Materiał promocyjny

Przekąski - szybkie, proste i zdrowe. Zobacz, co proponuje Piotr Kucharski

Szybka, łatwa i zdrowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Szybkie, proste i zdrowe przekąski to idealna propozycja na sobotę. Warto przy tym sięgnąć po produkty najwyższej jakości. W naszej kuchni Piotr Kucharski przyrządza z nich sałatkę z pieczonej fety, puree z duszonym porem i jajkiem oraz kruche ciasto z dżemem i twarogiem. Sprawdź jego niezawodne przepisy.

Kruche ciasto z dżemem i twarogiem

Składniki na kruche ciasto z dżemem i twarogiem

  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 150 g tłustego twarogu

Sposób przygotowania kruchego ciasta z dżemem i twarogiem

Na stolnicy posiekać nożem masło z mąką i cukrem do momentu, aż utworzy się kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść, żeby całość się zlepiła w całość. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy, tak aby zakrywała na płasko spód. Posmarować obficie dżemem wiśniowym, na wierzch pokruszyć twaróg i pokruszyć drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika na 35-40 minut.

Sałatka z pieczoną dynią i serem feta

Składniki na sałatkę z pieczoną dynią i serem feta

  • 1 dynia Hokkaido
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • kmin rzymski
  • około 200 g sera feta

Sos:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania sałatki z pieczoną dynią i serem feta

Dynię dokładnie umyć i pokroić na podłużne kawałki wielkości palca. Przyprawić solą i pieprzem, kminem rzymskim i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek, wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia.

Upiec w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C przez 15 minut.

W tym czasie wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posiekaną papryczką chilli, czosnkiem, miętą i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Dynię po upieczeniu posypać fetą i polać sosem.

Puree z duszonym porem i jajkiem

Składniki na puree z duszonym porem

  • 800 g ziemniaków (najlepiej mącznych)
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 pory
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • sól i pieprz
  • 4 jajka

Sposób przygotowania puree z duszonego pora

Ziemniaki ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić pory w plasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na maśle z oliwą, w trakcie doprawić solą i pieprzem.

Do ugotowanych ziemniaków dolać około 100 ml mleka, dodać 4 łyżki masła i rozdusić na gładkie puree. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem oraz dużą ilością gałki muszkatołowej. Do puree dodać podsmażone pory z marchewką i wymieszać.

Na patelni na maśle podsmażyć jajka żeby żółtko się nie ścięło do końca.

Puree podawać z sadzonym jajkiem.

Jakub Kamiński/East News

Zobacz też:

Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego

Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości