Materiał promocyjny

Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kanapkowe szaleństwo Zawieruchy
Na śniadanie, kolację i przekąskę - kanapki są doskonałym pomysłem o każdej porze dnia. Najpopularniejsze są te z żółtym serem, ale można zrobić je także z jajkiem po benedyktyńsku, pastą z awokado, brokułem, dynią, indykiem i musem żurawinowym. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Grzegorz Zawierucha.

Chrupiąca kanapka z serem żółtym i jajkiem po benedyktyńsku

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • 4 plastry sera żółtego
  • 8 plastrów cienkiego boczku
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 12 szparagów
  • 2 pomidory
  • 4 jajka
  • Sos holenderski:
  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g masła
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu holenderskiego. Masło rozpuszczamy w rondelku. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wolnym strumieniem roztopione masło. Powstanie gęsty sos. W razie konieczności doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałą część i blanszujemy.
  3. Patelnię rozgrzewamy i układamy na niej plastry boczku. Obsmażamy z dwóch stron na chrupko. Na tej samej patelni obsmażamy grube plastry pomidorów.
  4. Ciabattę przekrajamy na pół i wkładamy do piekarnika na 2 minuty.
  5. W garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej 1 łyżeczkę octu. Jajka wybijamy do małych filiżanek (każde do osobnej). Gdy woda się zagotuje, mieszamy ją w garnku łyżką, żeby powstał wir. Następnie jajko wylewamy na płaską łyżkę cedzakową, żeby odsączyć od białka nadmiar wody i wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Tak powstanie idealne jajko w koszulce.
  6. Na zgrillowaną połówkę ciabatty kładziemy 1 łyżeczkę sosu holenderskiego, plater pomidora, liść sałaty, cały plaster sera, boczek szparagi i na wierzchu jajko w koszulce. Całość polewamy sosem holenderskim.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kanapka z serem żółtym i pastą awokado

Składniki:

  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • ½ limonki
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • Do serwowania
  • 1 czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 12 pomidorów koktajlowych
  • kiełki lucerny
  • 6 kromek pieczywa razowego

Sposób przygotowania:

Pasta awokado:

Awokado obieramy i wkładamy do miski. Skrapiamy sokiem z połówki limonki i rozdrabniamy widelcem. Czosnek i cebulę ścieramy na tarce, kolendrę siekamy bardzo drobno i dodajemy do awokado. Skrapiamy oliwą, doprawiamy i całość mieszamy, aż składniki się połączą.

Twarożek:

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy czosnek starty na tarce i drobno posiekaną rzodkiewkę. Dodajemy oliwę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Całość mieszamy.

Na kromkę pieczywa razowego kładziemy pastę awokado, krążki czerwonej cebuli, następnie układamy plaster sera żółtego i na wierzchu twarożek. Ozdabiamy kiełkami, cząstkami pomidora oraz kawałkiem awokado.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kanapka z indykiem, serem żółtym i musem żurawinowym

Składniki:

  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 pierś z indyka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka żurawiny
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • ½ szklanki cukry trzcinowego
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • gałązka rozmarynu
  • 2 garści rukoli
  • 4 plasterki białej rzepy
  • 4 kromki chleba ziarnistego

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Doprawiamy imbirem, kurkumą, sosem chili solą i pieprzem i po 20 minutach grillujemy na suchej patelni.
  2. Żurawinę płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do rondelka i zalewamy winem. Gotujemy do momentu, aż wino wyparuje. Następnie wsypujemy cukier i lekko karmelizujemy, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, aż żurawiana zacznie się rozpadać. Wyciągamy rozmaryn i całość blendujemy na gładką masę. Na koniec przecieramy przez sito.
  3. Na chlebie kładziemy rukolę, na wierzchy plaster sera królewskiego, indyka oraz plaster rzepy. Całość skrapiamy musem żurawinowym.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Sałatka z brokuła, dyni i sera żółtego

Składniki:

  • 8 plastrów sera żółtego
  • 6 plastrów wędzonej szynki
  • 1 brokuł
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę 2 cm
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ⅓ szklanki pestek dyni

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ startego ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł rozdzielamy na małe różyczki i blanszujemy. Odstawiamy na bok. Kostki dyni układamy na blasze do pieczenia, posypujemy kminem rzymskim, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10 minut.
  2. Ser oraz szynkę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki dresingu wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy i energicznie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, bardzo delikatnie mieszamy ze sobą i całość skrapiamy dresingiem. Najlepiej podawać z chrupkim pieczywem dietetycznym.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

Kalafior w roli głównej. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

Kurczę pieczone! Sprawdzone przepisy Jakuba Kasprzaka

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości