Chrupiąca kanapka z serem żółtym i jajkiem po benedyktyńsku
Składniki:
- 2 ciabatty
- 4 plastry sera żółtego
- 8 plastrów cienkiego boczku
- 4 liście sałaty lodowej
- 12 szparagów
- 2 pomidory
- 4 jajka
- Sos holenderski:
- 2 żółtka jajek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g masła
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania sosu holenderskiego. Masło rozpuszczamy w rondelku. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wolnym strumieniem roztopione masło. Powstanie gęsty sos. W razie konieczności doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.
- Szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałą część i blanszujemy.
- Patelnię rozgrzewamy i układamy na niej plastry boczku. Obsmażamy z dwóch stron na chrupko. Na tej samej patelni obsmażamy grube plastry pomidorów.
- Ciabattę przekrajamy na pół i wkładamy do piekarnika na 2 minuty.
- W garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej 1 łyżeczkę octu. Jajka wybijamy do małych filiżanek (każde do osobnej). Gdy woda się zagotuje, mieszamy ją w garnku łyżką, żeby powstał wir. Następnie jajko wylewamy na płaską łyżkę cedzakową, żeby odsączyć od białka nadmiar wody i wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Tak powstanie idealne jajko w koszulce.
- Na zgrillowaną połówkę ciabatty kładziemy 1 łyżeczkę sosu holenderskiego, plater pomidora, liść sałaty, cały plaster sera, boczek szparagi i na wierzchu jajko w koszulce. Całość polewamy sosem holenderskim.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kanapka z serem żółtym i pastą awokado
Składniki:
- 6 plastrów sera żółtego
- 2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- ½ limonki
- 150 g twarogu półtłustego
- 4 rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- ⅓ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- Do serwowania
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 12 pomidorów koktajlowych
- kiełki lucerny
- 6 kromek pieczywa razowego
Sposób przygotowania:
Pasta awokado:
Awokado obieramy i wkładamy do miski. Skrapiamy sokiem z połówki limonki i rozdrabniamy widelcem. Czosnek i cebulę ścieramy na tarce, kolendrę siekamy bardzo drobno i dodajemy do awokado. Skrapiamy oliwą, doprawiamy i całość mieszamy, aż składniki się połączą.
Twarożek:
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy czosnek starty na tarce i drobno posiekaną rzodkiewkę. Dodajemy oliwę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Całość mieszamy.
Na kromkę pieczywa razowego kładziemy pastę awokado, krążki czerwonej cebuli, następnie układamy plaster sera żółtego i na wierzchu twarożek. Ozdabiamy kiełkami, cząstkami pomidora oraz kawałkiem awokado.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kanapka z indykiem, serem żółtym i musem żurawinowym
Składniki:
- 4 plastry sera żółtego
- 1 pierś z indyka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka sosu chili
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka żurawiny
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- ½ szklanki cukry trzcinowego
- 1 ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki kardamonu
- gałązka rozmarynu
- 2 garści rukoli
- 4 plasterki białej rzepy
- 4 kromki chleba ziarnistego
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Doprawiamy imbirem, kurkumą, sosem chili solą i pieprzem i po 20 minutach grillujemy na suchej patelni.
- Żurawinę płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do rondelka i zalewamy winem. Gotujemy do momentu, aż wino wyparuje. Następnie wsypujemy cukier i lekko karmelizujemy, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, aż żurawiana zacznie się rozpadać. Wyciągamy rozmaryn i całość blendujemy na gładką masę. Na koniec przecieramy przez sito.
- Na chlebie kładziemy rukolę, na wierzchy plaster sera królewskiego, indyka oraz plaster rzepy. Całość skrapiamy musem żurawinowym.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sałatka z brokuła, dyni i sera żółtego
Składniki:
- 8 plastrów sera żółtego
- 6 plastrów wędzonej szynki
- 1 brokuł
- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę 2 cm
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ⅓ szklanki pestek dyni
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ½ startego ząbka czosnku
- ½ łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Brokuł rozdzielamy na małe różyczki i blanszujemy. Odstawiamy na bok. Kostki dyni układamy na blasze do pieczenia, posypujemy kminem rzymskim, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10 minut.
- Ser oraz szynkę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki dresingu wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy i energicznie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
- Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, bardzo delikatnie mieszamy ze sobą i całość skrapiamy dresingiem. Najlepiej podawać z chrupkim pieczywem dietetycznym.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Kalafior w roli głównej. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej
Kurczę pieczone! Sprawdzone przepisy Jakuba Kasprzaka
Autor: Luiza Bebłot