy wywar warzywny.
  2. Grzyby namaczamy, zagotowujemy i do grzybów dodajemy odpowiednią ilość wywaru warzywnego.
  3. Jeszcze śliwka wędzona, kawałki jabłek i natka pietruszki. I gotowe!

Rurki z ciasta francuskiego faszerowane purée ziemniaczanym - przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki gotowane
  • 1 cebula
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • 1 jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle przesmażamy bardzo drobno pokrojoną cebule. Kolor cebuli po przesmażeniu powinien być wyraźnie bursztynowy.
  2. Łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, żółtkiem i doprawiamy odważnie pieprzem i delikatniej solą.
  3. Ciasto francuskie kroimy w plastry, owijamy na foremkach do rurek, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką i kminkiem. Wstawiamy do pieczenia.
  4. Upieczone nadziewamy farszem ziemniaczanym i raz jeszcze wstawiamy do podgrzania.

Zobacz też:

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Pyszny karp w galarecie – obowiązkowy na wigilijnym stole

Święta bez śledzia nie istnieją. Te najlepsze zjecie w Krakowie. Poznajcie przepisy

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości