Kruche ciasto z dżemem i twarogiem
Składniki na kruche ciasto z dżemem i twarogiem
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- 150 g tłustego twarogu
Sposób przygotowania kruchego ciasta z dżemem i twarogiem
Na stolnicy posiekać nożem masło z mąką i cukrem do momentu, aż utworzy się kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść, żeby całość się zlepiła w całość. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy, tak aby zakrywała na płasko spód. Posmarować obficie dżemem wiśniowym, na wierzch pokruszyć twaróg i pokruszyć drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika na 35-40 minut.
Sałatka z pieczoną dynią i serem feta
Składniki na sałatkę z pieczoną dynią i serem feta
- 1 dynia Hokkaido
- oliwa z oliwek
- tymianek
- sól i pieprz
- kmin rzymski
- około 200 g sera feta
Sos:
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania sałatki z pieczoną dynią i serem feta
Dynię dokładnie umyć i pokroić na podłużne kawałki wielkości palca. Przyprawić solą i pieprzem, kminem rzymskim i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek, wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Upiec w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C przez 15 minut.
W tym czasie wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posiekaną papryczką chilli, czosnkiem, miętą i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Dynię po upieczeniu posypać fetą i polać sosem.
Puree z duszonym porem i jajkiem
Składniki na puree z duszonym porem
- 800 g ziemniaków (najlepiej mącznych)
- 200 ml mleka
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 pory
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki masła
- 1 marchewka
- sól i pieprz
- 4 jajka
Sposób przygotowania puree z duszonego pora
Ziemniaki ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić pory w plasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na maśle z oliwą, w trakcie doprawić solą i pieprzem.
Do ugotowanych ziemniaków dolać około 100 ml mleka, dodać 4 łyżki masła i rozdusić na gładkie puree. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem oraz dużą ilością gałki muszkatołowej. Do puree dodać podsmażone pory z marchewką i wymieszać.
Na patelni na maśle podsmażyć jajka żeby żółtko się nie ścięło do końca.
Puree podawać z sadzonym jajkiem.
Jakub Kamiński/East News
Zobacz też:
Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego
Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego
Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego
Autor: Luiza Bebłot