Jabłka pieczone z miodem i śliwką wędzoną - przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 10 niedużych jabłek
- 400 g śliwki wędzonej bez pestek
- goździki
- cynamon
- miód
- płatki migdałów
- pomarańcza
- piernik w kawałku
Sposób przygotowania:
- Śliwki zalewamy niedużą ilością gorącej wody, następnie raz jeszcze zagotowujemy, doprawiamy cynamonem i mielonymi goździkami.
- Jabłka obieramy ale tak, żeby nie pozbawić ich ogonka, odcinamy szypułkę.
- Miód podgrzewamy i obtaczamy w nim jabłka, posypujemy migdałami i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z wędzonymi śliwkami.
- Pomiędzy dajemy kawałki pomarańczy, piernika i wstawiamy do pieczenia.
Śledź w wędzonych śliwkach, cebuli i kremowych jabłkach - przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 500 g śledzia
- 3-4 cebule
- 15 0g śliwki wędzonej bez pestek
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz czarny i cukier do smaku
- ocet jabłkowy
- 50 ml nalewki śliwkowej
Sposób przygotowania:
- Śledzie namaczamy, wrzucamy do zalewy octowej.
- Cebulę kroimy w plasterki i dusimy na oleju na miękko. W trakcie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem.
- Kiedy tylko cebula będzie miękka, dodajemy śliwki wędzone, a na koniec nalewkę.
- Sos studzimy i przekładamy do niego śledzia.
Składniki:
- 6 jabłek
- 3 łyżki miodu
- ziele angielskie,
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Ziele angielskie mielimy z cynamonem.
- Jabłka smażymy na miodzie. Miksujemy i doprawiamy zielem i cynamonem.
Pachnąca grzybami i dymem zupa grzybowa - przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek mielony
- pieprz czarny, sól
- 150 g grzybów suszonych
- 50 g wędzonej śliwki
- jabłka suszone (jasne plastry)
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Z włoszczyzny i przypraw przygotowujemy wywar warzywny.
- Grzyby namaczamy, zagotowujemy i do grzybów dodajemy odpowiednią ilość wywaru warzywnego.
- Jeszcze śliwka wędzona, kawałki jabłek i natka pietruszki. I gotowe!
Rurki z ciasta francuskiego faszerowane purée ziemniaczanym - przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 2-3 ziemniaki gotowane
- 1 cebula
- pieprz czarny i sól do smaku
- 1 jajko
- masło klarowane do smażenia
- ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
- Na maśle przesmażamy bardzo drobno pokrojoną cebule. Kolor cebuli po przesmażeniu powinien być wyraźnie bursztynowy.
- Łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, żółtkiem i doprawiamy odważnie pieprzem i delikatniej solą.
- Ciasto francuskie kroimy w plastry, owijamy na foremkach do rurek, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką i kminkiem. Wstawiamy do pieczenia.
- Upieczone nadziewamy farszem ziemniaczanym i raz jeszcze wstawiamy do podgrzania.
Zobacz też:
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Pyszny karp w galarecie – obowiązkowy na wigilijnym stole
Święta bez śledzia nie istnieją. Te najlepsze zjecie w Krakowie. Poznajcie przepisy
Źródło: Andrzej Polan
podziel się: